Klumme: Festugen, en del af den årlige cyklus

Charlotte Fogh. Foto: Morten Pape

Klumme: Festugen, en del af den årlige cyklus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som indfødt århusianer har festugen altid været en fast begivenhed i den årlige cyklus - ja faktisk siden jeg blev født, i det festugen og jeg stort set er lige gamle.

Fra de årlige festugeture med mine forældre, til jeg selv gik på opdagelse i festugen med mine børn og frem til i dag, hvor jeg selv er aktør på sidelinjen.

Det mest interessante har især været de offentlige begivenheder; de ting der foregik i byens rum - i gaderne, på torvene og i parkerne, som hev Aarhus ud af dagligdagen og gav den en helt speciel stemning.

Musik, kunst og teater. Ølteltene, madboder, hoppeborge, gøglere og panfløjte-peruanere - alt det som får lov til at gå amok én gang om året.

Specielt den sidste søndag i festugen har altid haft en helt særlig flavour. Mine første erindringer om Aarhus Festuge stammer fra min barndom og en bunke jakker i Tyrolerteltet.

Min far var musiker og spillede i Tonica, som havde et fast indslag i festugen med Tyrolerteltet Klosterhaven (dengang på Klostertorv), hvor de spillede penge ind til orkesteret med tyrolermusik og fadøl. Det var altid den sidste søndag i festugen, at vi børn fik lov til at komme med i teltet, og jeg fik mig en lur i jakkerne, imens min far spillede ugens sidste koncert, og min mor serverede fadøl.

Omkring 1990'erne var der gang i den i Aarhus Festuge - knald på musikken med store offentlige koncerter, masser af kunstevents og -udstillinger, og store spektakulære offentlige åbninger, hvor mange forskellige aktører deltog.

Frontløberne hængte vasketøj op i hele Latinerkvarteret. Kunstgruppen "Solkorset" rykkede ind i Botanisk Have med containere med kunstinstallationer, og en parkeringsplads i Latinerkvarteret blev fyldt op med skrotbiler, hvor man kunne komme i drive-in bio.

Nina Hagen gav gratis koncert i Univers på Bispetorvet, mens Björk og Rage Against the Machine spillede i Kosmopolitan på Skt. Knuds Torv.

Den største oplevelse var dog, da jeg fødte min datter i Aarhus Festuge i 1991.

Åbningen i 1991 foregik på havnen med en stor event, der rummede både billeder, lys og lyd. Hele havnefronten var afspærret og omdannet til en kunstinstallation, og showet skulle starte når færgen Ask (eller Urd) lagde til kaj med et brag af et fyrværkeri, musik og dans.

Men færgen var som altid dengang forsinket, og jeg fik veer, imens vi ventede på færgen. Så jeg nåede ikke den ellers legendariske festugeåbning, men jeg fødte til gengæld min datter - et ægte festugebarn. Og nåede den første tur med barnevognen den sidste søndag i festugen.

I dag er jeg med mit galleri, Charlotte Fogh Gallery, selv på programmet i festugen. Galleriet har gennem de seneste 13 år stået bag flere af festugeplakaterne, og i år er det kunstneren Martin Bigum, der har skabt plakaten.

Samtidigt kan man igennem festugen komme på guidet gallerivandring og besøge galleriet, som ligger i den gamle boltefabrik i Mejlgade. I festugen viser galleriet to udstillinger. En mindre udstilling af Holger Højbjerg i galleriets Locker Room (fabrikkens gamle omklædningsrum) samt en omfattende soloudstilling af Marianne Jørgensen med skulpturer, broderiværker og installationer - blandt andet en stor skulpturel installation i mos i galleriets baggård.

Marianne Jørgensen var i øvrigt også en del af "Solkorset", som stod bag de førnævnte store spektakulære kunstinstallationer i Aarhus Festuge op igennem 1990'erne. Så på en måde sluttes ringen.

Og jeg vil også i år lige smutte en tur gennem festugen og lade mig suge med i strømmen.

Charlotte Fogh - indehaver af Charlotte Fogh Gallery i Aarhus

Frontløberne hang vasketøj i Latinerkvarteret under Aarhus Festuge i 1992. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Frontløberne hang vasketøj i Latinerkvarteret under Aarhus Festuge i 1992. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Klumme: Festugen, en del af den årlige cyklus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce