Jeg er, altså skriver jeg

Vibeke Nørgaard Rønsbo mener, at overgangen mellem håndskriften og den digitale kommunikation fortjener større opmærksomhed. Hun efterlyser blandt andet bud på, hvad skiftet betyder for både vores selvopfattelse og relationer til til andre. Foto: Axel Schütt

Jeg er, altså skriver jeg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunstneren Vibeke Nørgaard Rønsbo vil med sit afgangsprojekt fra kunstakademiet have os til at tænke over vores brug af håndskrift og computer.

Det begyndte med, at sønnen skulle til eksamen på universitetet og brokkede sig over, at opgaven skulle skrives i hånden og ikke på computer.

Tanken om tidsforbruget på at gøre håndskriften læselig og gennemslagspapiret, der skulle afleveres i sirligt ordnede bunker udløste på forhånd dybe suk. Så mange, at kunstneren Vibeke Nørgaard Rønsbo fra Odder fik lyst til at dykke længere ned i problemstillingerne omkring overgangen fra håndskrift til computer.

»Det er et fænomen, som jeg egentlig synes, er overset. For hvad sker der med kommunikationen og med os, når det personlige spor, som håndskriften jo er, afløses af kode-samfundets digitale kommunikation. Burde vi kalde vores samtid for »Efter Hånden?« spørger hun.

Selv er hun ikke i tvivl om, at det håndskrevne brev med menneskelige kragetæer og mere eller mindre læselige hieroglyffer rummer en større menneskelig autenticitet end den hurtige mail sendt via computeren.

»I vores samfund hylder vi jo ikke just langsommeligheden. Men jeg synes faktisk også, der er en kvalitet ved at skrive et brev, putte det i postkassen og vide, at det først når frem til modtageren i morgen eller om nogle dage, siger Vibeke Nørgaard Rønsbo og tilføjer:

»Men det er ikke min hensigt at stemple det ene som bedre end det andet. Jeg vil blot have folk til at tænke over fænomenet. Jeg synes, at der mangler fokus på, at udviklingen af den digitale kommuikation samtidig betyder afviklingen af håndskriften. De »digtialt indfødte« unge, som er vokset op med computeren som en helt naturlig kommunikationsform, har jo næsten ingen håndskrift. Og det er jo ikke nødvendigvis forfærdeligt,« siger kunstneren, der kalder sig selv »digital indvandrer«.

Med en tvistning af den franske filosof og matematiker Rene Descartes berømte ord: »Jeg tænker, altså er jeg« håber den 50-årige kunstner, at rigtig mange danskere har lyst til at bidrage til det kunstværk, som bliver hendes afgangsprojekt fra Aarhus Kunstakademi. Skrift

Jeg er, altså skriver jeg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce