Kløgtig, drilsk og underholdende


Kløgtig, drilsk og underholdende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teaterversionen af ?Brun mands byrde? er velskrevet, underholdende og begavet teater.

Hassan Preisler driller. Hans roman "Brun Mands Byrde" fra 2013 var fyldt med durkdreven drilleri - og vel at mærke også skarpsindig kritik og masser af humor. I bogen blandes selvfiktion og samfundssatire på kritisk kæk og forfriskede tankestimulerende vis. Nu har Preisler selv dramatiseret teksten til et teaterstykke - et stykke han selv - som den eneste spiller alle rollerne i.

Det kunne have været for meget af det gode - have været for tæt på. Men er det bestemt ikke. Som dramatiker ansporer Preisler os på herlig hvas og sproglig iltet vis til seriøs tankevirksomhed omkring etnicitet, moral og dobbeltmoral. Og som skuespiller tager han - legende og livfuldt iscenesat af Tue Biering, på krøllet vis - i en charmerende blanding af generthed og frembusen sit publikum med storm. Fyldt med overskud som spilleren der forstår at holde kedlen dynamisk i kog.

I Siggi Óli Pálmasons enkle og totalt gule væg- og gulvkulisse, som sammen med den røde jakke og den grønne paraply som Hassan undervejs udstyrer sig med på fiks vis matcher Preislers bogs geniale associationsskabende link til Helen Bannermanns "Historien om lille sorte Sambo" gestalter Hassan Preisler Hassan der spiller alle de Hassan'er, Preisler som en pointe taler for at vi alle som sammensatte personer rummer.

Hertil springer Preisler hurtigt - med skift i kropssprog eller ved hjælp af enkle kostumeskift ud og ind af personer som er med til at tegne hans biografi og hans samfundskritiske projekt. Damen, som præsenterer Hassan til foredrag og litteraturarrangementer. Teaterchefen, der evindeligt tilbyder ham roller som buschauffør, køkkenhjælper, rengøringsmand eller taxachauffør. Fru Cosby, tilskudsgiveren, teateranmelderen og teaterpublikummet.

Tankevækkende test og skræmmende video

Preisler styrer også vakst teknikken selv fra en pult på det lille skrivebord på scenen hvor han undervejs funderende kortvarigt slår sig ned.

Og ikke mindst styrer han os som publikum. Med en overbevisende god evne til at holde vores opmærksomhed fangen i den direkte kommunikerende og konfronterende form som stykket meget effektfuldt har valgt. Hvad vil I os? Os brune - spørger han mens han også svirpende - med en skræmmende dokumentarfilm og små svaropgaver lader os forstå, at det er os 'hvide' selvretfærdige som er skyld i undertrykkelsen af andre etniciteter og i den selvundertrykkelse det har avlet.

Uanset om man har funderet og nydt humoren i bogen kan teaterversionen anbefales på det varmeste. Det er sjældent at man bliver både opløftet glad, foruroliget og udfordret på tanken ved at se en mand kaste champagne og receptionsbidder i sig. Ved at blive udsat for tests. Ved at være vidne til at børn med mørk hud udpege dukken med lys hud som favoritten. Ved at se vores egen racisme spejlet via en Preisler klædt tendentielt som lille sorte Sambo. Og ved at blive blændet af scenelamper. Men det sker her. Prøv det selv.

"Brun mands byrde". Tekst og performance: Hassan Preisler. Iscenesættelse: Tue Biering. Scenografi: Siggi Óli Pálmason. Produktion: samarbejde mellem Aarhus Teater og Sort/hvid. Urpremiere på Aarhus Teater, Studio 5.9. kl 19:30. Spiller til og med 4.10.14, ti-fr kl.19:30, lø. Kl 16.

Kløgtig, drilsk og underholdende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce