Her er opskriften på alt det bedste i livet

Århus: Henrik Svenningsen har skrevet en bog om livet og fodbold. Foto Michael Svenningsen

Her er opskriften på alt det bedste i livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Musikpædagog fra Djursland skriver bog om at være forelsket, fortabt, salig, enfoldig, om sex, døden, klaver, fodbold, Gud og ham selv.

EBELTOFT: Læs "11 fortællinger", og du ved, hvad der er bedst i livet. Henrik Svenningsen, 62 år, fra Grønfeld på Djursland har prøvet lidt af hvert, og nu giver han sine erfaringer og tanker videre til vi andre.

- Her står alt, hvad du behøver at vide om livet, siger forfatteren med et smil og en henvisning til fortællingerne, der netop er udkommet.

Lige forinden har han fortalt, at for ham er de bedste mennesker dem, der ikke har et stort ego, er ydmyge, ikke praler, ikke giver sig ud for noget andet, end de er, og hviler i sig selv - dem, der faktisk ofte bliver puffet om bag i rækken af nogle med større egoer.

Men de har noget at have det i.

"Mig og Gud" hedder et af kapitlerne, og det går igennem bogen som en rød tråd, forklarer Henrik Svenningsen. Jeg tror på Gud, men er ikke voldsomt troende. Det er en tilstand. At der er noget større end os selv, går gennem alle 11 fortællinger, forklarer Henrik Svenningsen.

"11 fortællinger"
"11 fortællinger" er Henrik Svenningsens forfatterdebut. Udkommet på Skriveforlaget. Handler blandt andet om forelskelse, skæve eksistenser, Italien, sex, døden, Gud, musik, spiritualitet, psykologi, fodbold og folkeskolen. Henrik Svenningsen er cand.mag. i musik og italiensk og bor i Grønfeld på Djursland.

En del af noget større

Han filosoferer over livet, for eksempel sådan i en tekst i bogen: "Hvad er lykke egentlig? Har du nogensinde spurgt dig selv om det? Se engang ind i et menneske, der tror, det er lykkeligt. Kigger du godt efter, begynder du inden længe at få medlidenhed med vedkommende, for bag det alt for strålende smil, har du en fad fornemmelse af noget overfladisk, af en ufrugtbar, intetsigende tomhed. Den såkaldte lykke er baseret på snusfornuft og købmandskab med det formål at skabe størst mulig sikkerhed og tryghed i et middelmådigt liv. Men det har ikke en skid med lykke at gøre. Nej, man er kun rigtig lykkelig, hvis man har sine rødder i himlen, i Guds himmerige, det vil sige, i en væren, der er hinsides glæde og sorg eller hvad man nu forbigående måtte føle. Kun i det øjeblik er det ikke længere noget problem at være trist og ked af det, da man midt i al miseren udmærket kan føle sig... hjemme, simpelthen fordi man er ekstatisk over at være til, ekstatisk over at mærke det, der sker i én, negativt såvel som positivt. Det hele handler om at være eller ikke være, og du behøver derfor ikke gøre andet end at være den, du er, og hvis du kan være det ét hundrede procent, havner du på et tidspunkt ude på et helt andet spor, hvor al den her trivielle snak om, hvordan man har det, vil virke som det rene nonsens, hvis du forstår..."

Til daglig beskæftiger han sig med noget helt andet.

I sin egen virksomhed skriver han musik og skaber materialer til brug i undervisning i gymnasier, folkeskolen og i Lær Dansk-centrene. Dér lærer eleverne dansk ved hjælp af musikken. Det hele er spillet ind på cd, men takket være penge fra Syddjurs Kommune er alt ved at blive downloadet, så det kan bruges på andre digitale platforme.

Han er vokset op i Risskov og student fra Risskov Gymnasium, inden han blev gymnasielærer med musik som hovedfag og italiensk som bifag. Det blev til to års undervisning på Vesthimmerlands Gymnasium, deroppe var han også leder af en musikskole, inden han kastede sig over at skabe undervisningmaterialer. For 12 år siden flyttede han til Grønfeld mellem Ebeltoft og Rønde.

Fodbold i Skovbakken

- Jeg har altid været et legebarn og bryder mig ikke om at indrette mig, at andre bestemmer over mig, forklarer Henrik Svenningsen.

Vild med fodbold var og er han. Han tog Dansk Boldspil-Unions teknikmærke i guld, da han var 13 år, og det var stort dengang, men selv om han havde talent, drev han det alligevel ikke til så meget, for karrieren stoppede næsten, da han skulle prøve sig af som voksen spiller.

Hvad fodbold betød for ham, beskriver han sådan:

"De lykkeligste og mest sorgløse øjeblikke i min barndom, ja i hele mit liv, har været når jeg kom hjem fra skole, smed skoletasken over havelågen, fandt fodbolden frem og gav mig til at spille op ad garageporten. Senere dukkede der som regel nogle kammerater op, og så smuttede vi op på Skovbakkens anlæg, hvor vi lavede et par hold og spillede kamp."

Skovbakken var hans klub, og han beskriver minutiøst det store øjeblik, da han første gang fik den gule klubtrøje på med logoet samt de blå bukser og blå strømper med gul overkant.

Vi sidder på Cafe Stiften, og han funderer lidt over, hvorfor fodbold kan betyde så meget for så mange over hele verden.

- For mange fans er det en form for drugs, fordi de mangler evnen til at leve et ordentligt liv. De store fangrupper er en social flokmentalitet. Men selve spillet, håndværket, er det, der optager mig, siger Henrik Svenningsen.

Fodbold er opstået i arbejderklassen, og derfor er det ofte knyttet sammen med øl, fadølsbamser, som han kalder det. At gå på stadion er for mange en måde at være sammen på mere end at gå op i spillet.

Han har boet i Italien, Lago Maggiore, Bologna og Brindisi, og er stærkt optaget af italiensk fodbold og den gode teknik.

- Det handler om liv og død, og spillerne har en god indstilling, siger Henrik Svenningsen, der giver råt for usødet i denne debutroman.

Til støvlelandet kom han, fordi han søgte og fik en stilling, hvor han skulle lave computermusik til undervisning. Og det er så det han stadig gør ud over at nyde livet, mennesker, musikken og den gode italienske vin.

Og musik spiller han blandt andet i bandet "Surrender Cowboys".

Her er opskriften på alt det bedste i livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce