Fanny, følelser, fjas og familie

Fanny Louise Bernth spiller et barn på ni år i »Karlas Kabale«. Hendes næste teaterrolle bliver i »Inga og Lutz« på Teatret Svalegangen. »Det bliver noget helt andet. Der skal jeg spille ældre, end jeg er,« griner den 26-årige skuespillerelev. Foto: Kim Haugaard
Foto: Kim Haugaard

Fanny, følelser, fjas og familie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

26-årige Fanny Louise Bernth får sin teaterdebut i rollen om Karla på Aarhus Teaters Store Scene.

»Det gælder om at være ren i sine følelser. Tit når man spiller en voksen karakter, kan man lægge en dobbelthed ind i den, fordi den ofte har et skjult motiv. Det tror jeg ikke, at børn har på samme måde. Det er en forestilling som taler børnenes stemme,« fortæller Fanny Louise Bernth.

Fanny Louise Bernth på scenen i rollen som Karla. Forholdet til hendes to »brødre« er meget familiært. »Mikkel (Becker Hilgart, red.) går jeg på hold med, så vi har et tæt forhold. Michael (Lundbye Slebsager, red.), som spiller den yngste bror, gik på skolen sidste år, så ham kender jeg også rigtig godt«. Foto: Axel Schütt
Fanny Louise Bernth på scenen i rollen som Karla. Forholdet til hendes to »brødre« er meget familiært. »Mikkel (Becker Hilgart, red.) går jeg på hold med, så vi har et tæt forhold. Michael (Lundbye Slebsager, red.), som spiller den yngste bror, gik på skolen sidste år, så ham kender jeg også rigtig godt«. Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt

Den 26-årige skuespiller er i gang med prøverne på hovedrollen som den ni-årige Karla i Aarhus Teaters familieforestilling »Karlas Kabale«, der bygger på Renée Toft Simonsens populære børnebog.

Fanny Louise Bernth
<p>Fanny Louise Bernth spiller hovedrollen i »Karlas Kabale« på Aarhus Teater.</p><p>Hun er 3. års elev på Skuespilleruddannelsen ved Aarhus Teater.</p><p>Fanny Louise Bernth er 26 år. Hun er opvokset på Christiania.</p><p>Hendes første hovedrolle var som 10-årig i filmen »Falkehjerte«. I 2004 havde hun en mindre rolle i ungdomsfilmen »Tæl til 100«.</p><p>Til foråret er hun med i forestillingen »Inga og Lutz« på Teatret Svalegangen.</p><p>»Karlas Kabale« har premiere 14. november og spiller til og med 21. december.</p>
Som 10-årig var Fanny Louise Bernth med filmen »Falkehjerte«. Erfaringerne som børneskuespiller kan hun bruge i forbindelse med titelrollen i »Karlas Kabale«. »Jeg har prøvet at være eksponeret før og hænge på plakater i gadebilledet. Så det er en rar erfaring at have haft, så det ikke er så fremmed med »Karlas Kabale«,« siger Fanny Louise Bernth. Foto: Kim Haugaard
Som 10-årig var Fanny Louise Bernth med filmen »Falkehjerte«. Erfaringerne som børneskuespiller kan hun bruge i forbindelse med titelrollen i »Karlas Kabale«. »Jeg har prøvet at være eksponeret før og hænge på plakater i gadebilledet. Så det er en rar erfaring at have haft, så det ikke er så fremmed med »Karlas Kabale«,« siger Fanny Louise Bernth. Foto: Kim Haugaard
Foto: Kim Haugaard

Når man sidder over for den spinkle, smilende skuespillerelev er det ikke svært at se, hvorfor hun blev opfordret til at søge rollen. Hendes umiddelbarhed og sødme passer godt til Karla.

Det var været vigtigt for Fanny Louise Bernth at gå til rollen med en ægthed.

»I begyndelsen var min udfordring helt klart at passe på med ikke at imitere et barn ved for eksempel at lave for meget børnestemme. Mange af situationerne havde jeg svært ved at tage på mig, fordi jeg forestillede mig, hvordan et barn ville reagere. Så den første udfordring var at reagere som mig selv. Jeg var nødt til at have mit hjerte med i det og lade følelserne komme rent igennem, for ellers bliver det en parodi på et barn,« siger hun med sin let hæse stemme.

Men meget af barnets karakter ligger også i kropssproget. Derfor har den unge skuespiller gennem længere tid kigget på børn for at studere deres bevægelser.

»De har en mere urolig krop med knapt så meget styr på arme og ben. Og så har de meget mere energi end voksne. Så det er også noget med at finde den barnlige fysik,« forklarer Fanny Louise Bernth om det at spille barn.

Dine, mine, vores

Ligesom karakteren Karla og 27 procent af alle danske børn under 17 år, er Fanny Louise Bernth vokset op i en sammenbragt familie.

»Jeg har tre halvsøskende og en stedsøster. Så det med at være en sammenbragt familie kender jeg rigtig godt. Jeg kan sagtens spejle noget fra rollefordelingen og søskendeforholdet i de scener, vi laver,« siger hun og fortsætter:

»Karla er storesøster og jeg er mellemste barn, så på den måde spiller hun en anden rolle, end jeg har gjort i min familie. Men jeg er den ældste pige, så jeg kan godt genkende, at der er nogle ting, som man tager ansvar for. Mikkel (Becker Hilgart, red.) spiller mellemste barn, og han bliver måske en lille smule glemt mellem den ældste, der får al ansvaret, og den yngste, der får opmærksomheden. Den rolle kan jeg virkelig genkende,« fortæller Fanny Louise Bernth, der er vokset op i den københavnske fristad.

»Jeg boede på Christiania, til jeg var ti år, og vi flyttede i hus på Amager. Som barn er det skønt. Der er mange spændende og inspirerende mennesker, men også skøre mennesker. Det var et trygt sted, som en lille landsby, hvor vi kunne bevæge os frit indenfor et stort areal. Vi var mange børn, der legede med hinanden,« husker hun.

Filmrolle som ti-årig

Fanny Louise Bernth er vokset op med megen kreativitet omkring sig. Hendes mor og daværende stedfar, som var filmklipper, lavede film sammen. Gennem stedfaren mødte hun instruktøren Lars Hesselholdt, som skulle i gang med børnefilmen »Falkehjerte«.

Han ville have Fanny til at spille hovedrollen, så allerede som ti-årig var hun med i sin første spillefilm.

Efterfølgende var hun til flere castings, men havde ikke heldet med sig. Så hun lagde skuespilleriet på hylden igen, indtil hun som 22-årig for første gang søgte ind på skuespillerskolen.

»Det lå latent i mig. Jeg tror, at når først det frø er sået, så er det svært at komme fra det igen. Jeg havde længe haft lyst til at gå til optagelse, men havde ikke følt mig klart. Men så prøvede jeg, og det gik overraskende godt. Jeg gik videre til anden prøve i Odense. Det var den succesoplevelse, der skulle til. Anden gang turde jeg gøre det fuldt ud og så lykkedes det,« fortæller hun.

Rollen som Karla er Fanny Louise Bernths teaterdebut, og det har været en stor oplevelse for den unge skuespiller at skulle spille på teatrets Store Scene.

Spiller under svanerne

»Jeg er vildt fascineret af, hvor meget der foregår på sådan en stor scene. Der er en hel logistik omkring den, med teknikere der skal sørge for træk, lys og lyd. Der er en masse, der skal times. Det er som en hel organisme,« siger hun og smiler, så øjnene bliver knebet sammen.

Fanny Louise Bernth nyder at have udsigt til de gyldne balkoner og det smukke stukloft med svanerne.

»Det er privilegeret at få lov til at arbejde i sådan et flot rum. Tænk at det er vores arbejdsplads i tre måneder,« siger hun begejstret.

Men større scene betyder også større armbevægelser.

»Det er en helt ny spillestil, for jeg skal spille meget større, end jeg har været vant til på skolen. Det har været en udfordring, at jeg skal vende mange replikker ud til publikum. Det har virket kunstigt for mig. Men det begynder at føles mere naturligt også efter, at vi er kommet ud af øvelokalet og ind på scenen, så man ikke bare skal lade som om, at man taler til anden balkon,« siger Fanny Louise Bernth, der tror at forestillingen vil være vedkommende for mange mennesker.

Positivt møde med Aarhus

For tre år siden flyttede hun fra København til Jylland for at gå på Skuespilleruddannelsen i Aarhus. Det har været et positivt møde med Aarhus.

»Jeg har meget familie i Silkeborg, hvor min mor oprindeligt stammer fra, så jeg har mange fætre og kusiner som holder til i Aarhus. De har et netværk af venner, så jeg havde noget at komme over til. Det har været nemt at falde til. Selv om jeg elsker København, var det en dejlig følelse af at flytte hjemmefra. Jeg er virkelig glad for Aarhus. Det er en god studieby,« siger hun.

Samtidig ser skuespillereleven en fordel i at være langt væk fra det velkendte.

»Uddannelsen fylder 24 timer i døgnet, så på en måde er det rart at være flyttet, så jeg ikke skal til at forklare, at jeg ikke har tid. Det er som at være på et fire års højskoleophold. Det er superfedt, men skolen skolen fylder alt, og jeg kan ikke tale om andet end teater og følelser,« siger Fanny Louise Bernth og drikker resten af sin kaffe, inden hun igen skal hoppe i den koboltblå kjole og de røde støvler, som Karla på ni år.

Fanny, følelser, fjas og familie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce