Klokkespil i festugen: Lyden af Aarhus fra tårnets top


Klokkespil i festugen: Lyden af Aarhus fra tårnets top

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var med store forventninger og en god del nerver, at Marie Koldkjær Højlund og Morten Riis, tilsammen kunstnerduoen "The Overheard", sendte tonerne af deres klokkekomposition ud over byens tage. I løbet af festugen kan århusianerne hver dag lytte til et nyt værk, skabt ud fra lokale stemmer og hemmeligheder.

AARHUS: Tonerne er skabt ud fra de hemmeligheder, som århusianerne i sommer kunne ringe ind til en telefonsvarer, for så til gengæld at lytte til en andens hemmelighed.

Hemmelighederne er i hænderne på Marie Koldkjær Højlund, musiker og medlem af Nephew, og musiker og lydforsker, Morten Riis, der har bearbejdet dem til 10 små værker til rådhustårnets klokkespil.

Under navnet "The Overheard" var de to lydkunstnere en del af Aarhus 2017s program, hvor de lavede lydinstallationen "4140 Voices" i rotunden i Mindeparken. Allerede dengang drømte de om at bringe rådhusklokkerne i spil, men det kunne ikke lade sig gøre, da de var under restaurering.

- Morten og jeg har i de senere år arbejdet med det, vi ikke hører i vores hverdag. For det meste lytter vi efter informationer, men hvad er alt det, der ligger uden om, og hvad betyder det for vores måde at befinde os på i verden. Stemmen har også mange lag, og måden vi betoner ordene på, betyder alt for, hvordan vi oplever det, der bliver sagt, forklarede Marie Koldkjær Højlund.

For at skabe værket "Hemmeligheder bygger bro" har de udviklet en computeralgoritme, der går ind og lytter på, tonehøjde og rytme i sproget og omsætter det til musikalske toner.

- Vi er interesserede i det overhørte og den musikalitet, der ligger i vores sprog og fraseringer. Det har været en stor oplevelse at lytte til de mange hemmeligheder, forklarede Morten Riis indledningsvis, da det første værk blev præsenteret fredag kl. 13.

Det var med en vis spænding, at de to musikere lyttede med.

- Det er første gang, vi selv hører det på klokkerne, sagde Marie Koldkjær Højlund, der også sidste år var en del af festugen, da hun sammen med Simon Kvamm havde lavet musik til "Lyden af de skuldre vi står på ", der var en del af gallaåbningen af festugen på Aarhus Teater.

Festugens tema er brobygning.- Værket bygger bro mellem det mærkelige og abstrakte fra stemmerne og det konkrete i klokkerne, forklarede Morten Riis (midten), der sammen med Marie Koldkjær Højlund har skabt
Festugens tema er brobygning.- Værket bygger bro mellem det mærkelige og abstrakte fra stemmerne og det konkrete i klokkerne, forklarede Morten Riis (midten), der sammen med Marie Koldkjær Højlund har skabt "Hemmeligheder bygger bro". Foto. Axel Schütt

En del af byens signatur

Og så gik klokkespillet ellers i gang med det første af de ti værker, der på finurlig vis dansede ud over byens tage. Velkendt og anderledes på en og samme tid.

- Det var meget overvældende, sagde Marie Koldkjær Højlund efterfølgende.

- Jeg troede ikke, at jeg ville have det godt med det, fordi det er så voldsomt. Det er et stort rum, og der er en masse mennesker dernede. Når du står på en scene, har folk selv valgt at tage del i koncerten. Her bryder man ind i folks eftermiddag. Men jeg havde det meget bedre end forventet, fordi jeg syntes, det lød rigtig godt, sagde hun glad.

- Det, at klokkerne klinger så lang tid, giver nogle ekstra lag, som man ikke kan forberede sig på. Det var fantastisk, sagde Morten Riis.

Han glædede sig til at høre tonerne fra forskellige positioner, hvor de kunne smelte sammen med byens lyde.

- Som århusianer bliver klokkerne efterhånden bare en del af bybilledet, en signatur. Med tiden glemmer man dem og de falder i med baggrundsstøjen. Så det er stort at få lov til at lege med det, sagde Morten Riis.

- Måske kan værket være med til, at århusianerne igen lægger mærke til deres rådhusklokker. Så man måske lytter lid anderledes til dem, når de går tilbage til deres normale måde at spille på, sagde Marie Koldkjær Højlund.

Kompositionerne kan høres hver dag kl. 15, 16 og 17. Det sker 30 sekunder efter de traditionelle timeslag.

Marie Koldkjær Højlund og Morten Riis, til sammen duoen
Marie Koldkjær Højlund og Morten Riis, til sammen duoen "The Overheard" har skabt ti værker til rådhusets klokker som kan høres i festugen. Foto. Axel Schütt

Klokkespil i festugen: Lyden af Aarhus fra tårnets top

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce