Film med en ægthed, som rammer os alle: 50 år med Malmros bag kameraet

Nils Malmros under optagelser til sin seneste film "Sorg og glæde" i Højbjerg i 2012. Han har siden sagt, at filmen bliver hans sidste. Den århusianske filminstruktør kan i år fejre 50 års jubilæum for sit virke. Foto: Kim Haugaard

Film med en ægthed, som rammer os alle: 50 år med Malmros bag kameraet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den århusianske filmmager Nils Malmros kan se tilbage på en 50 år lang karriere. Det hylder biografen Øst for Paradis over syv søndage med filmkavalkade og foredrag. For biografdirektør Line Bjørn Daugbjerg Christensen er det helt naturligt, at biografen, hvor Malmros er flittig gæst, fejrer hans unikke livsværk.

AARHUS: Line Bjørn Daugbjerg Christensen har kendt Nils Malmros, siden hun som helt ung pige begyndte at arbejde i biografen.

- Jeg kan huske, at vi altid skulle have kaffefløde klar, til når Nils kom, for han skulle have fløde i kaffen. Han var altid lidt fræk og hurtig i vendingen, når han stak hovedet ind. Men enormt sød. Nils har altid bakket op om biografen. Han ser alle film og kommer altid, når vi laver events. Han er en god ven af huset, siger biografdirektøren.

Øst for Paradis har siden åbningen i 1978 vist alle Nils Malmros' film

- Nils Malmros har trukket vidunderlige hverdagshistorier ud af Aarhus, som vi alle kan genkende. Han laver film, som rører på en helt særlig måde og jo længere tid, der går, jo mere unikt bliver hans værk. Derfor synes jeg, at vi skal fejre ham. Jubilæet er en cadeau til en mand, der har leveret så stærkt til kulturen, siger Line Bjørn Daugbjerg Christensen.

Hun har også arbejdet professionelt sammen med Malmros som produktionsassistent på filmen "Kærestesorger". En produktion, som strakte sig over tre år.

Det var under optagelserne, at hun mødte sin kommende mand, skuespiller Esben Smed, som også havde nogle mindre roller i Malmros-filmen "Sorg og Glæde".

- Så Nils har også været lidt med til at bringe os sammen, siger Line Bjørn Daugbjerg Christensen og griner.

Malmros i Paradis
Biografen Øst for Paradis markerer 50-året for Nils Malmros' virke som filminstruktør og præsenterer en eksklusiv film- og foredragsrække, hvor filmmageren selv perspektiverer og fortæller gennem syv søndage:

Søndag 2. september kl. 16:
Foredrag om de tre første film: "En mærkelig kærlighed", "Drenge" og "Lars-Ole 5.c.", der lagde grundstenen for Malmros' lange instruktør-virke. Pris: 80 kr.

Søndag 9. september kl. 16:
Øst for Paradis viser "Kundskabens træ" og indleder visningen med et foredrag af Nils Malmros. Pris: 80 kr.

Søndag 16. september kl. 16:
Nils Malmros oplæg om "Skønheden og udyret" samt "Århus by night", efterfulgt af en visning af filmen "Århus by night". Pris: 80 kr.

Søndag 23. september kl. 16:
Foredrag om Jørgen- Frantz Jacobsen og visning af "Barbara" i ny-restaureret DCP-version.

Søndag 30. september kl. 17:
"At kende sandheden" - foredrag og visning af filmen.

Søndag 7. oktober kl. 15.30:

"Kærestesorger" - foredrag og visning af filmen.

Søndag 14. oktober kl. 16:
Foredrag om "Kærlighedens Smerte" og "Sorg og Glæde" samt visning af "Sorg og Glæde".

Inde i Nils' hoved

Hun beskriver Nils Malmros som en sprudlende og dejlig mand at arbejde sammen med.

- Han skal fortælle historien præcis, som den ser ud inde i hans hoved. Som der var én, der sagde til en holdmiddag: "Vi arbejder alle døgnet rundt for at lave den her film, men det underlige er, at den film allerede er lavet mange gange inde i Nils' hoved. Vi skal bare have den ud". Nils har en hukommelse som er helt speciel. Og så kan han noget med unge mennesker, som i sagens natur ikke har gået på skuespillerskole, siger Line Bjørn Daugbjerg Christensen.

Ofte står Nils Malmros selv for de indledende forberedelser til filmoptagelserne, fortæller hun.

- Han finder selv locations og for eksempel nogle lamper, der skal bruges i en bestemt scene. Vi har en hel del af de rekvisitter derhjemme, som han brugte til "Kærestesorger", som jeg fik lov at få efterfølgende, siger Line Bjørn Daugbjerg Christensen.

Blå bog - Nils Malmros
Nils Sigurd Malmros er født 5. oktober 1944, som søn af overlæge, dr.med. Richard Malmros, der var professor i neurokirurgi ved Aarhus Universitet, og Eli Cold Malmros, der var cand.mag., men koncentrerede sig om at passe de fem børn, hvoraf Nils Malmros var den næstyngste.

Nils Malmros begyndte sin skolegang i Finsensgades Skole i 1951, men skiftede i 1957 til Aarhus Katedralskole, hvor han først gennemførte mellemskolen og siden blev matematisk-naturvidenskabelig student i 1964.

Han begyndte på lægestudiet i Aarhus, men først i 1987 afsluttede den selvlærte filminstruktør sin medicinske embedseksamen og blev læge efter 22,5 års studie.

Som lægestuderende blev han fascineret af Francois Truffaut og lavede på amatørbasis filmen "En mærkelig kærlighed" (1968). Siden har han lavet 10 spillefilm og regnes i dag for en af dansk films førende instruktører.

De fleste af hans film har været baseret på egen opvækst. Filmen "At kende sandheden" (2002) er inspireret af hans fars skæbne, og fokuserer på en læge i etisk-professionelle konflikter.

Nils Malmros har været gift med lærer Marianne Tromholt siden 1982. Parret bor i Højbjerg. Hans seneste film "Sorg og Glæde" fra 2013 tager udgangspunkt i hans egen personlige tragedie fra 1984, hvor hans kone i en psykose dræbte deres ni måneder gamle datter.

Nils Malmros har siden sagt, at det bliver hans sidste film.

Et naturligt punktum

En af verdenshistoriens bedste kærlighedshistorier, sådan betegner Line Bjørn Daugbjerg Christensen Malmros' "Sorg og Glæde".

- Det er fantastisk at dele det med os og vise, at livet er smukt trods dets skrækkelighed, siger hun.

"Sorg og Glæde" er efter sigende Malmros' sidste film. Men kan vi nu regne med det?

- Jeg ville ønske, at der kom flere, men jeg tror det ikke. Det er et naturligt punktum. Nu har han lavet dem alle sammen. Han er i mål. Han har selv sagt, at han skal vare sig for at lave flere nu. Jeg synes faktisk, at det er meget modent og smukt sagt. At han ikke går udenlands, for der har mange instruktører brændt sig gevaldigt, siger Line Bjørn Daugbjerg Christensen.

Hun vurderer, at Malmros' film også i fremtiden vil være på skoleskemaet.

- De bliver på en eller anden måde vigtigere og vigtigere. Et historisk monument. De er et tidsbillede af Aarhus gennem 50 år, med en tråd igennem, som er Nils' personlige, men som vi kan genkende. De har en ægthed, som rammer os alle sammen, mener biografdirektøren.

Fejringen af Nils Malmros' 50 års jubilæum som filminstruktør begynder søndag 2. september med foredrag om hans tre første film.

Line Bjørn Daugbjerg Christensen, biografdirektør i Øst for Paradis ved Nils Malmros' 70 års fødselsdag på Varna. Hun har tidligere været produktionsassistent på hans film "Kærestesorger", ligesom Malmros gennem mange år har været en fast gæst i biografen. Øst for Paradis hylder Malmros med filmkavalkade og foredrag med filmmageren selv. Arkivfoto: Jens Thaysen

Nils Malmros på Århus Katedralskole, hvor han har trådt sine barne- og ungdomssko. Foto: Kim Haugaard

Nils Malmros fortæller om sine film ved en kavalkade de kommende syv søndage i Øst for Paradis i anledning af sit 50 års virke som filmmager. Foto: Jens Thaysen

Den unge filminstruktør Nils Malmros i 1972. Foto fra Århus Stiftstidendes arkiv

Nils Malmros og Mads Ole Erhardsen foran filmplakaten for hans tredje film "Drenge" i 1977. Foto: Preben Hupfeld

Film med en ægthed, som rammer os alle: 50 år med Malmros bag kameraet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce