Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Madanmelderens favorit: Ufiltreret æblemost er den hurtigste vej til frugt på morgenbordet. Og det koster kun 15 kroner for en liter

Madanmelderne Morten & Morten tipper om ufiltreret most, besøg hos frugtavleren og favoritsorter med sødme og syre som coca-cola - æbler er bare meget sundere. Arkivfoto

Madanmelderens favorit: Ufiltreret æblemost er den hurtigste vej til frugt på morgenbordet. Og det koster kun 15 kroner for en liter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den ene elsker aroma, den anden elstar. Madanmelderne Morten & Morten tipper om ufiltreret most, besøg hos frugtavleren og favoritsorter med sødme og syre som coca-cola - æbler er bare meget sundere.

Guldberg: Jeg er æblemenneske af natur. Æbler har så mange smagsnuancer som druer, men det er ikke så populært at snakke syre/sødme-balance i æbler som i vin. Det burde vi måske gøre lidt mere, for danske æbler er bare verdens bedste, og vi har en variation, som ingen kan hamle op med.

Vilsbæk: Ja, hemmeligheden er den lange modningstid på vore breddegrader, og æbler er den perfekte pakkeløsning som mellemmåltid eller forfriskning på vej til arbejde. Vi vælger intuitivt det mest røde æble i en skål, og duften spænder forventningerne. Tænderne bryder skrællen, du mærker saftspændt frugt, moden sødme og en syre, som river behageligt i mundvigene. Et godt æble har den perfekte balance mellem syre og sødme akkurat som en Coca-Cola i øvrigt. De er bare meget sundere.

Guldberg: Og fri for gift! Dansk æbleproduktion er underlagt langt skrappere krav, det gør æblerne dyrere og knap så holdbare. Til gengæld er de fri for pesticider. Drop pink lady og andre udenlandske æbler, som smager af ingenting.

Vilsbæk: Mit favoritæble er aroma, som jeg køber på torvet eller i supermarkedet. Aroma er en krydsning mellem to fynske æbler: filippa fra Hundstrup på Sydfyn og ingrid marie ved Assens. Ingrid marie-æblet blev opdaget i 1910 som et selvsået frø i haven ved landsbyskolen i Høed og navngivet af skolelæreren efter hans datter, som blev seks år. Forskere har siden dokumenteret, at ingrid marie er en krydsning mellem cox orange og guldborg-æblet. Cox orange er i øvrigt udviklet i 1850 af den engelske brygger Cox i Buckinghamshire og blev på kort tid det førende spiseæble i Nordeuropa.

Guldberg: De fleste haveæbler er vilde krydsninger. I min have har jeg tre træer med æbler, jeg ikke kan sortbestemme. Lidt upraktisk modnes de sekunder efter, at de er faldet af træet. Jeg voksede op med et ægte ingrid marie-træ i haven, og hold kæft hvor var de sure, hvis vi kom til at plukke dem for tidligt! Til gengæld lærte jeg at sætte pris på syren i æbler, og den forståelse kniber det nok med i dag. De populæreste sorter er kun søde. Det perfekte kompromis er elstar, som er en blanding af ingrid marie og golden delicious. Det holder sig friskt hele vinteren og smager bare godt.

Vilsbæk: Intet slår barndommens æbletræ, men den sjoveste måde at købe æbler på for mig er at besøge en frugtavler i weekenden og tjekke udvalget: Oplevelsen af kølig lade, røde æbler i kasser og duften er fantastisk. Omvendt er den hurtigste og mest praktiske måde at få æbler på at købe en liter ufiltreret most på karton i det lokale supermarked, og på en måde hænger de to ting sammen. Frugtavlerne herhjemme er stærkt på retur og tjener ikke penge på at sælge æbler. Til gengæld har de skabt en forretning ved at presse årets høst til most, og derfor kan vi forbrugere få delikat most på morgenbordet for blot 15 kroner literen. Et kup i mine øjne og den måde, jeg får flest æbler på.  

Guldberg: Hvorfor mon vi ikke laver mere cider i Danmark? Her kunne vi konkurrere med Baskerlandet og Normandiet, hvor de er pavestolte af deres æblevin. Men sådan er det, vi har fået meget jantelov og for lidt respekt for værdien af vores ressourcer. Jeg er mest til æbler i fast form. Og helt vild med æbler i det salte køkken. Æbleflæsk - blandingen af sødme/syre med røget flæsk - er den mest geniale, enkle ret. Æbler går fantastisk til kød med fedtindhold, og vi behøver ikke nøjes med at proppe skivet æble i anden juleaften.

Vilsbæk: Min absolutte favorit med æbler i flydende form er frugtvin, som Cold Hand Winery i Randers laver den. Æblemosten bliver til sirup og gærer i mere end et år til en intens koncentreret vin. Æblerne fra plantagen bliver fokuseret til en intens oplevelse af sødme og syre, som i de bedste tyske dessertvine som eiswein, og netop derfor er danske producenter godt på vej til at få succes i Tyskland. En tysk kendis-sommelier som Billy Wagner er helt vild med danske æbler på flaske. Men den historie må vi vist fortælle en anden gang.

Guide: Sådan får du succes med verdens bedste æblekage
Kort om Vilsbæk
Morten Vilsbæk er madredaktør. Han har anmeldt restauranter i Fyens Stiftstidende siden 2006, skrevet om vin og drikkevarer siden 2008 og var gennem tre år været formand for Danske Madanmeldere, som kårer de bedste retter i Danmark ved Årets Ret. 

Kort om Guldberg
Morten Guldberg er madredaktør. Har skrevet om mad og vin for JFM-aviser og anmeldt restauranter Sydøstjylland siden 1994. Holder af alt spiseligt bortset fra blodpølse og norsk myseost, og foretrækker som udgangspunkt champagne til det hele.