Hitmager spiller på Aarhus Jazz Festival: Perfektionisten Bacharach misser aldrig et godt beat

Burt Bacharachs karriere spænder over 60 år. Komponisten, sangskriveren, produceren, pianisten og sangeren er en levende legende og har leveret sange til kunstnere som Tom Jones, Aretha Franklin og Dusty Springfield. Når den amerikanske legende optræder under Aarhus Jazz Festival, bliver det med stort band og med garanti for en lang række af populære numre som ?That?s What Friends Are For?, ?Walk on By? og ?Alfie?. Billedet er fra Copenhagen Jazzfestival 2016. Foto: Torben Christensen/Scanpix

Hitmager spiller på Aarhus Jazz Festival: Perfektionisten Bacharach misser aldrig et godt beat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hans sange har aldrig haft tid til at samle støv. De har altid været på mode. Den 90-årige hitmaskine og konge af easy listening Burt Bacharach er et af hovednavnene under Aarhus Jazz Festival.

AARHUS: "Let the music play / Just a little longer".

Han ville være perfekt castet til en luksusfestival som Heartland. Burt Bacharachs fornemmelse for rytmer, melodier, harmonier emmer af cocktailparty og all inclusive.

Ja, og hans sange samler folk. Da magasinet Newsweek satte ham på forsiden med påskriften "The Music Man 1970", var det helt normalt, at forældre og deres hippe børn lyttede til Bacharach - til samme havefest.

Hans pop-serenader er eksklusive og folkelige på én gang. De passer perfekt til en blå blazer med guldknapper, men også til causal sommer-loafers og shorts. Handsome er de - som deres skaber. Og hvorfor skulle man dog undskylde for, at man har charme.

Det har Bacharachs sange.

Burt Bacharach spiller i Musikhuset Aarhus 16. juli som et af hovednavnene på Aarhus Jazz Festival. Pressefoto: Musikhuset Aarhus
Burt Bacharach spiller i Musikhuset Aarhus 16. juli som et af hovednavnene på Aarhus Jazz Festival. Pressefoto: Musikhuset Aarhus

Alfie og de andre monsterhits

I et halvt århundrede har komponisten, sangskriveren, produceren, pianisten, sangeren og hitmageren skabt fængende melodier:

"That's What Friends Are For", "I Say a Little Prayer", "Walk on By", "(There's) Always Something There to Remind Me", "I'll Never Fall in Love Again", "Do You Know the Way to San Jose", "What's New Pussy Cat?", "Raindrops Keep Fallin' on My Head" og "Alfie".

Bag lækkerheden gemmer sig ofte en snert af en overvintret hippie-sjæl. Han bliver ved med at citere budskabet fra en af hans mange evergreens, "What The World Needs Now Is Love" - som i øvrigt har været indspillet af over 100 forskellige kunstnere.

Bacharach mener det, selv om hans populære melodier med syregrønne budskaber ofte forbindes med easy listening.

Fulgte bare sit øre

Nogen vårhare er han ikke længere. Men Bacharach - som altså er fyldt 90 år - har altid været den nye dreng i poppen. Nysgerrig på alt, som kunne indgå i hans særlige melodiske sensibilitet, hans lyd, også kendt som "The Bacharach Sound".

Burt Bacharach blev født ind i en jødisk familie i Kansas City, Missouri, 12. maj 1928 men voksede op i Forest Hills, en velhavende forstad til New York. Som ung måtte han snige sig ind på jazzklubberne på New Yorks 52. Street med falsk ID. Teenageren elskede de frække rytmer, som tidens musikere som Dizzy Gillespie dyrkede, men orienterede sig også i franske impressionister som Debussy og Ravel. Sammen med fire klassekammerater dannede han et band og spillede til skolefester. Senere kom studier hos klassiske komponister som Darius Milhaud og Henry Cowell.

Men han fulgte sit eget øre. Og han ville være sangforfatter.

Listen med anerkendelser tæller tre Oscars og 66 Top 40-hits i USA. Han turnerede med Marlene Dietrich og var hendes musikalske leder i perioden 1958-61. Kunstnere som Tom Jones, Aretha Franklin, The Walker Brothers, Diana Ross & the Supremes, Dusty Springfield, Rod Stewart har lånt stemme til hans sange. Til Dionne Warwick skrev han "Anyone Who Had A Heart". De skiftende taktarter fra 4/4 til 5/4 og med et 7/8-takt i rundgangen er ikke unormale for Bacharachs måde at komponere sange på.

Mange af teksterne er skrevet af Hal David. Deres første samarbejde var ingen succes, men så skabte de nummeret "The Story of My Life" i 1957. Sangerinden Marty Robbins indspillede den i Nashville, og sangen strøg til tops på country'n'western-listerne i hele USA.

Hitmaskinen

"Make the music play / Keep this magic going".

Rock, soul, jazz, pop, brasiliansk, Broadway-shows og Hollywood-film. Altspisende - det har Bacharach altid været, og det er han stadig.

Han samarbejdede med Elvis Costello om det fremragende, stærkt melankoli-dyrkende album "Painted From Memory" (1998). Og han finder stadig nye partnere. I 2016 spillede han en kritikerrost koncert med den 29-årige soulsangerinde Joss Stone og har senest udtrykt, at han ville elske at lave musik med John Legend.

På YouTube kan man se Barack Obama fremføre "Walk On By". Og den tidligere Oasis-forsanger, Noel Gallagher, har ofte udtalt, at "The Guy's In Love With You" er den bedste kærlighedssang, der nogensinde er skrevet.

Bacharach er perfektionist, og han vil være ked af at misse et beat.

Derfor fortsætter han. Selv siger rytmemagikeren, at det at komponere ny musik får ham til at falde til ro; han er glad, hvis der efter en dag i musikrummet i huset i Pacific Palisades kommer et enkelt nyt vers eller en takt eller to.

Bacharach har været gift fire gange, sidste gang med Jane Hansen. Han er far til tre børn og adoptivfar til en søn. Den 25-årige søn Oliver er ofte med på keyboards.

Hvad vi ved om Bacharachs show i Århus er, at han kommer for at spille sine hits. Ikke andet end hits. Så forvent en lang koncert.

"Please let the music play".

Burt Bacharach spiller i Musikhuset Aarhus 16. juli som et af hovednavnene på Aarhus Jazz Festival.

Hitmager spiller på Aarhus Jazz Festival: Perfektionisten Bacharach misser aldrig et godt beat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce