Egberto Gismontis musik har mange hjem

Den brasilianske multiinstrumentalist Egberto Gismonti gæster Aarhus til en koncert med den danske saxofonist og komponist Lars Møller. De to har gennem årene mødtes og skabt værker med inspiration i vestlig kompositionsmusik, Brasiliens nationalkomponist Villa Lobos og musikmiljøet i Paris i starten af det 19. århundrede. Koncerten i Musikhuset Aarhus bærer titlen ?Mysteries of Amazonas?, og med på scenen er big bandet The Orchestra. Foto: Musikhuset

Egberto Gismontis musik har mange hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brasilianske Egberto Gismontis lyd har altid været "global". Da vi andre begyndte at tale om "verdensmusik", talte Gismonti om at skabe "musik til verden".

KULTUR: Sjælen er brasiliansk, men der er ikke så meget samba og bossa over hans musik. For det, som den 71-årige brasilianer gør, er at føre sine lyttere gennem et galleri af stemninger. I hans musik hører man barndomserindringer, reminiscenser fra folketraditioner samt steder og tider, som har betydet noget for ham. Og musikken kører ofte hurtigt som en hvirvelvind.

Den brasilianske stjerne Egberto Gismonti gæster Aarhus til Vinterjazz med "Amazonas-musik" skabt sammen med saxofonisten og komponisten Lars Møller. Gismontis Aarhus-besøg 18. februar kan blive en varm rejse med rullende Ravel-agtige harmonier og brasiliansk choro-musik. Det kan også blive en meditationsstund som i Keith Jarretts solokoncerter.

Vinterjazz
  • Egberto Gismonti, Lars Møller og The Orchestra
  • "Mysteries of Amazonas"
  • Musikhuset Aarhus, mandag kl. 20

En fri fugl

Den brasilianske multi-instrumentalist, som blandt andet har spillet med Jan Garbarek og Charlie Haden, spænder vidt.

Gismonti er en fri fugl med hjemmehæklet hue.

Hans libanesiske far ville have ham til at spille klaver, et propert og "aristokratisk instrument". Hans sicilianske mor insisterede på guitar: - Klaveret er fint, men hvor er serenaden?

Hos Gismonti har det hele tiden været "både og".Sin særegne stil har han skabt ved at blande to instrumenter fra to vidt forskellige musikalske familier - han er både kendt som klavervirtuos og en vigtig fornyer af guitaren og spiller på selvbyggede 10-12-14-strengede instrumenter.

Mange musikalske hjem

Kompositionerne, som ofte blander folk med personlige melodier, rummer en egen logik; de er præcist udførte konstruktioner, men med plads til spontanitet. Også derfor passer Gismontis musik godt til det tyske kvalitetsmærke ECM Records, hvor han i mange år har været huskunstner.

I sin fem årtier-lange karriere har han indspillet over 60 albums og har komponeret til film og ballet.

Indflydelsen fra den europæiske kompositionsmusik er også tydelig. Som helt ung rejste Gismonti til Paris for at studere hos den berømte musikpædagog Nadia Boulanger, som også har formet folk som Astor Piazzolla, Daniel Barenboim og Igor Stravinskij.

Amazonas-mysterier

Det er også interessen for den klassiske musik, Gismonti deler med den danske saxofonist og komponist Lars Møller, som for nylig stod bag den internationalt roste "ReWrite of Spring" - en fri fortolkning af Stravinskij.

Gismonti og Møller har gennem årene mødtes og udvekslet idéer. Koncerten bærer titlen "Mysteries of Amazonas", og med på scenen er det danske big band The Orchestra.

Det dansk-brasilianske makkerpars værker har inspiration i vestlig kompositionsmusik og musikmiljøet i Paris i starten af det 19. århundrede. Musikken trækker også på Brasiliens nationalkomponist Villa Lobos samt de kulturelle bidrag fra immigranterne, der kom til Brasilien gennem tiderne og har bidraget til at skabe landets sprudlende musikkultur.

Egberto Gismonti har optrådt i København flere gange. Nu kommer han til Aarhus, ovenikøbet med denne helt særlige koncert.

Mon ikke Musikhusets flygel får en tur, for han plejer at medbringe sin egen klaverstemmer.

Til august opfører Gismonti og Møller deres globale Amazonas-musik for et brasiliansk publikum.

Egberto Gismontis musik har mange hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce