Med kun et halvt liv må man leve dobbelt

Signe Langtved Pallisgaard beskriver i "Alle de liv? to kvinders venskab, der udfordres, da den ene får en dødelig sygdom. Forfatterens afsæt er personligt. Hendes bedste veninde lider af ALS. Foto: Les Kaner/Lindhardt og Ringhof

Med kun et halvt liv må man leve dobbelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Interview

Da Signe Langtved Pallisgaards bedste veninde i 2013 får diagnosen ALS - en uhelbredelig og dødelig sygdom - er det et chok, som sætter så mange tanker i gang hos forfatteren, at hun bruger de næste år på at skrive romanen "Alle de liv". En historie om venindeskab på godt og ondt, men mest af alt en roman med et budskab om at leve i nuet.

Bøger: Signe Langtved Pallisgaard går i panik, da hun erfarer, at Camilla Freiberg, hendes bedste veninde siden 0. klasse, er så syg, at hun vil dø fra hende. Hun frygter, at det kan ske når som helst, og hun kan ikke overskue et liv uden veninden eller selve situationen i det hele taget.

Da det første chok har lagt sig, kommer orienteringsfasen, som hun kalder den. For hvordan skal hun gebærde sig? Skal veninden skånes for Signes egne små besværligheder, er der ting, de ikke mere kan tale om, hvor lang tid har de sammen, hvordan kan hun bedst være der for hende?

Da Camilla på et tidspunkt fortæller hende, at det værste ved sygdommen er, at hun aldrig får at vide, hvad der ville være sket, og hvordan resten af hendes liv ville være blevet, hvis hun ikke var blevet syg, vækkes forfatteren i Signe, der bruger de følgende år på at skrive romanen "Alle de liv".

Her er hovedpersonerne også to veninder, hvor den ene, som Camilla, får diagnosen amyotrofisk lateral sklerose - også kaldet for ALS. Den anden er som Signe forfatter. Den syge beder den raske skrive om fremtiden, som den ville se ud, hvis hun ikke var blevet syg, og samtidig tager de to kvinder på road-trip i USA. Her rulles deres venindeskab op side for side. Deres indbyrdes magtforhold, de glæder og sorger, de har påført hinanden gennem tiden, den store kærlighed, men også den lille jalousi mellem dem, og ikke mindst de overvejelser, fortællerstemmen, den raske af dem, gør sig om, hvordan hun skal behandle sin syge veninde.

- Det er klart, at jeg har hentet meget stor inspiration i mit og Camillas forhold, men vi er ikke de to personer i romanen. Jeg kunne ikke skrive om hende og mig, det ville komme alt for tæt på og blive alt for fortvivlet. I stedet har jeg æltet materialet fra min virkelighed og omformet det til litteratur, siger Signe Langtved Pallisgaard.

Da Camilla for eksempel siger til hende, at hun ikke vil holdes udenfor, ikke vil skånes, kan Signe med det samme se, at hun er nødt til at behandle veninden normalt.

- Det er nok en af de vigtigste ting at vide som nær pårørende til en dødeligt syg: Man skal være, som man plejer, for ellers påfører man den syge et dobbelttab, siger Signe Langtved Pallisgaard, der derfor tog sig sammen, og det samme gør den fiktive forfatter i romanen.

"Nu har huset fået en tristhed over sig, det ikke havde før. Det første, jeg så, da jeg gik ind ad indkørslen, var de to små børnecykler, der stod side om side i den overdækkede carport. Synet fik mig til at tænke på de børn, jeg ikke har. På alt det, jeg ikke har. Men mest på alt det, jeg ikke kan miste."
Uddrag af "Alle de liv", hvor hovedpersonen har erfaret, at hendes veninde har ALS og er taget hjem til hende.
Signe Langtved Pallisgaard
Signe Langtved Pallisgaard.Født 1978 i Charlottenlund.

Bor i Kgs. Lyngby med sin mand, der er hjertelæge, og parrets to børn på 12 og 15 år.

Uddannet cand.mag. i dansk og kunsthistorie.

Debuterede som forfatter i 2014 med den roste roman "Et andet sted".

Man skal leve i nuet

Det vigtigste gode råd - konklusioner overlader forfatteren til læserne - er dog, at man skal huske at leve i nuet. Det kan lyde banalt - ikke desto mindre glemmer de fleste det, konstaterer Signe Langtved Pallisgaard.

- Da jeg gik i gang med romanen, ville jeg undersøge, hvad der sker, når et menneskes fremtid bliver fjernet. Svaret, som også er Camillas, er især, at nuet får meget mere værdi. At livet kommer til at handle om at få det bedste ud af netop nuet. Når livet bliver halveret, må man prøve at få dobbelt så meget ud af det. Det er efterlevelsesværdigt også for ikke-syge. Vi skal fokusere mere på at leve her og nu i stedet for at kigge bagud og fremad.

Jeg kom til at græde, da jeg læste din roman, for jeg blev rørt af forholdet mellem de to veninder og ramt af medfølelse.

- Det er jeg selvfølgelig glad for høre, for en forfatter vil altid gerne røre sin læser, men det vigtigste for mig har været, at Camilla kan lide den. Hun fik lov at læse det færdige manus først, for jeg var supernervøs for hendes reaktion og klar til at kassere den, hvis hun ikke brød sig om den. Men hun er glad for den, fordi den handler om livet i skyggen af døden, og fordi den er med til at sætte fokus på ALS.

De to veninder er netop kommet hjem fra en fælles venindeferie i Sverige. Mens nogle med ALS bliver meget hurtigt dårlige, er Signe Langtved Pallisgaard lykkelig for, at sygdommen heldigvis udvikler sig meget langsomt hos hjerteveninden.

Signe Langtved Pallisgaard: "Alle de liv", 208 sider, Lindhardt og Ringhof.

Med kun et halvt liv må man leve dobbelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.