En fryser ved man, hvad er

Dorthe Nors. Foto: Petra Kleis/Gyldendal

En fryser ved man, hvad er

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dorte Nors novellesamling "Kort over Canada" beskriver genkendelige mennesker, der gerne vil gøre en forskel - men ikke gør det.

For ikke så længe udkom Knud Romer med mammutromanen "Kort over Paradis", som bevægede sig fra Falster til Teheran, barn til voksen og undergang til redning - blandt andet.

Dorte Nors nye novellesamling, "Kort over Canada", fylder absolut mindre og holder sig jo altså også ved jorden, om end Canada faktisk er verdens næststørste land. Jeg har ikke været der, men tænker umiddelbart sne, endeløse skove og ternede skjorter. Og bjørne. Der er også ulve, og af og til dræber de mennesker, men det er ret sjældent, og alligevel er det ikke rart at tænke på, at de også render rundt ude på heden i Vestjylland, hvilket nogle af Noors karakterer har det ret stramt med.

Det er dog alligevel mennesker, der volder størst problemer, og da Danmark ikke er Canada, hvor man kan tage sin snescooter og på et splitsekund være væk fra civilisationen, må man gøre som den HF-studerende Mette i novellen "Kummefryseren", der bliver mobbet groft af kursisten Mark: "Det var som om et tungt låg smækkede inde i mig. Sådan mindes jeg det, som et låg og bag det et mørke, der var mit eget. Mens Mark docerede for de andre om min naivitet, faldt jeg tilbage i mørket og tænkte på ting, der er uigennemtrængelige: cementgulve, plexiglas, frostlegemer, og at den sikreste måde at omgås sådan nogle som Mark på var at lukke sig til, og når man så var lukket til, handlede det om ansigtet og at få det tilbage på plads, få det til at lukke sig over mørket og alt det, man kan opbevare i det".

Dorthe Nors: ?Kort over Canada?. Foto: Gyldendal
Dorthe Nors: ?Kort over Canada?. Foto: Gyldendal

Genkendelige følelser

Der er ikke andet at gøre end at tage hatten af for sådan en beskrivelse. Dorte Nors' personer længes efter at være til stede, blive elskede, gøre en forskel, og det lykkes ikke særligt godt for dem, og derfor bliver de og deres følelser dejligt genkendelige. Sproget stikker ikke af, og novellerne er skåret så meget over den samme læst, at de såmænd også begynder at referere til hinanden til sidst, og det ligner jo meget godt den måde, de fleste af os er på, om end det bliver lidt rutinepræget hen ad vejen.

"Det er altid muligt at trække sig en smule længere tilbage" lyder bogens motto. Nors leverer da også i "Kort over Canada" en række fortællinger om mennesker, der trækker sig (plus et par stykker, som burde trække sig såsom Alice, der suger næring af en døende mand i novellen "Ad små asfalterede stier", eller de to bedsteborgere Kirsten og Lina, som samler ind til Kræftens Bekæmpelse i novellen "Sydvest Station"). "En tåge er opstået, det bliver koldt i nat, og der er set ulv," lyder det ildevarslende i indgangsnovellen "I en hochstand". Tak for advarslen, Dorte Nors. Jeg skal lige have fundet mit jagtgevær. -4 stjernerDorthe Nors: "Kort over Canada" 137 sider. 199,95 kr. (Gyldendal)

En fryser ved man, hvad er

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce