Musikken får et løft i Aarhus

Gangene på Det Jyske Musikkonservatorium genlyder af instrumenter, fra de studerende som øver her til dagligt. Fra en åben dør kan man høre klaverspil. Det er den kommende organist Søren Frandsen, 23 år, som spiller for sine medstuderende i en pause. I fremtiden vil han måske nyde godt af de ekstra penge der er afsat til kunstneriske uddannelser i Danmark, herunder Det Jyske Musikkonservatorium. Foto: Flemming Krogh

Musikken får et løft i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hos både Aarhus Symfoniorkester og Det Jyske Musikkonservatorium er der begejstring for Kulturministeriets forslag til fordeling af 400 millioner kroner over de næste fire år

AARHUS: Både den rytmiske og den klassiske musik fylder traditionelt meget i Aarhus, hvor et flagskib som Musikhuset og diverse festivals tiltrækker musikelskere.

Det ser man også i det nye forslag fra Kulturministeriet, med kulturminister Mette Bock i spidsen, hvor både Det Jyske Musikkonservatorium og Aarhus Symfoniorkester bliver fremhævet som nogle af de institutioner, der får ekstra bevillinger - hvis det står til den nuværende regering.

- Det er meget glædeligt, at vi bliver nævnt i puljen på 40 millioner kroner, der skal afsættes til kunstneriske uddannelser i Danmark. Vi arbejder på at skabe nye projekter på tværs af kunstarter, så jeg håber, de ekstra midler kan blive brugt til at gennemføre nogle af de ting, som vi allerede arbejder med frem mod sæson 2019, lyder det fra rektor fra Det Jyske Musikkonservatorium, Claus Olesen.

Særlige projekter

På den måde bifalder han timingen i udmeldingen fra Kulturministeriet. Beløbet på de 40 millioner, som Det Jyske Musikkonservatorium vil få en eventuel andel i, kan rektoren ikke umiddelbart forholde sig til, da der ikke er konkrete udmelding om fordelingen.

- Hvis de 40 millioner går til driften af institutionerne rundt omkring i landet, vil det ikke betyde alverden. Men hvis man målretter pengene til tværfaglige projekter, som vi i forvejen arbejder med, vil det gøre en stor forskel. Så vil man kunne få nogle konkrete oplevelser - på tværs af kunstarter - for nogle af pengene, mener Claus Olesen.

Hos Aarhus Symfoniorkester er der også begejstring for forslaget til fordeling af de ekstra midler til kulturen. Men at det ses som et modsvar på de besparelser på to procent, som symfoniorkestret i forvejen er underlagt.

- Vi har indgået i en dialog med Kulturministeren igennem længere tid. Derfor er vi glade for, at hun (Mette Bock red.) har lyttet til vores argumenter og afsat konkrete beløb til os. Hvis vi skal leve op til vores forpligtigelser om at kunne opføre værker fra nutiden og tilbage til barokken, kræver det en vis bemanding. Vi kan ikke opføre en symfoni af Beethoven uden fløjtenister, lyder det fra musikchef Kristian Rahbek Knudsen.

Optræder for alle

Beløbet på én million kroner om året de første to år og et samlet beløb på tre millioner over fire år er ikke et stort beløb ifølge musikchefen, men alligevel vil det have en betydning.

Det vil kunne give os nogle ekstra muligheder. Helt konkret. Jeg mener, at man styrker åndslivet ved at styrke en institution som vores. Alle mennesker har brug for at kunne lytte til musik, og derfor vægter vi også højt, at kunne tage rundt og spille for både børn og ældre. Alle skal have mulighed for at opleve vores musik, mener Kristian Rahbek Knudsen, som i disse dage opholder sig i Hamburg.

Her skal Aarhus Symfoniorkester opføre et stort værk i Hamburgs nye opera, Elbphilharmonie.

- Det er helt fantastisk. De 2.100 billetter er revet væk, så vi glæder os meget til at optræde med forestillingen. Det er i øvrigt samme musikalsk værk, som vi præsenterer til åbningen af Aarhus Festuge om en uges tid. Et værk som bliver sat op igen i Musikhuset, så almindelige mennesker, der ikke er indbudt til åbningen af Festugen sammen med dronning Margrethe, vil kunne opleve det i Musikhuset bagefter.

Musikken får et løft i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce