Niels Bentzens far døde af grin: - En læge må ikke betragte en patient som besværlig

Der var kun plads til én Bentzen i Aarhus, så Niels Bentzen rejste til udlandet og siden til Odense, men bor nu på Gyllingnæs. Foto: Axel Schütt

Niels Bentzens far døde af grin: - En læge må ikke betragte en patient som besværlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Niels Bentzens far døde af grin. Begge var læger, og nu taler sønnen med unge læger om mødet med syge mennesker.

AARHUS: Niels Bentzen er en erfaren læge på 74 år med en behagelig fremtræden og et godt blik for mennesker. Og når han skal lære de kommende læger, hvordan de skal håndtere patienterne, siger han: Brug Kierkegaard, Sokrates og Olsen-banden.

- Det handler om at møde mennesker, hvor de er og bruge sokratiske spørgsmål til at finde ud af det. Hvad patienten derefter har brug for at vide er: Jeg har en plan. Når man siger det til mennesker om deres problem, som ikke har en forklaring, bliver de kisteglade, forklarer Niels Bentzen.

- Det handler meget om at samtale og lade dem forholde sig til noget. Spørg om: Hvem er patienten, og hvad laver vedkommende. Nogle sygdomme som gigt og sklerose kan være svære at stille diagnoser på, men det betyder meget, at vi kommer patienterne i møde og i den sammenhæng også bruger humor, siger Niels Bentzen.

På lørdag fortæller han om humor og døden ved John Cleese Festivalen på Carmel i Klosterport i Aarhus. Anledningen er, at hans far, ørelægen Ole Bentzen, i 1989 døde af grin, da han så filmen "A Fish Called Wanda" med John Cleese.

John Cleese Festival
  • John Cleese Festival foregår i Carmel, Klosterport i Aarhus under Aarhus Festuge.
  • Niels Bentzen holder foredrag lørdag 8. september kl. 14 om humor og døden.
  • Se mere på www.cleese.dk

Byg relationer

- Det var i København, hvor min far fik et latteranfald under filmen. Han blev indlagt på Rigshospitalet, og efter et par dage døde han. I nekrologen dengang skriver to af hans kolleger, at han døde af atrieflimren, men Niels Bentzen mener snarere, det var af ventrikelflimren, som har medført hjertestop.

Niels Bentzen vil også fortælle mere detaljeret om, hvad han siger til de unge, kommende læger. Han afløser stadig i sin søn Olavs praksis i Norge, når han har fri, og der undrer de sig vist over, hvor meget han taler med patienterne.

- En læge må ikke betragte en patient som besværlig. Samtalen er et godt medikament. Syge mennesker har brug for en, der kan og vil lytte. Her kommer humoren og morsomme fortællinger ind. Humor og latter er vigtige, når der skal bygges relationer, siger Niels Bentzen.

Kun plads til én

Niels Bentzen rejste til New Zealand efter sin uddannelse og kom hjem halvandet år efter. Siden har han det meste af tiden arbejdet på hospitalet i Odense, hvor han boede med sin familie på en nedlagt landbrugsejendom, som de satte i stand.

Men nu er han vendt tilbage til det østjyske. De to børn er for længst voksne, og ægteparret Bentzen bor nu i et hus på Gyllingnæs og nyder det.

- Jeg rejste dengang, fordi der kun var plads til én Bentzen i Aarhus. Jeg ville ud af min fars skygge. Han var meget åben og ville have sine ting ud til offentligheden. Han blev ansat på Statens Høreinstitut i Aarhus og kæmpede meget for døve børn, skaffede dem høreapparater - så mange, at der ikke blev brug for døveskolerne, og det brød lærerne der sig ikke om, så han mødte modstand, forklarer Niels Bentzen.

180 graders reglen

Ole Bentzen havde en 180 graders regel, som han altid brugte.

- Hvad gør de fleste, tænkte han, og så fandt han på noget, der lå ud over det. Han tog også til Brejninge for at se til børn med psykiske handicap og hjalp dem og andre på lignende institutioner, forklarer Niels Bentzen, der har titlen professor i Odense, Tromsø, Trondheim, Aalborg og København.

Faderen gik så meget ud over lægers normer, at han begyndte med alternativ medicin en overgang, og han ville have sin søn med.

- Men der sagde jeg nej. Jeg havde altid gået ind for dokumentation og evidens, siger Niels Bentzen, der hvert syvende år har taget orlov fra sit job, mens hustruen sagde sit job som sygeplejerske op.

- Vi tog børnene ud af skolen og rejste til udlandet i et år, og det har fungeret godt. Jeg vendte hjem til mit job, min hustru til et bedre og børnene til deres skole, siger Niels Bentzen.

Niels Bentzens far døde af grin: - En læge må ikke betragte en patient som besværlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce