stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere
Den jordanske prinsesse Basma bint Ali Besøgte restauranten Moment i Friland for at lære af deres erfaringer med at genbruge spildevand til havebrug. Besøget var sat i værk af komponist Line Tjørnhøj, der i to år har samarbejdet med prinsessen om projektet Royal Botanical Garden i Jordan.
FELDBALLE: Spørgelysten var stor, da Morten og Rikke Overgaard, indehavere af restaurant Moment, viste den jordanske prinsesse, Basma bint Ali, rundt i deres frodige drivhus.
Prinsessen har gennem to årtier engageret sig brændende i bæredygtighed og miljø, og derfor var besøget i Friland yderst velvalgt.
Restaurant Moment har siden åbningen i maj sidste år opbygget en solid erfaring i, hvordan man bedst muligt udnytter naturens ressourcer.
Restaurantens spildevand bliver for eksempel ledt ned under jorden i tanke og bruges her fra til vanding af drivhuset, hvor en del af de råvarer, som bruges i køkkenet bliver produceret.
En viden som den jordanske prinsesse så mange muligheder i, da hendes kongerige er et af verdens tørreste egne.
- Miljø og bæredygtighed har altid været en passion for mig. Alle er nødt til at gøre, hvad de kan. Vi er nødt til at ændre den måde, vi lever på. Jorden kan ikke holde til, at vi opretholder det forbrugssamfund, som vi har fået bygget op. Hvis vi fortsætter på denne måde, er det os mennesker, der bliver taberne. Naturen skal nok tilpasse sig til ændringerne, sagde Basma bint Ali efter en rundtur i det store drivhus.
- Tænk at man kan bruge spildevand på den måde. Vi er det mest vandfattige land i verden, særligt efter flygtningesituationen i området. Da jeg begyndte at arbejde med miljø for 20 år siden, var Jordan det 11. tørreste land i verden. Nu ligger vi på en førsteplads, så ideer som dette, hvor man bruger spildevand til at vande planter med, er en fanstastisk løsning, som vi også ville kunne gøre brug af i Jordan, sagde hun.
Den jordanske prinsesse er internationalt anerkendt for sin store indstats for at beskytte miljøet i Jordan og var inviteret til Friland gennem den århusianske komponist Line Tjørnhøj, der siden 2015 har samarbejdet med Royal Botanic Garden - et initiativ startet af Basma bint Ali for at beskytte og opdyrke truede nationale plantearter i Jordan. Stedet forsker også i bæredygtig levevis og støtter udviklingen af den lokale befolkning.
- Jeg fik ideen til Royal Botanic Garden i 1999. I 2005 blev den officielt oprettet. I dag er det et sted for forskning i bæredygtighed og støtte af de lokale, omkringliggende samfund. Hvis alt går efter planen, og hvis vi får rejst pengene til det, kan vi forhåbentlig åbne op for besøgende inden for de næste to år, fortalte Basma bint Ali.
Udover Rikke og Morten Overgaard mødtes den jordanske prinsesse også med borgmester i Syddjurs Kommune, Claus Wistoft, René Povlsen fra Molboværket og programchef for Aarhus 2017, Juliana Engberg.
For Basma bint Ali var besøget i Friland givtigt.
- Jeg tager mange ting med mig herfra. Jeg er imponeret over, hvordan en idé, jeg har læst om, faktisk bliver udført her, som et sted folk kan komme og opleve. Jeg er meget imponeret over de eksperimenter, som er i gang her. Det er noget, jeg har prøvet at lave hjemme i Jordan. At se det her forstærker troen på, at vi kan gøre ting som dette. Vi er nødt til at gøre noget som det her, hvis vi vil modvirke klimaforandringer, og hvis vi vil opbygge et bæredygtigt samfund i fremtiden, sagde Basma bint Ali.
Der er opstået en fejl:
Beskeden er sendt.