Efterlysning: Ejer du et af disse Ovartaci-værker?

Sommerfuglepigen her (tv.) er et motiv, der går igen i Ovartacis produktion. Derfor vil Kunsthal Charlottenborg gerne låne det til sin store Ovartaci-udstilling. Maleriet af Psykiatrisk Hospital (th.) i Risskov er en bestillingsopgave, malet til en af hospitalets læger.

Efterlysning: Ejer du et af disse Ovartaci-værker?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunsthal Charlottenborg laver en stor udstilling med Ovartaci, men savner to centrale malerier.

Kunsthal Charlottenborg i Nyhavn åbner 16. september den største udstilling med kunstneren Ovartaci, der nogensinde er lavet udenfor det psykiatriske hospital i Risskov.

Her boede Ovartaci - med det borgerlige navn Louis Rasmussen - i 56 af sine 91 år.

Den psykiatriske patient var en flittig - og i dag højt anerkendt kunstner - og det er dette kunstneriske virke, Kunsthal Charlottenborg, gerne vil fokusere på i udstillingen med titlen "Insider Outsider: Ovartaci og Galskabens Kunst".

Masser af malerier låner Kunsthal Charlottenborg af Ovartaci Museum i Risskov.

Men to malerier med stor betydning for fortællingen om Ovartaci er ikke i museets besiddelse.

De er i privat eje, men hvem ejeren er, ved hverken Museum Ovartaci eller udstillingens kurator, Mathias Kryger.

Han vil til gengæld meget gerne i kontakt med ejerne, så han kan spørge, om de vil låne værkerne ud til udstillingen.

- Hvis jeg skulle lave en udstilling med en insider-kunstner, altså en autoriseret kunstner, så ville man have registreret, hvor alle hans værker er. Sådan er det ikke med Ovartaci. Jeg kæmper med noget, der ikke er system i, og det er svært, men også ret sjovt, siger Mathias Kryger.

Det ene af de værker, Kunsthal Charlottenborg efterlyser, forestiller Psykiatrisk Hospital.

Hospitalet er skildret uhyre naturalistisk, men tilføjet Overtacis alt andet end naturalistiske vingede figurer.

Bestilt af læge

Mia Lejsted, leder af Museum Ovartaci, fortæller, at maleriet blev bestilt af en læge, men desværre er hans navn forsvundet i glemmebogen.

- Historien vil, at Ovartaci først lavede en version uden væsener. Men så kan man jo ikke se, at det er malet af Ovartaci, beklagede lægen. Så tog Ovartaci maleriet med sig og malede både vingede figurer, hvidkitlede læger og i øvrigt også sig selv, der sidder i himlen og maler, fortæller Mia Lejsted.

Mathias Kryger vil meget gerne have maleriet med på udstillingen, fordi det så tydeligt viser den ramme, Ovartacis kunst blev skabt i.

- Det fortæller ret præcist, hvad der foregik. Han boede og malede på den institution i 56 år. Han har lavet en uhyre nøgtern skildring af stedet og lagt nogle eventyrlige lag hen over, siger Mathias Kryger.

Det andet maleri, "Sommerfuglekvinde" er vigtigt for udstillingens tema, fordi sommerfuglekvinden er en gennemgående figur i Ovartacis kunst.

- Hun optræder i flere andre værker. Men i denne version er hun mest tydelig. Derfor vil vi gerne have det værk med, siger Mathias Kryger.

Kunsthal Charlottenborg er i færd med at sætte en stor udstilling op om Ovartaci, der i 56 år var psykiatrisk patient og i dag er en anerkendt kunstner.

Affotograferet

Selv om ingen aner, hvor malerierne befinder sig, kan vi alligevel vise, hvordan de ser ud.

Det skyldes, at de er blevet affotograferet. Hvornår og hvorhenne ved man heller ikke præcist.

Men Mia Lejsted fortæller, at Psykiatrisk Hospital havde et patientbibliotek, Psyk Info, der i 1970-erne arrangerede en stor Ovartaci-udstilling og lånte en række af kunstnerens værker fra private.

- Vi er nået frem til, at ejerne har lånt de to værker til udstillingen. Og vi formoder, at de så er blevet fotograferet, inden de blev returneret, siger Mia Lejsted.

Hvor gamle de to værker er, vides heller ikke.

- Ovartaci var ikke god til årstal. De er nok fra 1950-erne eller 1960-erne, selv om det er lidt af et skud, siger Mia Lejsted.

Den største

Selv om "Insider Outsider: Ovartaci og Galskabens Kunst" bliver den største Ovartaci-udstilling uden for Psykiatrisk Hospital, så kan den langt fra kalde sig komplet.

- Han byttede og solgte sine billeder, så der er mange i private hjem. Man ser dem også solgt på auktion en gang imellem, siger Mia Lejsted.

Ligger man inde med et Ovartaci-billede, vil Kunsthal Charlottenborg gerne høre om det.

- Man kan håbe, at efterlysningen kan få folk til at kontakte os med andre billeder. Det ville være en fin sideeffekt, siger Mathias Kryger.

Ligger man inde med "Sommerfuglekvinde" eller "Hospitalet i Risskov" eller et helt tredje Ovartaci-billede - og er man med på at undvære dem, mens udstillingen vises, skal man kontakte Anne Mikel Jensen, Kunsthal Charlottenborg, på 33744631.

Efterlysning: Ejer du et af disse Ovartaci-værker?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce