Gurli Octavia indtager Roskilde: Musikken er en indre drivkraft

29-årige Gurli Octavia er barn af et cirkus. Da hun var helt lille rejste hendes forældre rundt som en del af et hestetrukket cirkus. Mandag spiller hun sammen med sit band på Roskilde Festivalens Rising-scene. Foto: Flemming Krogh

Gurli Octavia indtager Roskilde: Musikken er en indre drivkraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den århusianske musiker Gurli Octavia skal spille på årets Roskilde Festival. En vigtig koncert foran et stort publikum, som måske kan blive afgørende for fremtiden.

AARHUS: Stemningen blandt de seks musikere er varm og afslappet. Sangerinden Gurli Octavia trisser rundt i uldsokker, mens kollegerne er ved at rigge deres gear til på scenen. Bandet har fået lov at låne spillestedet Train i dagtimerne for at øve til mandagens koncert på Roskilde Festival. Et stort skridt for Gurli Octavia, der udgav sin første EP i maj sidste år.

- Det er en følelse af at være godkendt. Det er på en måde større end mange andre koncerter. Alle musikere i Danmark har bare et særligt forhold til Roskilde. Det er en del af den der musikerfortælling. Vi glæder os helt vildt til at spille der, men jeg tror også, at det er den koncert, vi alle sammen har været mest nervøse for, fortæller hun.

Bandet skal spille på Rising. En scene for kunstnere, der er på vej op. Men med spilleglæden følger også en masse pres.

- Det er den koncert, man ikke må 'fucke op'. Det føles som om, at den er afgørende. At det, der sker bagefter, afhænger af, hvordan det går. Sådan er det ikke til andre koncerter, forklarer Gurli Octavia.

Gurli Octavia
Den århusianske sanger og sangskriver Gurli Octavia er født i Aarhus i 1988.

Hun udkom med sin første EP "Philopfobia" i maj 2017. I november samme år udkom EP nummer to, "Lunacy".

Gurli Octavia arbejder pt på sit kommende debutalbum og har endnu en EP på vej.

Mandag 2. juli spiller Gurli Octavia på Roskilde Festivals scene Rising kl. 14 sammen med sit band, som består af:
Mary Jean Moore (kor og percussion), Aksel Friis (bass), Sara Mouritzen (trommer), Elias Lykkeskov (piano), Buster Kristensen (el-guitar) samt lydmand Malte Martin Hansen.
Den århusianske sanger og sangskriver Gurli Octavia (i midten) skal spille sin første koncert på Roskilde Festival. Et stort skridt for den 29-årige musiker, der udkom med sin første EP sidste år. - Vi glæder os helt vildt til at spille der, men jeg tror også, at det er den koncert, vi alle sammen har været mest nervøse for, fortæller hun. Foto: Flemming Krogh
Den århusianske sanger og sangskriver Gurli Octavia (i midten) skal spille sin første koncert på Roskilde Festival. Et stort skridt for den 29-årige musiker, der udkom med sin første EP sidste år. - Vi glæder os helt vildt til at spille der, men jeg tror også, at det er den koncert, vi alle sammen har været mest nervøse for, fortæller hun. Foto: Flemming Krogh

Mere end melankolsk

Heldigvis står hun ikke alene på scenen. Det er vigtigt for Gurli Octavia, at hun omgiver sig med mennesker, hun godt kan lide. Derfor er bandet ikke bare en gruppe dygtige musikere, men også venner, hun nyder at være sammen med.

De har spillet sammen i halvandet års tid, men trommeslageren Sara Mouritzen har hun spillet sammen med i de seneste seks-syv år, hvor de mødte hinanden på den forberedende musikskole Frontsession i Mejlgade.

- Jeg kan mærke, at jeg trives meget mere, når jeg spiller med bandet, fordi der er en balance mellem det helt stille, rene, akustiske, hvor det bare er mig, og så det helt store, hvor man kan danse og grine, og hvor vi kan spille op til hinanden. Jeg kan også rigtig godt lide at spille solo, fordi man får en anden relation med publikum. Men jeg ville ikke kun kunne spille solokoncerter. Det bliver meget tungt og hårdt, for det er nogle alvorlige tekster og et melankolsk univers, forklarer Gurli Octavia og fortsætter:

- Jeg har brug for både at skrive begge typer af sange for også selv at være i balance. Jeg er ikke jo kun et melankolsk og alvorligt menneske. Jeg kan også godt lide, at der sker noget, siger hun og griner.

Gurli Octavia har altid skrevet sange og går i dag på Det Jyske Musikkonservatoriums sangskriverlinje. Foto: Flemming Krogh
Gurli Octavia har altid skrevet sange og går i dag på Det Jyske Musikkonservatoriums sangskriverlinje. Foto: Flemming Krogh

Skriver mange sange

Koncerten på Roskilde varer kun 45 minutter. Det har været en hård proces at finde frem til de numre, som skulle med, og setlisten er kun lige blevet færdig.

Gurli Octavia har haft et travlt år med mange koncerter. Hun oplever, at der bliver åbnet flere og flere døre, jo mere hun er ude at spille.

- Mange af de koncerter, vi har spillet, afløser de næste. Det er helt vildt fedt, at folk har lyst til mere, siger hun smilende.

I marts indspillede hun en ny EP, som endnu ikke er sendt på gaden. Samtidig er hun gået i gang med at skrive sange til sit debutalbum, som hun håber kan udkomme til næste år.

- Jeg har lyst til at udgive hele tiden. Jeg synes, det er så sjovt. Jeg kan godt lidt at blive ved med at udgive ny musik, så det ikke ligger og bliver støvet. Til koncerten på Roskilde spiller vi næsten alle sangene fra den nye EP. Nogle af sangene har vi ikke spillet foran publikum før, så det er også ret nervepirrende, siger Gurli Octavia lattermildt.

- Først når man spiller sangene live, opdager man, hvad man ikke kan. Det er tit fordi, det ikke rigtig har sat sig i kroppen endnu. Men det er også sjovt at have noget på spil, at det hele ikke sidder på rygraden.

Hendes nuværende pladeselskab er Like a Can of Beans Records, der er startet af det århusianske band Nelson Can.

- De har respekten for kunsten. Jeg har fået lov til at lave den musik, der var mig. Jeg tror, det havde været svært at bevare kontrollen i et større pladeselskab, når man er ny. Der er en periode, hvor man skal finde ud af, hvor ens grænser går. Det er en balance. Hvornår skal man være stædig, og hvornår skal man stole på det, andre siger? Der er det rart at være i et lille miljø, forklarer Gurli Octavia.

Gurli Octavia og bandet øver på Train frem mod koncerten mandag på Roskilde Festival. Her med Elias Lykkeskov. Foto: Flemming Krogh
Gurli Octavia og bandet øver på Train frem mod koncerten mandag på Roskilde Festival. Her med Elias Lykkeskov. Foto: Flemming Krogh

Barn af et cirkus

Den 29-årige sangskriver er født i Aarhus, og det musikalske navn, Gurli Octavia er ikke bare et kunstnernavn.

- Det, syntes mine forældre, at jeg skulle hedde, da jeg er født 8.8.88., fortæller hun om navnet, der kommer af oktav, latinsk for otte, og som i musikkens verden bl.a. betyder, at et klaver fx spænder over otte oktaver.

Gurli Octavia er bogstaveligt talt barn af et cirkus.

- Mine forældre lavede meget cirkus. Buster, som er guitarist i bandet, har jeg kendt, siden jeg blev født. Dengang rejste vores forældre rundt sammen i et hestetrukket cirkus. Vores mødre arbejder stadig sammen indimellem, så vi er nogle rigtige gøglerbørn, siger Gurli Octavia, der er den anden yngste af fire søstre.

Hun har altid skrevet sange.

- Jeg havde et keyboard på værelset, hvor jeg sad og lavede melodier til andres tekster, husker hun.

Gurli Octavia spillede saxofon i garden og var med i ungdomsskole- og efterskolebands. Men det at stå på scenen var et minus ved musikken.

- Jeg har brugt det meste af min energi på at blive ved med at kæmpe med at turde stille mig op. Det var en kamp ind til for få år siden. Men musikken har alligevel været en indre drivkraft. Jeg har måske vidst, at jeg ville turde en dag. At det bare var et spørgsmål om tid. Det hjalp også, at der var andre, der troede på mig og sagde: Det er det, du skal, fortæller hun.

På Frontsession fik hun hjælp til at takle sin frygt for at stå på scenen.

- Som regel glemmer jeg alle de tanker, når jeg står der, for så er jeg i sangen. Det er også en vanesag. Jo mere jeg spiller, jo mere vænner jeg mig til det, siger Gurli Octavia.

I starten brugte hun sangene til at komme ud med nogle følelser.

- Nu tænker jeg mere over, hvad jeg har lyst til at tale om. Jeg er begyndt at kigge mere ud i samfundet og er meget optaget af, hvordan vi som samfund tager hånd om hinanden og behandler andre mennesker, forklarer hun.

Mary Jean Moore, Aksel Friis og Elias Lykkeskov øver sammen Gurli Octavia inden den vigtige koncert på dette års Roskilde Festival. Foto: Flemming Krogh
Mary Jean Moore, Aksel Friis og Elias Lykkeskov øver sammen Gurli Octavia inden den vigtige koncert på dette års Roskilde Festival. Foto: Flemming Krogh

På opdagelse i musikken

Gurli Octavia har boet i Aarhus i mange år, lige med undtagelse af en spontan periode i København på et par år.

- Jeg havde skrevet sangen "Copenhagen", der handler om at flytte til København, og så tænkte jeg; nu må jeg hellere gøre det, siger hun og griner.

- Jeg tror, jeg flyttede til København for at være fremmed. Jeg havde brug for bare at være helt alene. Det var det, jeg opsøgte. Men det var også der, jeg fandt ud af, hvor rart det er at have relationer. Ting mister lidt sin betydning i længden, hvis man ikke har kontakt til mennesker, siger hun.

I dag går Gurli Octavia på Det Jyske Musikkonservatoriums sangskriverlinje, hvor hun har cirka to år tilbage af studiet. Sammen med sin kæreste, som også går på 'Kons', har hun købt et kolonihavehus i Åbyhøj. De nyder fællesskabet i den lille haveforening.

- Som musiker slår man sig nok aldrig helt ned, men lige nu tror jeg, at det er her, vi skal være noget tid. Der sker nogle gode ting i Aarhus. Jeg var godt nok træt af byen, da jeg flyttede, men nu er det er dejligt at være tilbage. Det er som om, alt bliver anderledes, når man har været væk. Man sætter pludselig pris på, hvor lille byen er, og hvor kort der er til natur og strand, siger hun.

Efter koncerten på Roskilde har Gurli Octavia ferie i flere uger for første gang i lang tid.

Det er seks-syv år siden hun selv var gæst på festivalen, og hun glæder sig til at komme ud og høre en masse forskelligt musik.

- Det er også det, jeg elsker ved Roskilde, at man kan gå på opdagelse i musik fra hele verden, som man ikke kender. Det har været nogle af mine fedeste oplevelser. Jeg elsker det, siger hun og griner.

På scenen i baggrunden er resten af bandet så småt ved at være klar til dagens øver. Den første af flere inden den vigtige koncert, hvor alt gerne skal klappe.

Gurli Octavia indtager Roskilde: Musikken er en indre drivkraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce