Fantasifulde jordkloder: Joanna satser på en karriere som kunstner

Arbejdsbordet i den ene ende af stuen vidner om stor kreativitet hos Joanna Jensen. Foto: Flemming Krogh

Fantasifulde jordkloder: Joanna satser på en karriere som kunstner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunstner og illustrator Joanna Jensen fra Højbjerg frembringer finurlige og originale akvareller. Selvom den 28-årige århusianer er uddannet som cand.mag. på universitetet, satser hun på den mere usikre karriere som selvstændig kunstner og illustrator.

AARHUS: Det gule rækkehus i den sydlige del af byen er hverken stort eller prangende. Men indenfor i den aflange stue, bliver der udrettet mange kreative projekter. Inden for såvel kunst som lyd.

I huset bor 28-årige Joanna Jensen, sammen med sin kæreste. De to kreative mennesker har hver indtaget deres del af stuen: Mod øst, med udsigt til stien, der fører ind til huset, er der indrettet et nærmest professionelt lydstudie med store højttalere, instrumenter og mikserpult. Det er her, Joanna Jensens kæreste arbejder med sine lyd-projekter. I den anden ende af stuen, med udsigt til en smal have, holder kvinden i huset til. Ved et langt, sort bord fyldte med tuber og små bakker med akvarelfarver. Selve bordpladen er nærmest et kunstværk i sig selv med kulørte farveklatter.

- Jeg overvejede på et tidspunkt at rense arbejdsbordet for malerrester, men den idé droppede jeg. Nu nyder jeg at sidde og tegne her ved bordet, der efterhånden har fået mange farver, siger Joanna Jensen.

Nye kunstnere - serie. Joanna Jensen. Foto: Flemming Krogh
Den århusanske kunstner Joanna Jensen arbejder ofte med jordkloder i abstrakte farver og mønstre kombineret med mere figurative deltaljer. Foto: Flemming Krogh
Artboost
  • I de nærmeste dage sætter Stiften fokus på nye kunsttalenter som bor i Østjylland
  • Det er Anders Cederholm, der står bag portalen ArtBoost, der har været med til at finde frem til kunstnerne i serien, der alle er repræsenteret i ArtBoost
  • ArtBoost har lavet en aftale med StreetFood i Aarhus om at lave en mindre udstillig der åbner midt i februar måned.
Akvarelfarver i et tykt lag i mange farver er blevet en metode at arbejder på for Joanna Jensen. Foto: Flemming Krogh
Akvarelfarver i et tykt lag i mange farver er blevet en metode at arbejder på for Joanna Jensen. Foto: Flemming Krogh

Nordjysk opvækst

Udover adskillige pensler og andre remedier, der hører sig til som kunstmaler, ligger der også enkelte tegninger i kraftige farver på bordet. En tegning i A-4-størrelse udført på kraftigt akvarelpapir, som Joanna Jensen ynder at bruge, forestiller en jordklode med abstrakte mønstre med fine enkle motiver øverst. En kirke og et par fiskekuttere indgår i den del af kunstværket.

Maleriet, som Joanna Jensen snart sætter det sidste strejf på, er et bestillingsarbejde. Det forestiller hendes hjemby, Øster Hurup. Det fine værk kræver en forklaring, som vi vender vi tilbage til. Først et tilbageblik på hvordan Joanna Jensens karriere begyndte.

Tegning og maleri har altid fascineret Jonna Jensen, som brugte timevis på at tegne igennem sin barndom ved Limfjorden i Øster Hurup. I sine gymnasieår i det nordjyske drømte hun om at kunne arbejde med 'noget visuelt', og derfor tog hun et ophold på Holbæk Kunsthøjskole. Her fik Joanna Jensen nye input og styrket sin færdigheder inden for tegning og maleri.

- Opholdet på højskolen gav mig mod og lyst til at søge ind på Kunstakademiet i Købehavn. Men jeg slap ikke igennem optagelsesprøven. Da jeg savnede Jylland, valgte jeg at gå en anden vej, som rummede nogle af de interesser, jeg havde.

Særlig teknik

På Aarhus Universitet begyndte Joanna Jensen at studere kunsthistorie. Arbejdet med at læse om 'de gamle mestre' optog hende, og i en flerårig periode lagde hun sine pensler på hylden. Da hun blev færdig med sin bachelor, begyndte hun at male igen.

- Jeg kom lidt tilfældigt i gang igen. Men mærkede hurtigt, at jeg havde savnet at arbejde kreativt med mine egne ting.

Imens hun tog sin overbygning, med teoretiske dele af kunsthistorien, lavede Joanna Jensen sine egne værker. Ud fra sin egen fantasi. Akvarelmaleriet var blevet hendes nye måde at arbejde med kunst på. Men Joanna Jensen udviklede sin egen metode, hvor hun begyndte at bruge akvarelfarver fra tuber, som hun lagde på det kraftige akvarelpapir i tykke lag.

- På den måde kan jeg få stærke farver frem samtidig med, at jeg kan udnytte det flydende element fra akvarelmaleriet. Det er meget fascinerende, forklarer Joanna Jensen, som i starten ikke var vild med at vise sine værker frem.

Det var Joanna Jensens søster, som gav hende et skub frem.

- En dag hvor min søster var på besøg, tog hun nogle billeder af mine nye malerier med sin mobiltelefon. Dem lagde hun op i en FB-gruppe - uden at spørge mig. Det blev jeg lidt fornærmet over i starten, men da jeg læste de positive reaktioner fra folk, som ikke engang kendte mig, fornemmede jeg, at jeg havde fat i noget. Måske kunne jeg drive maleriet videre og skabe en karriere inden for det.

Alle slags opgaver

Selvom Joanna Jensen havde travlt med sin egen kunst lykkedes det hende at gøre sit studie færdigt i 2015 og kunne kalde sig cand.mag. i Kunsthistorie. Alligevel var det den usikre tilværelse som udøvende kunstner og illustrator, som hun valgte.

- Det har jeg ikke fortrudt. Jeg har travlt med at lave mine egne værker, og med at lave bestillingsopgaver. Jeg er netop blevet hyret til at lave et pladecover til et århusiansk rockband, som snart sender et album på gaden. Men almindelige mennesker kan også lave en bestilling. Det kan være meget forskellige opgaver. En kvinde har bedt mig om at lave et maleri, som tager udgangspunkt i et fotografi af hendes moderkage fra en fødsel. Det arbejder jeg på nu.

En familie fra Øster Hurup, som stødte på billederne af Joanna Jensens akvareller, blev fascineret af måden hun arbejder på. Da de bor i Øster Hurup, hvor Joanna Jensen selv voksede op, var det oplagt for dem at bestille et billede af hjembyen. Set fra Joanna Jensens synsvinkel. Det er der kommet et færdigt billede ud af nu.

- Billedet af Øster Hurup er et godt eksempel på, hvordan jeg opbygger nogle af mine akvareller. Med en jordklode med abstrakte mønstre og enkelte mere figurative elementer, siger hun.

Noget tyder på, at evnerne kan bære Joanna Jensen fuldtidstilværelse som illustrator og selvstændig kunstner, da hun har udelukkende har levet af sin kunst de seneste to år.

Fantasifulde jordkloder: Joanna satser på en karriere som kunstner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce