Den første af slagsen

Stephan Hurwitz, Folketingets første ombudsmand.

Den første af slagsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tankevækkende bog om Folketingets første ombudsmand, Stephan Hurwitz.

Bøger: "Det var den første forårsdag. Der kommer mange fler´ ...men det her var den første, og den kommer aldrig mer´"... skrev Piet Hein en gang. Det lette, men sandfærdige gru kan også bruges om juristen Stephan Hurwitz. I 1955 blev den højt begavede jurist udpeget som Folketingets første ombudsmand. Flere fulgte - flere vil komme. Men en Hurwitz kommer aldrig mere.

Nu er der skrevet en bog, en meget komplet bog om Stephan Hurwitz. Bogen er anderledes end de fleste af de biografier, der i disse år vælter ud over bogmarkedet. Det skyldes måske, at den ikke er skrevet af en professionel skribent, der får penge for at levere et manuskript til tiden. Bogen er skrevet af den tidligere vicepolitimester i Holbæk og kriminaldommer i Hillerød, Peter Garde. Han har skrevet bogen på baggrund af interesse for Hurwitz, men i endnu højere grad på grund af interesse for ombudsmands-institutionen. Det mærkes. Her er en bog, som kommer forfatteren ved. Den slags smitter.

Sagt samtidig: Det mærkes også på den måde, at bogen ikke er så sprudlende, så eminent sprogligt vredet, som nogle af de andre af tidens biografier. Til gengæld er her så en biografi, hvor der er stof til det. Dels på grund af personen Hurwitz. Dels på grund af ombudsmands-institutionens position i det danske demokrati. Folketingets ombudsmand er ikke bare en klagemulighed for de utilfredse. Det er en væsentlig bestanddel af det danske demokrati. Det er her, magthaverne, lovgiverne, må stå til ansvar for deres gerninger. Det er borgerens værn mod statsmagtens eventuelle fejl.

Stephan Hurwitz var en lynende begavet jurist. Han var professor og samtidigt dybt engageret i samfundets forhold. Han var det perfekte valg, da det i 1955 blev vedtaget at oprette funktionen som Folketingets Ombudsmand. Politikerne nærede stor tillid til Hurwitz. Denne tillid kom bl.a. til udtryk, da statsminister Jens Otto Krag i sin nytårstale i 1965 opfordrede bortføreren af spædbarnet Tina til at kontakte Stephan Hurwitz, så der kunne findes en løsning på den tragiske bortførelsessag. Men i farten havde Krag glemt at orientere Hurwitz. Folketingets ombudsmand var på ferie i Nordjylland. Han blev derfor hentet tilbage til hovedstaden med helikopter i en forrygende snestorm. Spædbarnet blev senere fundet i god behold.

Bogen om Hurwitz giver hele historien - opvækst, studier, problemerne som jøde under den tyske besættelse, karriere - tiden som ombudsmand - og tiden bagefter. Juristen Hurwirz fylder meget. Men noget af det spændende ved manden var, at uanset juristens enorme talent, så var mennesket Hurwitz altid med. Sådan er det også i bogen.

Peer Garde

"Stephan Hurwitz" ****

676 sider, illustreret

Aarhus Universitetsforlag

Den første af slagsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce