Frank Hvam og Mick Øgendahl på vej med nyt show: - Vi har lavet en samtalebog, der aldrig blev skrevet

Frank Hvam (th.) og Mick Øgendahl kender hinanden fra standup-miljøet og mødes også privat. Men at stå på en scene sammen - det er nyt. Foto: Michael Svenningsen

Frank Hvam og Mick Øgendahl på vej med nyt show: - Vi har lavet en samtalebog, der aldrig blev skrevet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frank Hvam og Mick Øgendahl har fundet sammen på scenen og er på vej med deres fælles projekt, "Det gode selskab". De lægger ud 30. januar i Odense og fortsætter med små 100 show fordelt over hele landet. Avisen Danmark har fået et eksklusivt interview med de to standup'ere.

Humor: - Selvfølgelig afviste jeg koldt Franks forslag.

Ordene kommer fulgt af et svedent grin fra Mick Øgendahl.

Han tænker tilbage på, da hans ven og kollega Frank Hvam havde en føler ude: Om de to skulle lave et show sammen?

De kender hinanden fra standup-miljøet, de kommer sammen privat, og Franks idé var måske ikke så tosset alligevel.

For nu bliver deres fælles projekt til virkelighed. "Det gode selskab" kalder de showet, som de fra 30. januar og fire måneder frem tager med rundt i landet.

Lige nu tæller turnéplanen små 100 show - et tal, der tydeligt viser, at vi har fat i to af de helt store i dansk standup. "Klovnen fra Viborg og den væksthæmmede fra Falster", som de kalder sig i oplægget til turnéen: 48-årige Frank Hvam, som alle kender fra "Klovn"-serien og -filmene, og 45-årige Mick Øgendahl, som ofte har joket med sine kun 169 cm og sin opvækst på Falster.

Vi vil ikke løfte nogen moralske pegefingre. Det skal være sjovt - og hvis der så sniger sig lidt tankegods ind, okay med det.
Mick Øgendahl
Hvam og Øgendahl på turné
Her er turnéens spilledatoer i avisen Danmarks dækningsområde. Hovedparten af showene er udsolgt:Odense: 30. januar-2. februar samt 27. april

Horsens: 8.-9. februar samt 8. maj

Viborg: 28. februar

Randers: 1.-2. marts

Vejle: 6. marts samt 3. maj

Aabenraa: 7. marts

Kerteminde: 20. marts

Holstebro: 21. marts

Esbjerg: 22.-23. marts

Aarhus: 28.-30. marts

Grindsted: 10. april

Sønderborg: 1. maj

Svendborg: 11. maj

Middelfart: 16. maj

Fredericia: 18. maj
De sidste dage i november var Mick Øgendahl (tv.) og Frank Hvam i Horsens, hvor de prøvede dele af deres show af på byens intime spillested Kulisselageret. Ind imellem de tre prøveshow blev der tid til at nyde efterårssolen. Foto: Michael Svenningsen
De sidste dage i november var Mick Øgendahl (tv.) og Frank Hvam i Horsens, hvor de prøvede dele af deres show af på byens intime spillested Kulisselageret. Ind imellem de tre prøveshow blev der tid til at nyde efterårssolen. Foto: Michael Svenningsen

Dødsangsten er væk

Et kig på turnéplanen fortæller om et forrygende billetsalg. Mange show er for længst udsolgt, talrige ekstrashow står på listen. Kort sagt er forventningerne skyhøje - og lige til at blive nervøs af.

Men nej, sådan har de to trænede komikere det slet ikke.

Frank: - Det ville have været et større pres, hvis vi kun havde solgt en tiendedel billetter.

Mick: - Vi har begge to en lang karriere bag os, og vi har vænnet os til, at forsalget går i gang lang tid før, vi har besluttet, hvad det hele overhovedet drejer sig om. Selvfølgelig ryster man lidt på hånden, men dødsangsten fra dengang, man var helt ny - den er der ikke længere.

Frank: - Du kan jo også se billetsalget som en tillidserklæring. Folk stoler på, vi kan levere et godt show - og det er i høj grad motiverende.

Frank Hvam
Frank Hvam. 48 år. Født i Ørum ved Viborg.Læste gennem tre et halvt år til dyrlæge på Landbohøjskolen i København. Mødte her komikeren Jan Gintberg, og en studieorlov, hvor han fulgte teaterlinjen på Testrup Højskole, ændrede hans livsbane.

Debuterede i 1995 som standup-komiker på Café DIN's i København. Blev samtidig skribent på Mette Lisbys show "Ugen der gak" på TV2. I foråret 1999 vært på "Alt under kontrol" - en række hjemmevideoprogrammer på TV3.

Blev samme år af Casper Christensen og Lasse Rimmer indbudt til at medvirke i DR2's "Casper & Mandrilaftalen", hvor han fik sit gennembrud. Derefter sammen med Casper Christensen en af hovedkræfterne bag sitcom-serien "Langt fra Las Vegas" på TV2/Zulu.

Fortsatte samarbejdet med Casper Christensen. I 2005 skabte de sitcom'en "Klovn", der blev en kæmpemæssig tv-succes og kørte frem til 2009. Derpå fulgte to spillefilm, "Klovn - The Movie" (2010) og "Klovn Forever" (2015). Vendte i år tilbage til tv-skærmen med en ny sæson af "Klovn".

Turnerede 2009-10 med onemanshowet "Live09" og i 2014 med "Upassende". Indimellem - 2010-2011 - sammen med Casper Christensen på turné med showet "Nu som mennesker".

Samarbejdede også med Casper Christensen om filmen "Dan-Dream" (2017).

2014 gift med filmklipperen Anja Louise Farsig Hvam. Parret har to sønner. Bor i Dragør.
Nogenlunde samme alder og begge med kone og børn. Jo, der er et fælles afsæt for Mick Øgendahl (tv.) og Frank Hvam. Foto: Michael Svenningsen
Nogenlunde samme alder og begge med kone og børn. Jo, der er et fælles afsæt for Mick Øgendahl (tv.) og Frank Hvam. Foto: Michael Svenningsen

Samme sted i livet

Tilbage til Franks føler for nu et par år siden - og Micks kolde afvisning. For der er en anden og vigtigere side af sagen.

Mick: - Vi har altid haft en gensidig respekt omkring vores scene-personligheder. Og når vi endte med at prøve det af med et fælles show, handlede det ikke om, at vi følte os under pres. Der er tale om et aktivt tilvalg.

Frank nikker til det med den gensidige respekt:

- Jeg ved jo godt, det ikke er hr. hvem-som-helst, jeg spørger. Og samtidig er det for os en helt ny ting. Vi er vant til at køre hvert vores sololøb. Derfor kunne det være en smaddersjov udfordring at lave noget sammen. Mick kan jo for eksempel noget, jeg ikke kan ...

- Og vice versa, indskyder Mick Øgendahl og fortsætter:

- Det er i virkeligheden meget simpelt: Vi gør det, fordi vi har lyst til det. Vi blæser ikke ud med den store agenda. Vores mål har fra starten været, at vi skal ha' det sjovt, og publikum skal ha' det sjovt. Og så må vi ellers se, hvordan det udkrystalliserer sig.

Frank: - Vi har cirka den samme alder, vi har begge kone og børn, vi er nogenlunde det samme sted i livet - og dér ligger jo et godt, fælles udgangspunkt.

Mick: - Ja, og samtidig kan vi få flere nuancer med, fordi vi kan køre ad to veje. Når man står alene på scenen, bliver det ofte noget med en skarp vinkling. Med to kan man også komme omkring tingene på to måder.

Frank: - Ja, og spille små sketches.

Mick Øgendahl
45 år. Født i Silkeborg. Voksede op på Falster. Begyndte på en uddannelse inden for jern og metal, senere maskiner.Flyttede til København med planer om at skulle optræde, inspireret af bl.a. programmer på tysk tv. Debuterede i 1993 på Café DIN's standup-scene.

Havde forskellige tv-opgaver, bl.a. i DR's satireserie "Intermezzo" i 1999 sammen med Anders Matthesen og i DR2's "Casper & Mandrilaftalen".

Fik året efter et større gennembrud med sit første onemanshow, "Micktrix". Siden er fulgt flere onemanshow: "Tåfræser" (2004), "Undskyld!" (2006), "Propaganda" (2010), "Spas" (2012) og senest "Fest" (2016-17).

Har til TV2 sammen med Rune Klan lavet de meget sete programmer "Tak for i aften" og "Tak for i aften on tour". Skabte sammen med Linda P. komedieserien "Hvor fanden er Herning?".

Skrev i 2007 sammen med Rasmus Heide spillefilmen "Blå mænd" og spillede selv rollen som den smådumme lossepladsmedarbejder Dion.

Har desuden skrevet manuskriptet til filmene "Alle for én", "Alle for to" og "Alle for tre" samt bl.a. lagt stemme til figurer i en række animationsfilm.

Har senest været aktuel med comedyserien "Tomgang" og DR-programmerne "Øgendahl og de store forfattere", hvor han går tæt på nogle af Danmarks mest berømte forfattere.

Gift med Marlene Øgendahl, som også står i spidsen for bookingvirksomheden Microphone Entertainment. Har tre børn: to sønner og en datter. Bor i Holte.
Frank Hvam (th.) og Mick Øgendahl skal være på landevejen med deres show til hen i maj. Derefter venter andre - og indtil videre hemmelige - opgaver. Foto: Michael Svenningsen
Frank Hvam (th.) og Mick Øgendahl skal være på landevejen med deres show til hen i maj. Derefter venter andre - og indtil videre hemmelige - opgaver. Foto: Michael Svenningsen

Samtalebogen, der aldrig blev skrevet

Sædvanligvis, når en standup'er forbereder et nyt show, lægger han/hun ud med at samle idéer for derefter at skrive et manuskript. Men når man er to ...

Mick: - Vi har drukket afsindigt mange kopper kaffe, vi har snakket, vi har diskuteret emner og holdninger, og vi har fundet ud af, hvor vi er enige, og hvor vi er uenige...

Frank: - Vi har hygget os og blandt andet taget på fisketure sammen. Alt sammen for at lære hinanden endnu bedre at kende.

Mick: - Man kan sige, at vi har lavet en samtalebog, der aldrig blev skrevet.

Frank: - Jeg har for eksempel fundet ud af, at når Mick siger: "Hmmmm" - så mener han nej!

Mick: - Vi har også haft masser af hjemmearbejde. Vi har hver for sig prøvet jokes og forløb af - jokes, som måske er endt hos den anden. Vi har fundet ud af, hvad der interesserer os begge to og så taget udgangspunkt i det. Og for mig har det været spændende at stå med noget, der i den sidste ende bliver en del af en større fortælling.

Så er rollerne byttet om. For sædvanligvis er Mick Øgendahl (tv.) den klart mindste af de to komikere. Foto: Michael Svenningsen
Så er rollerne byttet om. For sædvanligvis er Mick Øgendahl (tv.) den klart mindste af de to komikere. Foto: Michael Svenningsen

Vi sviner hinanden til!

Selvfølgelig må man spørge lidt ind til temaer i showet.

Frank: - Det har optaget os meget, at den hvide, heteroseksuelle mand er kommet i bad standing. Det er sådan nogle som os. Og vi er jo begge komiske naturer, så vi benytter os af, at der er rig mulighed for at hænge os selv lidt ud.

Mick: - Det kan handle om tatoveringer. For når man kommer til et vist sted i sit liv, begynder man at overveje, om man skal have en tatovering. Det har Frank grinet meget af. Så det er noget af det, han har prøvet af alene ...

Frank: - ... og som vi sammen bygger videre på.

Mick: - Der er jo det med, at når man taler om én, som ikke er til stede, kaldes det at bagtale. Men når personen er til stede, bliver det godmodigt drilleri. Så er lidt mere tilladt.

Frank: - Kort sagt: Vi sviner hinanden til! Nej, det er for hårdt sagt. Vi påpeger svagheder hos den anden ...

Mick: - Ja, fejl og mangler hos hinanden. Vi gi'r den gas - og har bevidst glemt alt om, at i disse tider føler stort set alle sig krænket.

Frank: - Vi skaber en legeplads for ord, tanker, fantasier - og der er ingen begrænsninger.

Mick: - Og ude af konteksten kan noget af det lyde meget skingert, men når vi er to om det, så ...

Hårdt - og sjovt

Hen ad vejen er Mick Øgendahl og Frank Hvam så for alvor begyndt at koble de mange soloforsøg sammen med deres fælles overvejelser om showet.

Mick: - Det har ikke været en kontinuerlig proces, men mere i etaper. Noget kommer hurtigt, andet er længere tid undervejs og har været vejet på vægten flere gange. Så er det ude af showet, så er det måske inde igen. Det er meget organisk.

Frank: - I dag har vi nogenlunde rækkefølgen på plads og kan sætte mere fokus på at levere showet rigtigt.

Mick: - Det er lidt som en petriskål med vand, hvor Frank kommer lidt salt i, og så kommer jeg lidt salt i, og så Frank og så videre. Pludselig bliver saltet til en krystal - uden at vi på forhånd kan sige nøjagtigt, hvornår det sker.

Frank: - Også fordi det med at være to er nyt for os. Vi har ikke rigtigt kunnet kigge på andre, men har måttet finde vores egen måde at løse det på.

Mick: - Det har været hårdt - og sjovt. Vi har begge to famlet med opgaven, og der har været masser af blindskudb ...

Frank: - Under nogle af vores afprøvninger af materialet har vi set publikum gå i granatchok!

Mick: - Jo, man kan sige, at vi stiller os til rådighed for fiaskoen. Vi ved ikke, hvordan det hele slutter. Vi er startet med et stykke blankt papir. Måske ender vi med en ny kunstform. Eller måske bliver det aldrig gentaget.

Lige efter Birthe Kjær

De to gik første gang på scenen sammen ved sommerens Smukfest i Skanderborg, hvor de serverede 20 minutter foran 7000 tilskuere.

Frank: - Det var en fest. Men vi var også nervøse ...

Mick: - Ikke mindst fordi Birthe Kjær havde været på lige før os.

I slutningen af november fulgte et par uger med afprøvnings-show på mindre spillesteder: Realen på Fanø, Halsnæs Bryghus i Hundested, Kulisselageret i Horsens, Studenterhuset i Aalborg. Helt bevidst vidt forskellige publikummer netop for at afprøve, hvordan showet appellerer.

Frank: - Og vi har i hvert fald fundet ud af, at tilskuere under 15 år - det går ikke.

Plus at prøve-showene har bragt rigtigt meget på plads om tematikker og forløb.

Mick: - Forud for vores første møder med publikum ville vi slet ikke have sagt ord "tematik". Jo, vi ville måske nok have sagt det, men så havde det været løgn. For det er nu, showet er ved at finde sin identitet. Det har fået sit vandmærke.

Frank: - Prøveshowene har været sjove for os - og for publikummerne, håber jeg. De har i hvert fald kunnet se os i vanskeligheder og dermed fået noget, der ikke sker i det endelige show.

Tiden frem til jul bruger de to på at lægge det sidste fast i dramaturgien og skrive manuskriptet helt færdigt.

Frank: - Vi skal bruge dagene til at overbevise os selv om, at vi er fremragende, så vi kan tage hjem og holde en fredelig jul med familien.

Mick: - Og så tager vi i januar fat på at polere det sidste inden premieren 30. januar i Odense.

Boostet fra publikum

Da venter forude de tæt på 100 show. Aften efter aften efter aften - og mange gange to show på én aften. Så hvordan holder man gejsten oppe?

Mick: - Det må vi finde ud af ...

Frank: - Hvis folk griner, booster det én. Så det skal nok gå.

Mick: - Jo, men når jeg siger, vi skal finde ud af det, hænger det sammen med, at det her er anderledes. Da jeg var ude med mit seneste soloshow, opførte jeg det vist 125 gange. Så er man nødt til at lade det hele flyde lidt for at holde sig selv i gang. Men når vi nu er to, kan vi ikke gøre det samme ...

Frank: - Nej, vi er dybt afhængige af hinandens stikord.

Det var dén periode

Når turnéen sætter punktum, venter andre opgaver.

De to standup'ere er begge lidt hemmelighedsfulde, fordi der mangler underskrifter på nogle kontrakter, men Frank Hvam røber dog så meget, at det for ham handler om en film.

Både han og Mick Øgendahl lagde plads ind i deres kalendere til disse projekter lang tid før, de vidste, at deres fælles show ville skabe så meget run på kulturhusene landet over. Så måske skulle de overveje en ny runde med "Det gode selskab", når tiden tillader det ...

Men nej, de ryster begge på hovedet.

Mick: - Vi skal ikke tilbage til det, vi har haft. Det var dén periode - og slut.

Frank: - Hvis det bliver godt, finder vi måske ud af igen at lave noget i fællesskab. Men ikke det samme show. Det er vores egen begejstring, der skal holde os i gang de tre-fire måneder, vi nu skal af sted - og så er det godt, at det får en ende. Hvis vi åbner det igen, vil det kun handle om at tjene nogle flere penge ...

Mick: - Jeg kan ellers godt li' penge.

De to flækker i et grin.

- Ja, men det kan jeg da også, siger Frank. Så skriv bare, at det kan da godt være, vi åbner showet igen.

Frank Hvam og Mick Øgendahl på vej med nyt show: - Vi har lavet en samtalebog, der aldrig blev skrevet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce