Fra album til musikforestilling: "Troen & Ingen" på Svalegangen

Det har i flere år været en drøm for Svalegangens Per Smedegaard (th) at skabe en musikdramatisk forestilling ud fra Søren Huss' (tv) album "Troen & Ingen", der handler om det ultimative tab og om at finde håbet igen.Scenografien bliver bygget op som en væg af sorte flyttekasser.- Vi arbejder med flyttekassen som en overgangsfase, forklarer Per Smedegaard og viser en lille model af scenen. De bliver både brugt som metaforer for noget andet men også som konkrete flyttekasser med tøj og ting fra den afdøde, som man på et eller andet tidspunkt bliver nødt til at få ryddet op i. Foto: Jens Thaysen

Fra album til musikforestilling: "Troen & Ingen" på Svalegangen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For 10 år siden blev sangeren Søren Huss' kæreste dræbt i en højresvingsulykkke. Hans tanker om tabet blev nogle år efter til albummet "Troen & Ingen", som nu for første gang bliver dramatiseret på Teatret Svalegangen.

AARHUS: Tanken om at lave en teaterversion af Søren Huss' første dansksprogede soloalbum, "Troen & Ingen", har rumsteret i Per Smedegaard i flere år.

- Det er 12. version af den forestilling, som jeg har lavet inde i mit hoved, så nu glæder jeg mig til at lave den rigtigt og har taget mod til at spørge Søren, fortæller Svalegangens kunstneriske leder.

Det er ikke en musical, det er heller ikke en teaterkoncert, men en musikdramatisk fortælling med en handling, der er bygget op omkring albummets 11 sange.

Musikforestillinger er ikke det, som Svalegangen gør mest i. Sidst var for små seks år siden med "Maestro", som byggede på musik af Kaizers Orchestra.

- Det ligger ikke i vores kort, men når der er en fortælling, der presser sig på, så går vi efter det, siger Per Smedegaard og fortsætter:

- Sørens album kom på et tidspunkt, hvor jeg havde en personlig relation, der døde i et trafikuheld. Derfor har det album altid stået meget klart for mig som et album, der bedre end noget andet kunstværk, jeg kan komme i tanke om, forholder sig til, hvad det vil sige at tabe et andet menneske. Så det har været en kæmpe drøm for mig at lave en forestilling ud fra albummet.

"Her er så stille, så stille jeg kan mærke et savn. Så stille her i dødens triumferende favn. Så stille ved graven der bærer dit navn."
Fra sangen "Velkommen hjem", "Troen & Ingen" (2007), Søren Huss
Troen & Ingen
"Troen & Ingen" har premiere 27. januar 2018. Den spiller til og med 23. februar i Store Sal på Teatret Svalegangen.Den musikdramatiske forestilling bygger på Saybia-forsanger Søren Huss' første soloalbum "Troen & Ingen" fra 2010.

Medvirkende: Julie Hjetland, Laura Kold, Ashok Pramanik og Nikolaj Mineka.

Musikere: Niels Søren Hansen, Nicolai Heyman, Tom Bilde og Benedikte Borum Poulsen.

Idé og instruktion: Per Smedegaard.

Tekst: Jeanette Munzert.

Scenografi: Siggi Óli Pálmason
- Jeg er i bund og grund en munter mand, men jeg må også bare erkende at jeg har indsigt i det, siger Søren Huss, der her syv år efter at
- Jeg er i bund og grund en munter mand, men jeg må også bare erkende at jeg har indsigt i det, siger Søren Huss, der her syv år efter at "Troen & Ingen" udkom stadig modtager skæbneberetninger fra andre, som har mistet. Foto: Jens Thaysen

Baseret på virkelige følelser

"Troen & Ingen" udkom for syv år siden nogle år efter, at Søren Huss' kæreste og datter blev ofre for en trafikulykke. Datteren overlevede på mirakuløs vis, men Saybia-forsangeren mistede sit livs kærlighed på et splitsekund.

Svalegangens forestilling er dog ikke en dokumentarisk forestilling om Søren Huss' tab.

- Det er ikke "based on a true story", men "based on a true feeling", som Per Smedegaard, der er instruktør på forestillingen, forklarer det.

- Den musikalske og tematiske udvikling i sangene er almengyldige. Det er noget, vi alle på en eller anden måde, kan forholde os til. Det er noget universelt.

Han ser en stor nødvendighed i at bringe en fortælling om det ultimative tab til scenen.

- Vi lever i en tid, hvor vi mere og mere tror på vores egen udødelighed. Vi karriereplanlægger, vi familieplanlægger. Ofte kan vi sætte ord på, hvad vi regner med at opnå inden for de næste seks-syv år og gerne ud fra en fuldstændig idealiseret version af, hvem vi er som mennesker. Så når døden rammer, så kommer det fuldstændig bag på os. Et eller andet sted er der noget meget sundt og fornuftigt i, at vi som mennesker ikke hele tiden tænker på, at vi skal dø, men vi bliver virkelig mindet om livets skrøbelighed, når det sker, siger Per Smedegaard og understreger, at selv om forestillingen viser en kamp for livet, så indeholder den også et meget stort håb - og humor.

Snyd med cello

Dramatiker Jeanette Munzert har skrevet tekster, som binder de 11 sange sammen til en forestilling.

- Når man beskæftiger sig med noget, som er meget alvorligt, bliver man også nødt til at have et håb. Og i Sørens album er der et meget naturligt håb, som er barnet. For hvorfor skal man vende tilbage til livet, hvis man mister den man elsker? Jeg havde også brug for, at skrive noget humor ind i teksterne, som gav noget til livet for at komme videre, forklarer hun.

Stykket følger fire karakterer i sorg; en ægtemand, en bror, en veninde og en fortæller, spillet og sunget af Julie Hjetland, Laura Kold, Ashok Pramanik og Nikolaj Mineka.

Musikken bliver leveret live af et firemandsorkester under ledelse af kapelmester Niels Søren Hansen, som tidligere har stået for arrangementer af blandt andet "Nick Cave Teaterkoncert" på Aarhus Teater. For at udfordre det musikalske univers, har han lavet en anden orkestrering en den oprindelige, så musikken i Svalegangens version bliver fremført med guitar, piano, percussion og cello.

- Det er også det, jeg synes, der er spændende. At der kommer andre fortolkninger med et andet greb på sangene. Men det er snyd at bruge cello, siger Søren Huss og griner.

- Jeg har en teori om, at det er fordi, den har samme størrelse som en torso, at det resonerer så kraftigt i vores kroppe. Det går direkte ind, forklarer han.

Personligt men ikke privat

Søren Huss er glad for, at "Troen & Ingen" nu bliver til en teaterforestilling.

- Jeg er beæret over, at I tager denne opgave på jer og har haft lyst til det. Døden er måske et af de største tabuer. Sjovt nok, selv om det er det største, vi har tilfælles. Jeg glæder mig helt utroligt meget til at se den og til at mærke de tekster, der er blevet skrevet rundt om, siger han.

Selv om pladen tager afsæt i hans egne oplevelser og tanker om at miste og finde fodfæste igen, ser han det som en almen fortælling om sorg og ikke en personlig beretning.

- Helt tilbage fra da vi indspillede pladen, sagde jeg også til de musikere, som jeg arbejdede med, at det er ikke min private historie. Det er nogle private følelser, som jeg har taget over som sangskriver og behandlet ovre i en anden del af mig, den professionelle og kunstneriske del. Sangene blev meget hurtigt adskilt fra mig - jeg blev en fortællerstemme til en almen historie om tab og sorg. Og om at finde håb og finde tilbage igen, forklarer han.

- Derfor har jeg det ikke sådan, at det her er en privat del af mig, som bliver til en forestilling. Det er sange, som handler om sorg og tab, som bliver fortolket. Så det har jeg det godt med, og jeg glæder mig til at se forestillingen.

En munter mand

Søren Huss' har netop udgivet sit tredje soloalbum, "Midtlivs Visen" og tragedien, hvor hans kæreste mistede livet, ligger efterhånden 10 år tilbage. Men han får til stadighed mange skæbneberetninger på sin facebookside fra folk, som har mistet, som han forholder sig til og skriver tilbage på.

- Jeg er i bund og grund en munter mand, men jeg må også bare erkende, at jeg har indsigt i det, siger han og smiler.

- Jeg har fundet ud af, at det er en plade, man giver til folk, der har mistet, og det er jeg bare ekstremt glad for. At den bliver brugt derude.

Derfor glæder Søren Huss også over den dag i dag, at han turde og havde modet til at lave "Troen & Ingen".

- Jeg er lykkelig over at have lavet den. Jeg kunne heller ikke andet. Jeg blev nødt til at skrive de sange. Så jeg er taknemmelig over, at den findes.

"Troen & Ingen" har premiere på Teatret Svalegangen 27. januar 2018.

Fra album til musikforestilling: "Troen & Ingen" på Svalegangen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce