Den århusianske tegnestue Transform blev udpeget som vinder af konkurrencen om at udvikle området omkring Kulbroen. Den gamle industribro bliver ikke bare bliver bydelens vartegn, men også et bindeled mellem det nye kvarter og resten af byen.
AARHUS: En enig jury kunne torsdag afsløre vinderen af konkurrencen om at udvikle området omkring Kulbroen i Sydhavnen.
Vinderforslaget kom fra Aarhus-tegnestuen Transform, der med et team bestående af Dissing + Weitling, Lendager Group, Vega Landskab og Søren Jensen som underrådgivere, havde det bedste bud på, hvordan det gamle kulkranspor skal indgå som et hovedelement i samspil med området.
- Vi kunne sætte flueben ved stort set alt. Det levede op til alle de krav, vi havde stillet. Det er et projekt, som spiller sammen med bydelen og som er funderet i en stærk fornemmelse for stedets ånd. Det var et projekt, som bare gjorde det godt på alle punkter, lød de rosende ord fra arkitekt Søren Leth, fagdommer i juryen.
Kulbroen bliver i fremtiden både et anker i byrummet på Sydhavnen, men også en stiforbindelse, der forener byen tværs over Spanien med en bro til det nybyggede Frederiks Plads.
På brodækket, hvor fortidens kulkran har kørt frem og tilbage med kul til gasværket, bliver der skabt flere opholdspladser.
På siden af Kulbroen bliver der bygge tårne, der skal koble gadelivet under broen, hvor der blandt andet er tænkt et grønt parkområde og en plads, med Kulkransporets hævede byrum.
- Noget af det stærkeste ved projektet er tårnene, som kan samle en række aktiviteter omkring sig, pointerede Søren Leth.
I tårnene er der visioner om vinterhave, trampoliner, klatrenet og rutsjebaner.
Hvor man tidligere har væltet alt i et område, inden et nyt byudviklingsprojekt går i gang, bliver der her taget hensyn til en del af de eksisterende bygninger i område og til de mennesker, som har deres gang i kvarteret. Ikke bare den kreative kerne af virksomheder, musikere og iværksættere i Sydhavnen, men også de socialt udsatte, som har deres gang i området er tænkt ind i projektet.
Martin Thim, som med Kulbroens Venner var med til at få både borgere og byplanlæggeres øjne op for den gamle kulbros værdi for området, kaldte det en "historisk dag".
- Vi er vidne til en ny måde at byudvikle på. Man har ikke tidligere ladet nogle folk komme med en idé, lade dem indgå i en proces og nå til det her mål. Vi havde ikke turde håbe på den opbakning, da vi i sin tid skabte visionen for Kulbroen og området. Ret hurtigt fik vi lavet et partnerskab med Aarhus Kommune og sammen med en masse lokale aktører hernede, politikere, byudviklere, erhvervsliv og almindelige århusianere blev der skabt en kolossal opbakning og fremdrift i projektet, sagde Martin Thim, der også har siddet med i dommerkomiteen.
- Det her viser en ny måde at gøre tingene på, som jeg tror vil sprede sig i de kommende år, mente han.
Rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), kaldte kåringen af vinderprojektet "en milepæl i forhold til udviklingen af Sydhavns-kvarteret".
- Det er vigtigt, at der er nogle, der har haft drømme og visioner om at skabe et miljø, der gør, at man er med til at bevare områdets DNA, sagde han.
Hvornår projektet kan realiseres står og falder med finansieringen.
- Vi går i gang med at afdække forskellige fonde, som muligvis kan være interesseret i at være med til at finansiere projektet. Jeg er rimelig fortrøstningsfuld, og tror at det nok skal lykkedes. Vi må se, om det bliver en fuld finansiering, eller om vi også skal lave en finansiering via vores egen økonomi. Aarhus Kommune sælger arealer i området, og der er en plan om en udbudsproces i gang, så man kan også tænke på en model, hvor nogle af de penge fra salget skal være med til at finansiere dele af projektet, hvis vi ikke får fuld finansiering gennem forskellige fonde, sagde Bünyamin Simsek.
Der er opstået en fejl:
Beskeden er sendt.