Fra skiltemaler til stor kunstner

James Rosenquists enke Mimi Thompson Rosenquist var imponeret af udstillingen på Aros. "Den er en gave", mente hun. Foto: Axel Schütt

Fra skiltemaler til stor kunstner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

James Rosenquist var med til at gøre popkunst til en kunstretning. Nu kan hans værker opleves på Aros.

AARHUS: Skiltemaleren blev en stor kunstner, og nu kan han opleves på Aros i stor skala, ja kæmpestor.

James Rosenquist tog til New York for at fokusere på en karriere som kunstner. Han begyndte som skiltemaler i Brooklyn og på Manhattan, før han lejede sig et atelier på det indre Manhattan for at komme i nærheden af kendte kunstnere.

De store billboards, han malede på Times Square og andre steder i den amerikanske storby, har sat sit aftryk på James Rosenquists kunst, der sætter den amerikanske forbrugerkultur og dens billedsprog i centrum.

Udstillingen viser værker af popkunstneren fra de sene 1950ere og til i dag.

Desværre kunne James Rosenquist ikke selv deltage i åbningen af udstillingen, der har titlen "James Rosenquist - Painting as Immersion". Han døde sidste år, men både hustruen Mimi Thompson Rosenquist, 63 år, og datteren Lily Rosenquist var med, og de var begge begejstrede.

Udstillingen
Aros Aarhus Kunstmuseum. James Rosenquist (1933-2017) "Painting as immersion". Fra 14. april til 19. august.

Fan af regnbuen

- Jeg er meget glad, for det er en vidunderlig udstilling, der viser et meget godt billede af James' mange stadier, både politisk og objektivt. For os giver det også noget at se billederne sat i en ny sammenhæng. Det er en gave, og alle på museet har gjort et stort og godt job, siger Mimi Thompson Rosenquist, der er i Aarhus i fire dage.

- Jeg er en stor fan af Olafur Eliassons regnbue på taget, og jeg har været spændt på at se den. Indtil nu har jeg kun oplevet den på billeder og video, og den lever helt op til mine forventninger, siger Mimi Thompson Rosenquist, der bor i New York.

Datteren Lily Rosenquist, 28 år, er på samme linje.

- Det er stort og ser godt ud, siger hun, der var med, da der blev skabt tåge med tøris i den særlige installation "Horizon Home Sweet Home", så grænsen mellem gulv og værker blev udvisket.

- Det virker godt. Jeg har oplevet det en gang før. Da var jeg fem år, så jeg så det i et noget andet perspektiv denne gang, sagde Lily Rosenquist med et smil.

27 meter langt værk

Udstillingen viser flere end 50 værker, og et af dem er 27 meter langt.

- Værkerne er så store, at motivet opløser sig, når man står tæt på, siger overinspektør Lise Pennington, der er Aros' kurator på udstillingen.

Sammen med Andy Warhol og Roy Lichtenstein var Rosenquist fra 1950erne med til at etablere popkunst som kunstretning.

Rosenquist bruger motiver fra gaden og fra andre kunstnere, for eksempel møder vi detaljer fra Pablo Picassos værk om den spanske borgerkrig, "Guernica", der kan ses på museet Reina Sofia i Madrid. Og sådan kan man bruge meget tid på at studere detaljer i værkerne.

- Vi viser et meget omfattende udvalg af James Rosenquists værker. Popkunsten betyder meget for, hvordan massemedierne bruger billedsprog, og det er interessant, at de bryder med reklamernes retoriske sprog og skaber et nyt. Det er gadeæstetik, som Rosenquist har omfavnet og gjort til sit, siger direktør på Aros, Erlend Høyersten.

Projektet er skabt i et samarbejde med Museum Ludwig i Køln og James Rosenquist Studio, og Aros har lånt værker på talrige udenlandske museer og hos private samlere.

Fra skiltemaler til stor kunstner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce