Fem Roskilde-navne du skal høre: Alles ører er rettet mod Eminem


Fem Roskilde-navne du skal høre: Alles ører er rettet mod Eminem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den amerikanske rapper Eminem kommer til at få enorm betydning for den samlede bedømmelse af årets Roskilde Festival. Det bliver muligvis den største koncert i Danmarkshistorien, når han optræder onsdag aften på Orange Scene. Men landsmanden Bruno Mars kan også vise sig at blive et tilløbsstykke.

Eminem, Orange Scene, onsdag
Eminem har fået glohede anmeldelser for sine seneste koncerter. Blandt andet i Sverige, som han ikke har optrådt i siden 2001. Foto: Mark Makela, Reuters

45-årige Marshall Bruce Mathers III debuterede med kunstnernavnet Eminem for 22 år siden med albummet "Infinite", der indikerede, at rapmusik havde fået et nyt, hvidt håb. Tre år senere slog han igennem internationalt med "The Slim Shady LP" og ikke mindst hittet "My Name Is".

Eminem har siden solgt 216 millioner albummer, hvilket er flere end både Queen, The Rolling Stones, AC/DC og ABBA. Der er altså tale om en musiker i den absolutte top af superligaen, som endelig optræder i Danmark.

Det er muligt, at hans seneste udgivelse "Revival" ikke har fået anmelderne til at falde bagover af begejstring, men lytter man efter, kan man konstatere, at ordstrømmen ikke er faldet i hastighed. Sarkasmen og de bidende bitre kommentarer er heller ikke falmet, og jeg er ikke i tvivl om, at publikum får en rødglødende rapper at se på Orange Scene.

Roskilde Festival har 130.000 gæster i år, så det er ikke utopisk, at 70.000 eller endda 80.000 tilskuere vil være tilstede. Bliver det tilfældet, ender Eminem med at stå foran det største publikum nogensinde i Danmark.

David Byrne, Arena, fredag
David Byrne kommer til Roskilde med et helt nykoreograferet show. PR-foto: Judy Rogac

Skotsk-amerikanske David Byrne er ét af de kunstneriske fyrtårne på årets Roskilde-plakat. I fem årtier har han været garant for musikalske eksperimenter, meget få kolleger kan matche.

Han er uden tvivl bedst kendt som forsanger og omdrejningspunkt i gruppen Talking Heads, og de fleste, som tropper op for at høre ham på Arena-scenen, har formodentlig en drøm om at høre "Burning Down the House" (som Tom Jones lavede en glimrende coverversion af), "Once In a Lifetime" og "Life During Wartime".

Der er også bunkevis af sublime solosange at tage fat i, og jeg kan kun krydse fingre for, at han disker op med "Angels", "Who" eller "Like Humans Do" fra mit første Byrne-album, "Look Into the Eyeball" fra 2001.

Hans seneste udgivelse "American Utopia" er én lang opdagelsesrejse i unikke udtryk og kronisk legesyge, som på ingen måde stemmer overens med Byrnes alder. Sange som "Bullet", "Every Day Is a Miracle" samt "Dog's Mind" understreger, at David Byrne er en usædvanlig sangskriver, der til stadighed forsøger at anskue livet og meningen med det fra nye vinkler.

The Minds of 99, Orange, fredag
Niels Brandt er forsanger i bandet The Minds of 99, der optræder for fjerde gang på Roskilde og for anden gang står på Orange Scene. Foto: Anne Bæk, Scanpix

Alle skuffer over tid, men danske The Minds of 99 har ikke levet op til den sangtitel endnu. Jeg har svært ved at komme i tanke om andre danske bands, som i den grad er skabt til at indtage Orange Scene.

Bandet har optrådt på festivalen i 2014, 2015 og 2016 og har taget rejsen fra Rising-scenen over Orange til Arena og nu tilbage til Orange, som de fik æren af at åbne i 2015.

Der er sket ufatteligt meget for bandet siden. Konstellationen er anderledes. Der er udgivet to forrygende albummer, "Liber" i efteråret 2015 og "Solkongen" tidligere i år, og spillet talrige koncerter, hvilket ikke har slebet den punkede attitude af men nærmere forfinet den. Forsanger Niels Brandt fortsætter med at udvikle sig som sanger og publikumsforfører, og hvis han spiller sine kort rigtigt, kan han få publikum til at stå på hænder og klappe, hvis han ønsker det.

Med sange som "Stjerner på himlen", "Ud af min krop", "Drømmer om livet", "I'm Gonna Die" og "Ung Kniv" fra de seneste udgivelser i puljen, har jeg ikke fantasi til at forestille mig en skuffende koncert.

Bruno Mars, Orange, torsdag
Bruno Mars har vundet 11 Grammyer i en alder af blot 32 år. Foto: Lucy Nicholson, Reuters

32-årige Bruno Mars ligner en kronisk glad skoledreng, og det er også nærmest umuligt ikke at blive i godt humør af hans glædesstrålende, dansable popmusik.

Bruno Mars hedder i virkeligheden Peter Gene Hernandez og har puertoricanske samt jødiske rødder, som først slog rod på Hawaii, inden han som 18-årig drog til Los Angeles for at forfølge drømmen om at blive popstjerne.

Den velsyngende charmør omtales som den bedste performer i moderne popmusik, og mon ikke selv Roskilde-gæster med hang til polsk dødsmetal eller senegalesisk dronerock kigger forbi for at opleve fænomenet. Og ender med blive grebet af de catchy toner i den kælne "That's What I Like" og den funky "24 K Magic".

Der findes mange statistikker for, at Bruno Mars efter Eminem er årets største navn. Han er den musiker, der har udgivet fem top 1-singler på kortest tid, siden Elvis Presley. Han har vundet 11 Grammy Awards og været nomineret til hele 27, hvilket må være nok til at overbevise den værste skeptiker om formatet.

Saveus, Orange, onsdag
25-årige Martin Hedegaard er hamrende spændt forud for Saveus' åbning af årets Roskilde Festival. Foto: Samy Khabtani

Det er gået lynende stærkt for danske Saveus med Martin Hedegaard i front. Bandet udgav debutsinglen "Levitate Me" i 2015 og fulgte op med singlen "Everchanging" i 2016. 2017 startede med, at Saveus udsendte ep'en "Will Somebody Save Us" med singlen af samme navn, og i slutningen af maj udkom debutalbummet "Neuro".

Saveus har lige som Minds of 99 optrådt på én af festivalens mindste scener. Det var i 2016 på Countdown-scenen, hvor de færreste anede, at det var den første X Factor-vinder, de overværede på scenen. Blot to år efter springer Saveus direkte ind på landets største scene, hvor det bliver interessant at høre den nu 25-årige sangers nærmest overjordiske stemme folde sig ud.

Der er ikke så mange skandinaver og tyskere på festivalen som tidligere, men der skal helt sikkert være udlændinge på festivalen, som hører Saveus for første gang og rejser hjem som ambassadører for den potente synthpop-sensation.

Man kan kun krydse fingre for, at bandet ikke rammes af et teknisk nedbrud som på Smukfest i 2017, hvor Saveus blot nåede at spille to sange.

Fem Roskilde-navne du skal høre: Alles ører er rettet mod Eminem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce