Når graffiti bliver stuerent: Byen er Christoffers legeplads

Med en baggrund i graffiti-miljøer er Christioffer Buch ikke bange for at arbejde med store lærreder. For nyligt fik den unge kunstner kontakt til Anders Cederholm, som står bag ArtBoost. En hjemmeside der præsenterer en lang række forskellige kunstnere, og hvor Christioffer Buchs værker formentlig snart kan ses.

Når graffiti bliver stuerent: Byen er Christoffers legeplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Christoffer Bukh på 22 år sætter sit præg på byens rum. Med en baggrund fra graffiti-miljøet skaber han mindre kunstværker på lærred, meterhøje gavlmalerier og lysende skilte med væltede bogstaver.

AARHUS: Når Christoffer Bukh forklarer, at hans værksted ligger helt oppe under taget, mener han det meget bogstaveligt. Øverst oppe, nærmest som i en hule, ligger Christoffer Bukhs arbejdsplads. I en af de charmerende rødstens-bygninger, hvor Institut for X ligger ved Godsbanen.

Adgangen til platformen hvor den unge århusianer udfolder sig, er også helt særlig. Man skal nemlig kravle herop ad en stige.

- Jeg nyder meget at være her i mit lille værksted. Huset her og hele området passer godt til mig. Der er mange spændende mennesker her, som jeg kan udveksle ideer med. Folkene i Aarhus Volume (en forening af iværksættere som blandt andet arbejder med at arrangere koncerter i området red.) holder til i lokalet ved siden. Dem har jeg meget kontakt til, forklarer Christoffer Bukh, og peger på et andet rum, der nærmest svæver oppe under taget nogle meter længere væk.

ArtBoost
  • I de nærmeste dage sætter Stiften fokus på nye kunsttalenter som bor i Østjylland
  • Det er Anders Cederholm, der står bag portalen ArtBoost, der har været med til at finde frem til kunstnerne i serien, der alle er repræsenteret i ArtBoost
  • ArtBoost har lavet en aftale med StreetFood i Aarhus om at lave en mindre udstilling der åbner midt i februar måned.
Der er kun adgang til Christoffer Buchs værksted via en stige.
Der er kun adgang til Christoffer Buchs værksted via en stige.

Uhyggelige børnetegninger

På denne platform har Christoffer Bukh indrettet sig med sine lærreder, print og skitser, standerlamper og en hel reol fyldt med spraymaling i alle farver. Især de sidstnævnte materialer afslører hans baggrund.

Igennem sin opvækst i Brabrand havde han tilknytning til graffiti-miljøet. Gadens malerier var ikke altid nødvendigvis på steder, der var lovlige at male. Det ligger ligesom i graffitiens natur.

Fornemmelsen for at tegne og male fik han i sine helt unge år i den vestlige del af byen, hvor han især husker atmosfæren fra særlige steder, som gav tanker og idéer, der senere er blevet visualiseret.

- Som ingeniør sad min far ofte hjemme og tegnede på sine projekter og idéer, med en kantet og sikker streg, som senere viste sig at gå igen i mange dele af mit arbejde, forklarer Christoffer Bukh.

Christoffer Bukh. På vej ind i kunsthjemmesiden Artboost. Foto: Flemming Krogh
Christoffer Buch laver også værker i den helt store skala. I Knudrisgade kan forbipasserende opleve et af hans gavlmalerier. Foto: Flemming Krogh
Christioffer Buch har indrettet sit værksted oppe under taget i en af bygningerne på Institut for X ved Godsbanen. Foto: Flemming Krogh
Christioffer Buch har indrettet sit værksted oppe under taget i en af bygningerne på Institut for X ved Godsbanen. Foto: Flemming Krogh

Lyskasse med 'væltede bogstaver'

Selv husker den unge århusianer billeder han tegnede i børnehavealderen, af skøre væsener med skarpe tænder. Monstertrucks med øjne og store hjul var også en del af den helt unge Christoffer Bukhs fantasifulde univers.

- Jeg husker ikke, hvordan figurerne opstod. Det var måske en visualisering af mine alternative og fantasifulde tanker, funderer Christoffer Bukh.

Nu forsøger den lokale kunstner, med urban kunst som baggrund, at skabe sig en professionel karriere som kunstner, skiltemaler og 'hvad der ellers ligger for'.

På hans værksteds platform under taget står forskellige skilte med print, der næsten er ved at 'vælte'. Måden bogstaverne er udformet - på de gennemsigtige plader - minder om de bogstaver, man støder på, når man ser graffiti rundt omkring i byen.

Mange projekter er i gang, fra festival til arbejde på lærreder. Alt kører samtidigt i variationer i mellem byens rum og hans mere personlige projekter.

Inspiration udefra

Lærreder på omkring halvanden meter i højden, som står her i det utraditionelle værksted, viser hans evner som mere traditionel kunstmaler. Umiddelbart ser motiverne abstrakte ud, men kigger man efter finder man figurer af gamle biler.

Inspirationen stammer fra en periode på det helt særlige sted i Amsterdam, som den unge kunstner besøgte for nylig.

- ADM, som området kaldes, var et spændende sted, som engang var blevet besat af nogle skæve eksistenser. Der sker lidt af hvert. Flere steder stod kasserede biler i forladte kroge, som naturen langsomt var ved at overtage. Det fandt jeg ret så inspirerende.

En udlængsel og mod på at rejse ud i verden for at hente inspiration til sit liv som kunstner, vidner hans planer for det nye år om.

Første stop på en længere rejse hedder Sydafrika. Senere rejser han videre til Canada.

- Jeg glæder mig til at samarbejde med mennesker, som jeg møder på min vej. Til at finde sjælen og folket i de steder jeg kommer frem. Jeg ser også frem til at opleve en anderledes natur og til at lade mig inspirere, men også at gøre mit for at inspirere andre. Med urban kunsten i fokus.

Den unge kunster finder inspiration til sine malerier på sin færden rundt om i Aarhus. Ofte opdager han nye steder, hvor han bruger følelsen fra de oplevelser senere som inspiration for sine tilsyneladende abstrakte malerier, som ved nærmere eftersyn afslører genkendelige motiver. Det kan være en knyttet hånd eller kasserede biler, som man ser på dette værk. Foto: Flemming Krogh

Farverige husgavle

Et gavlmaleri i Knudrisgade, der fylder en hel husgavl, er et synligt eksempel på den urbane kunst, som Christoffer Bukh har sat sin signatur på. Her bliver forbipasserende mødt af et stort maleri domineret af røde, grønne og blå farver.

Maleriet er udført på et hus, som tilhører Aarhus Kommune. Det huser Ungdomskulturhuset, og det er folkene her, som har været i dialog med Christoffer Bukh omkring maleriet. Men Christoffer Bukh er også i samarbejde med private foretagender. Senest har Christoffer Bukh lavet en aftale med Molslinjen omkring dekoration og kunst på nordhavnen, hvor områder i både Aarhus og Odden 'råber efter farve'.

- Men det må vente lidt. Det bliver et forårsprojekt med forventet start efter hjemkomsten fra min rejse, lyder det roligt men bestemt fra den unge kunstner, som ikke slår om sig med mange ord og store armbevægelser.

Christoffer Bukh lader hellere pensler på sine lærreder eller spraymalede vægge i byen tale for sig.

Måske kommer det kommende kæmpe-maleri på Aarhus Havn til at rumme motiver eller stemninger, der er hentet med hjem i fra Sydafrika, Canada eller på rejserne undervejs.

Når graffiti bliver stuerent: Byen er Christoffers legeplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce