Frømanden skulle også være præst, før historien var virkelig god

Jens Strandbygaard har researchet meget for at kunne skrive romanen om Jihadbruden. Foto: Kim Haugaard

Frømanden skulle også være præst, før historien var virkelig god

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Århusiansk forfatter ude med sin tredje roman, nu om en ung piges rejse til Syrien for at blive Jihadbrud.

AARHUS: Jens Strandbygaard er vild med at være forfatter. Men det kan man ikke leve af, med mindre man er topkendt. Og det er han ikke. Endnu. Så han arbejder for at have råd til at skrive.

Til gengæld er den 48-årige århusianer en mand med mange ideer og et godt salgsgen. Så han har skabt en virksomhed sammen med tre partnere, der er dygtige til at programmere. De laver app-løsninger til store virksomheder som Vestas, Salling Group, Jysk, Arla, Volkswagen og et amerikansk firma.

- Teknikken er jeg ikke så god til, så jeg sælger produkterne, siger Jens Strandbygaard, der netop er kommet hjem efter en uges forretningsrejse i USA, da vi mødes.

Det med at skrive har han altid haft lyst til og kunnet. Da han var yngre, skrev han klummer til Ugeposten i Ringkøbing og Dagbladet Ringkøbing Skjern.

- Der lærte jeg, at man skal være præcis. Jeg fik fiskerne på nakken, da jeg kom til at skrive noget forkert, siger han med et smil.

Forfatteren og bogen
Jens Strandbygaard er 48 år, iværksætter og forfatter og bor i Aarhus. Han debuterede med spændingsromanen "Mekkalinjen". Efterfølgeren hed "Malaria", og "Jihadbruden", den tredje spændingsroman, er ved at blive oversat til tysk og engelsk. Den er første del af en trílogi om sognepræst og tidligere frømand Daniel Vest. "Jihadbruden", 324 sider, 299 kr. Byens Forlag. Er udkommet.
Jens Strandbygaard er iværksætter og forfatter. Foto: Kim Haugaard
Jens Strandbygaard er iværksætter og forfatter. Foto: Kim Haugaard

Et år på universitetet

Efter at være begyndt som forfatter besluttede Jens Strandbygaard, at han ville gøre noget for at blive bedre.

- Det skal være verdensklasse, når jeg skriver, så jeg meldte mig ind på Aarhus Universitet for at læse Nordisk Sprog og Litteratur. Jeg tog to semestre på et år og sprang fra igen, for jeg havde ikke længere tid på grund af arbejdet. Partnerne var utilfredse. Men jeg havde lært nok til at kunne skrive bedre, at få nogle nye ting ind som årsag og virkning og dybde. For eksempel var det ikke nok, at en af personerne i min roman var frømand. Jeg måtte også gøre ham til præst. Nu laver jeg også små referencer og bygger en gåde op, fortæller Jens Strandbygaard.

Han bruger meget tid på at tænke sin historie igennem, inden han skriver. Han smider også meget væk, hvis han ikke synes, det er ok.

I hjertet af ISIS

Så med en helt anden basis er han nu ude med sin tredje roman. Emnet er kontroversielt: En dansk pige falder i hænderne på ISIS og ender som jihadbrud. Hendes mor er panikslagen og forsøger at få hende hentet hjem.

"Jihadbruden", som bogen hedder, tager os med ind i hjertet af ISIS, hvor hovedpersonerne går side om side med muhejadinere og jihadbrude.

- Jeg synes selv, at emnet er enormt interessant. En undersøgelse fra 2014 anslår, at 550 unge europæiske piger er rejst til Syrien for at gifte sig med terrorister. Virkeligheden viser sig ofte at være en helt anden end den, pigerne oplever på de sociale medier. Det sker også for den 15-årige Mathilde Østergaard, der i bogen er rejst til Raqqa i Syrien for at gifte sig med terroristen Sheik Ibn Omar, fortæller Jens Strandbygaard.

Pigens mor henvender sig til sognepræst og tidligere frømand Daniel Vest. Hun vil have sin datter sikkert hjem, og det sender præsten på en selvmordsmission til verdens farligste by. Hans største udfordring er, at pigen er rejst af fri vilje.

Håbet og troen

Daniel vest kæmper mod tiden, hvis han skal gøre sig håb om at redde Mathilde.

- I bund og grund handler det om håb. Vi skal ikke lade terrorisme og ondskab ødelægge håbet, men tro på en løsning. Derfor er påskeevangeliet et underliggende tema i bogen, for det handler også om troen på håb, siger Jens Strandbygaard, der bor i Aarhus med hustru og børn, men er vokset op i Stauning og Skjern, inden han tog til København for at uddanne sig hos Mærsk 1989-93, derfra til Ringkøbing og siden til Aarhus i 1999.

- Min historie i "Jihadbruden" er opdigtet, men den kunne være virkelighed, siger han.

- Det hele skal føles troværdigt, så jeg har researchet meget, læst, været på nettet og set amatørvideoer om, hvad der foregår i ISIS, om hvordan pigerne bliver lokket til at kontakte krigerne, der bliver dyrket som popidoler. Historien om Kundby-pigen på Sjælland er et godt eksempel på, hvad det kan ende med, siger Jens Strandbygaard.

Frømanden skulle også være præst, før historien var virkelig god

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce