Drama: Krævende genre

Panikslagen, såret og forkommen kæmper Tami (Shailene Woodley) sig vej over det enorme, øde ocean. Foto: SF Studios

Drama: Krævende genre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det både imponerende og chokerende havsnødsdrama "Adrift" opfylder overlegent alle genrens krav, men orkanen overdøver skuespillet.

Cirka 45 minutter inde rammer den vildeste orkan, og baggrunden for katastrofen afsløres. Cirka 55 minutter inde rammer et flot, rent, uforudset chok alle, der ikke kender eller husker det 35 år gamle dokudrama og begrundelsen for hovedpersonens nærmest umenneskelige overlevelsesvilje eller den bog, hun selv senere skrev om begivenhederne. Hvad angår manuskriptopbygning og klippeteknik overholder instruktør Baltasar Kormákur alle de kendte og krævede konventioner i den krævende og svære genre: Alene i/på ørkenen, ødemarken, polarisen, bjergtinden, havet m.v. kæmpende både mod naturens voldsomme kræfter og egne indre dæmoner. En genre, som gennem stadigt stigende fysiske og psykiske pinsler og prøvelser skal nå en tilfredsstillende forløsning. En genre, som kræver en stærk, spændende og mangfoldig skuespiller, der uafbrudt skal fængsle og fascinere og aldrig-aldrig lade den truende ensformighed og kedsomhed trænge igennem.

Begyndelsen til enden: Orkanen nærmer sig. Sam Claflin og Shailene Woodley er det elskende, sejlende par. Foto: SF Studios
Begyndelsen til enden: Orkanen nærmer sig. Sam Claflin og Shailene Woodley er det elskende, sejlende par. Foto: SF Studios

42 døgn

I "Adrift" lægges ud umiddelbart efter, katastrofen har ramt: Tami flyder bevidstløs og kvæstet om og vågner op i et knust vrag af en sejlbåd, desperat søgende efter sin kæreste, Richard, midt ude på Stillehavet. Hvordan hun og båden er nået dertil - og kommer videre derfra - afsløres så i overdådigste og mest genrebevidste sammenklipning: Tami er i 1983 en sej, rodløs kvinde med en ulykkelig familiebaggrund, som efter fem års strejfen møder manden i sit liv, den lige så rodløse, skibsbyggende og ensomhedssejlende Richard. De forelsker sig glødende, og da Richard samtidig får et jobtilbud, han ikke kan afslå: At sejle sit veletablerede vennepars luksussejlbåd fra Tahiti hjem til Californien, synes alt pludselig at falde på plads for de unge, omstrejfende sjæle. Over radioen advares pludselig om en voldsom orkan, og så følger hele 42 døgn, hvor Tami, tilskyndet, opmuntret og assisteret af Richards gode råd, i det sejl- og radioløse vrag skal forsøge at kæmpe sig over det gigantiske, omskiftelige hav til en eller anden form for land.

I det knuste, drivende vrag forsøger Tami (Shailene Woodley) at udstikke kursen. Foto: SF Studios
I det knuste, drivende vrag forsøger Tami (Shailene Woodley) at udstikke kursen. Foto: SF Studios

Overvældende orkan

Shailene Woodley, som helt rimeligt vandt ros og beundring som den kræftsyge pige i "En flænge i himlen", spiller her den krævende kæmperolle som Tami. Ikke helt godt, hverken hvad angår talent eller ydre effekter: Ikke udhungret, såret eller solskoldet nok, ikke gennemspillende alle først lykkens og så katastrofens følelser voldsomt, gribende eller kontrastfyldt nok: Hendes personlighed, udstråling og spil magter ikke at overdøve, hvor aldeles imponerende de overvældende orkanscener og selve forliset er lavet. Helt efter dokudrama-konventionen sluttes med billeder af det virkelige dramas hovedpersoner og med avisudklip fra den 35 år gamle begivenhed. Som altid for at fastslå, at dette altså er ganske vist, at sandheden ikke bare kan overgå den vildeste fantasi, men i dette tilfælde endda bygge på den.

"Adrift"

Drama, amerikansk, 96 minutter, tilladt over 11 år.

Drama: Krævende genre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce