Northside peakede i sit niende festivalår


Northside peakede i sit niende festivalår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Festivalledelsen på Northside kunne ikke have skrevet en bedre drejebog for afviklingen af den niende udgave af den store aarhusianske by-festival. Hvor der tidligere år stort set altid har været et punkt eller to at sætte fingeren på - programmet, pløret, menneskemængden eller madudvalget - var det som om, alt stod i zenith i 2018.

1. Musikken
I 2018 gik alt op i en højere enhed for Northside Festival. 25 grader og høj sol, det bedste musikprogram i årevis og en festivalplads, der føltes mindre trang end tidligere var alt sammen med til at gøre årets festival til den formentlig mest vellykkede i rækken. Foto: Axel Schütt

Efter at have snuppet Radiohead foran næserne på de øvrige danske festivaler i 2017, var Northside i år ude på noget, der kunne ligne en umulig mission for at få musikprogrammet til at matche fordums styrke.

I år hed de store trækplastre Björk og Queens of the Stone Age - verdensnavne fra allerøverste hylde, der på meget forskellig vis spillede mere end hæderlige koncerter i Ådalen.

Og selvom 2018-plakaten måske manglede et navn af Radiohead-kaliber, vover vi alligevel pelsen og kalder årets lineup for det bedste nogensinde. Og hvorfor nu det?

Jo, fordi det ligegyldige fyld - primært alle de danske metervarer - i år var siet fra. Ikke indbudt.

I stedet fik vi et bredt spekter af etablerede kunstnere lige under verdenseliten, og til at fylde de tomme huller mellem stjernerne havde Northside booket alt det ukendte fra det store udland, som vi ikke vidste, vi ville høre.

Og tak for det. Det klæder Northside at påtage sig rollen som en bedrevidende ven, der udvider publikums musikhorisont.

2. Publikum

Strålende sommervejr er nu engang den bedste indpakning, en festival kan ønske sig. Og for første gang nogensinde tilsmilede vejrguderne den tidlige juni-festival i overflod over alle tre dage.

Kontrasten til sidste års gennemkolde, drivvåde plørefest kunne ikke have været større. I år kunne man således ligge, sidde, stene og holde skovtur på græsset i Ådalen.

De optimale festivalforhold indvirkede også kraftigt på publikums aktive deltagen i løjerne. Smilene var i det hele taget bredere i år. Øltørsten større. Løssluppenheden vildere. Danselysten umulig at tøjle.

Ja, Northside indfriede i år sit fulde potentiale og peakede velsagtens som den mest vellykkede publikumssucces i festivalens historie. Også selv om der lige knap var udsolgt.

Dog skal Northside-publikummet have en løftet pegefinder med på vejen. På ingen andre danske festivaler er der så megen snak under koncerterne - så lidt respekt for kunstnerne. Lad dette være en opfordring til at klappe kaje, mens musikken spiller.

3. Maden

100 procent økologisk. Det var kravet til madboderne, der lå på den gode side af 30 stykker med næsten lige så mange valgmuligheder. Lige fra pizza, burger og hotdog til asiatisk, somalisk og maritimt.

Northside havde det hele og mere til, for ikke bare var der noget for enhver smag, der var også masser af muligheder for at spise både vegetarisk og vegansk. En nødvendighed, men også en selvfølgelighed på en byfestival i denne størrelsesorden og i moderne tider.

Af samme årsager var det økologiske krav en lige stor nødvendighed og ikke mindst selvfølgelighed, når en stor del af Northsides unikke identitet nu engang er bæredygtighed.

Én ting er så alle de fine ord og tanker, en anden er kvaliteten og smagen. Og der må man bare erkende, at begge dele var mere end godkendt på det generelle niveau, som lå langt over middel. Det virker til, at de forskellige aktører satte en ære i ordentlige, hjemmelavede råvarer og masser af smag.

Respekt for det! Det er hermed bevist, at der findes et betalbart og mere end fornuftigt alternativ til tarvelig grillbar-mad.

4. Gak og gøgl

Northside er en pæn festival, har talsmand John Fogde tidligere udtalt. Forstået på den måde, at der er stort fokus på blandt andet bæredygtighed og høj kvalitet, og så er festivalen uden overnatning som andre af de helt store, og derfor går gæsterne angiveligt pænt hjem i seng efter sidste koncert.

Derfor var det godt set af ledelsen, at der i år skulle et større fokus på gak og gøgl, og at man af samme grund udvidede området Sideshow til en stor fest i festen, hvor stort set alt var tilladt.

Et område som var en slags blanding af Roskilde og Smukfest med skøre indslag som begravelser og bryllupper fra en nybygget kirke, hundredvis af festivalgæster, der dansede freestyle til silent disco, sambaoptog, gabestok, mænd på stylter, guldbukser og glimmerbrydning. Intet var for skørt, for farverigt eller bare for uforståeligt.

Det så ud til, at Northside ramte lige i bullseye, for området var godt besøgt, når festivaldeltagerne af den ene eller anden grund trængte til at puste ud eller til bare at give los.

5. Bæredygtighed

Bæredygtighed har siden Northsides begyndelse været en kerneværdi.

Det grønne image spiller godt sammen med det publikum, der kommer på festivalen, som for de flestes vedkommende har den samme selvforståelse.

Men bæredygtighed er ikke bare et buzzword for Northside.

Det er en mission, man tager alvorligt, og som bliver tænkt ind i alle aspekter af festivalen lige fra genbrugelige vandflasker til de mange tusinde frivillige og minutiøs affaldssortering til et fuldøkologisk madudbud.

Northside håber at inspirere andre festivaler og store events til det samme bæredygtige mindset, for festivaler er bare lig med masser af skrald. Alene på Northside blev der i 2017 produceret 210 tons affald.

Så hvis festivalgæsterne stadig skal kunne nyde musikken, de kolde fadøl og stemningen med ren samvittighed, er det vejen at gå.

Northside peakede i sit niende festivalår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce