Ny lektor: Aarhus er en lille by, der leger, at den er en meget stor by

Rikke Hansen er ny lektor på Det Jyske Kunstakademi. Hun har boet 14 år i London og synes, Aarhus har flyttet sig voldsomt på kulturområdet. Foto: Axel Schütt

Ny lektor: Aarhus er en lille by, der leger, at den er en meget stor by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AARHUS: - Aarhus er en lille by, der leger, at den er en meget stor by.

Citat: Rikke Hansen.

Den nyansatte, 45-årige lektor på Det Jyske Kunstakademi har noget at have sin karakteristik i. I 1998 drog hun fra Aarhus til London for at bo der indtil 2012, og hun er stadig i stand til at betragte Aarhus med øjne udefra.

Hun er kunstner og kunstskribent og følger byens kulturliv på tætteste hold. Og fra 1. januar skal hun undervise de studerende på akademiet i Mejlgade i kunstteori.

- Aarhus har fået en dynamisk kunstscene, der er blevet mere international, og der er skabt nye fællesskaber. Det er meget anderledes end dengang, jeg tog herfra. Der sker overraskende meget mere i kulturens verden, og nye ting er opstået, siger Rikke Hansen.

Rikke Hansen
Rikke Hansen, 45 år, forfatter og kunstkritiker, er ansat som lektor for teori på Det Jyske Kunstakademi i Aarhus. Hun skal fra årsskiftet stå for undervisning i kunsthistorie. Hun har tidligere undervist i kunstteori i London, blandt andet på Goldsmiths College og The Cass - The Sir John Cass School of Art, Architecture and Design ved London Metropolitan University.

Hun begyndte som billedkunststuderende på Det Jyske Kunstakademi, før hun i 1998 tog til London. Her tog hun i 2001 en BA i "Fine Art and Critical Studies" på Goldsmiths og i 2003 en MA i "Aesthetics and Art Theory" på Centre for Research for Modern European Philosophy ved Middlesex University.

Nemt at finde projekter

Hun synes, Aarhus er et godt eksempel på, hvad en mellemstor by kan, og at den har fortrin frem for en storby.

- I London kan en masse projekter være i gang, men de er vanskelige at identificere. Her i byen er det hurtigt at finde ud af hvem, der arbejder med hvad, siger Rikke Hansen.

Hun synes, det er interessant, når internationale kræfter kommer i dialog med lokale, hvad der sker mange steder.

- Siden, jeg tog af sted, er Aros åbnet, og Kunsthal Aarhus' dialog med Aarhus Universitet er et plus. Vi har fået Godsbanen, hvor der sker meget, udstillingsstedet og værkstederne KH7 og Billedkunstcentret, bare for at tage nogle eksempler. Der er også smalle steder, og det er godt, fordi det skaber muligheder for ny kunst og kunstnere. I London vrimler det med alternative udstillingssteder, men det er en jungle at finde rundt i, siger Rikke Hansen.

Byen løftede sig

Hun er ikke så bekymret som andre over antallet af udstillingsrum.

- Der kan laves mange midlertidige ting i stedet for at vente, at noget fast opstår. Det giver også muligheder for at skabe de rette omgivelser til kunsten. Ikke alle passer ind i KP (Kunstnernes Påskeudstilling, red.) eller gallerierne. Det handler om at finde et sted, der passer, mener hun.

Hendes undervisning vil handle en del om at give folk et sprog, så de kan formidle deres egne værker på en god måde.

- Der skal være dybde, og det skal være forståeligt. Hvis ikke man kan det, overlader man fortolkningen til andre, siger hun, der har en master i kunstteori og æstetik.

- Da jeg tog hjem fra London havde jeg en forestilling om at ville til København, men da jeg havde været her et års tid, fornemmede jeg, at der skete gode ting. Dialogen havde løftet sig, og der var flere kulturelle tilbud, siger Rikke Hansen, hvis egen kunst handler mest om fotografi, performance og tekst.

Ny lektor: Aarhus er en lille by, der leger, at den er en meget stor by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce