Kunsthallens leder til Liverpool

Joasia Krysa forlader med udgangen af august Kunsthal Aarhus for at tiltræde en stilling i Liverpool som både direktør ved Liverpool Biennalen og professor ved John Moores Universitet. Både hun og kunsthal-bestyrelsen håber på et samarbejde i 2017, når Aarhus er europæisk kulturhovedstad. Foto: Axel Schütt


Kunsthallens leder til Liverpool

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Joasia Krysa forlader efter tre år som kunstfaglig leder Kunsthal Aarhus for at blive chef for Storbritanniens største kunstbiennale.

»Det er en mulighed, som man ikke får ret tit, og derfor også et tilbud, som jeg ganske enkelt ikke kunne sige nej til.«

Sådan begrunder polskfødte Joasia Krysa, at hun med udgangen af august forlader jobbet som kunstfaglig leder af Kunsthal Aarhus for at tiltræde en stilling ved Storbritanniens største og samtidig en af Europas mest prestigefulde kunstbiennaler. Her bliver hun direktør for Forskningslaboratoriet for Samtidskunst og bliver tilknyttet samarbejdet mellem Liverpool Biennalen og Liverpool John Moores Universitet, hvor hun desuden får titel af associate professor.

»Jeg synes, det er et godt tidspunkt. Jeg føler, at jeg har gjort, hvad jeg kunne for Kunsthal Aarhus, som er inde i en rigtig positiv udvikling såvel kunstfagligt, økonomisk som publikumsmæssigt,« tilføjer Joasia Krysa, som tirsdag eftermiddag smilende tog imod i et mødelokale i Kunsthallens kælderetage.

Her var også kunsthallens nytiltrådte formand Preben Mejer, medstifter af Innovation Lab, og ledelsesteamets anden halvdel, Iben Mosbæk Hofstede til stede. Begge ærgrer de sig over tabet af Krysa men ønsker hende også held og lykke med det nye job.

»Vi er både lidt stolte men også kede af at skulle tage afsked med Joasia. Det har været en fantastisk proces at udvikle kunsthallen sammen med Joasia, og vi har tænkt os at fastholde det høje kunstneriske niveau i fremtiden og gennemføre det planlagte udstillingsprogram og de igangværende initiativer i forbindelse med Europæisk Kulturhovedstad 2017,« siger Preben Mejer, der nu sammen med Krysa vil undersøge mulighederne for et samarbejde med biennalen i Liverpool i 2017.

Tilbage i januar kunne Joasia Krysa her i avisen gøre status over en succesfuld periode i kunsthallen. Her var det i løbet af de seneste to år lykkedes at hente 11 millioner kroner hjem i fondsstøtte, opnå omtaler i førende internationale kunsttidsskrifter, at få flere nye samarbejdspartnere såvel nationalt som internationalt og samtidig fordoble besøgstallet til nu omkring 35.000 om året. Besøgstallet skal dog ses i lyset af, at man har givet gratis adgang for publikum. En strategi, som ifølge Preben Mejer vil blive videreført under den nye leder, som man nu skal på jagt efter.

Perioden forud for de meget positive resultater ville Krysa tirsdag dog helst slå en stor streg over og parkere i glemslen. Her røg hun sammen med sin daværende spanske producent-makker, Vicente Matallana, ud i et voldsomt internt opgør med dele af bestyrelsen, som på et tidspunkt så ud til at true hele kunsthallen på sin eksistens.

1. marts 2013 blev leder-duoen fyret med øjeblikkelig virkning. Fyringen viste sig at være kulminationen på en intern magtkamp som ifølge et bestyrelsesmindretal udspillede sig mellem Joasia Krysa og den tidligere bestyrelsesformand og administrative koordinator Jo Dam Kærgaard. Magtkampen resulterede i, at hele bestyrelsen blev skiftet ud og Joasia Krysa genansat.

»Det har været interessant for mig at arbejde i Aarhus, og jeg er sikker på, at de mange gode samarbejdsrelationer med foreksempel Aarhus Universitet og kunstmuseet Aros vil blive videreført. Desuden er udstillingsprogrammet for 2016 og vores bidrag til 2017-satsningen på skinner. Men jeg er indstillet på, at hjælpe min efterfølger i det omfang, vedkommende har behov for det,« understreger Joasia Krysa.

Preben Mejer glæder sig over, at det i løbet af de seneste tre år er lykkedes kunsthallen at komme i kontakt med ikke bare et større men også et yngre publikum. Et faktum, som Joasia Krysa ikke mindst tilskriver samarbejdet med universitetet.

»Vi vil meget gerne være med til at sætte dagsordenen for kunstdebatten netop nu, og vi medgiver, at det kan være en udfordring for publikum at forstå de kunstneriske udtryk, som blandt andet inddrager de moderne medieplatforme,« siger Iben Mosbæk Hofstede.

Preben Mejer tør ikke spå om, hvornår en ny leder af kunshallen kan være på plads og ønsker ikke at gå i detaljer med profilen.

»Men jeg vil ikke blive overrasket, hvis også den næste leder af kunsthallen bliver en international profil. Jeg synes vi har fået skabt en meget attraktiv kunsthal, som nu er placeret helt centralt i de kunstfaglige miljøer i ind- og udland, og som der derfor må være stor interesse for at stå i spidsen for,« fastslår han.

Kunsthallens leder til Liverpool

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce