Nyt kunstværk markerer Landsudstillingen i Aarhus i 1909

Karen Land Hansen er imponeret over det mod, som Aarhus Kommune udviste, da den lavede Landsudstilligen i 1909.- Det var ambitiøst og visionært. Man lavede en stor udstilling med en kort levetid. Ligesom jeg gjorde i 2009, da jeg lavede min første udgave af denne skulptur, som nu kommer op i en permanet udgave. Det er jeg stolt af, siger Karen Land Hansen, som selv er trukket i arbejdstøjet, så arbejdet kan blive færdigt. Foto: Flemming Krogh

Nyt kunstværk markerer Landsudstillingen i Aarhus i 1909

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt kunstværk på Strandvejen markerer Landsudstillingen i 1909, der gjorde Aarhus interessant for omgivelserne.

AARHUS: Aarhus får en ny skulptur, der skal minde os om, at i 1909 havde byen en meget stor landsudstilling, der fik betydning for byens udvikling.

Skulpturen bliver sat op ved Tangkrogen lige på det sted, hvor landsudstillingen var dengang. Mange af villaerne i området blev bygget i forbindelse med udstillingen.

Kunstneren Karen Land Hansen har lavet skulpturen, som hedder "Echo Monument", og den har en gang tidligere - i en noget større udgave - stået på næsten samme sted.

Ved Sculpture by the Sea i 2009 blev deltagerne opfordret til at lave værker, der kunne relatere til udstillingen 100 år tidligere. Som den eneste gjorde Karen Land Hansen det. Hun lavede nogle hvide trækonstruktioner, der refererede til 'Den hvide By', som Landsudstillingen blev kaldt. Hun blev oven i købet præmieret med 50.000 kroner for værket dengang.

Echo Monument
I skulpturen "Echo Monument" ved Sculpture By the Sea i 2009 tog Karen Land Hansen udgangspunkt i stedets historie, i Landsudstillingen fra 1909 ved Aarhus Bugt. "Echo Monument" bestod af en række skulpturelle modeller i størrelsesforholdet 1:10 af nogle af de mest karakteristiske pavilloner på Landsudstillingen 100 år tidligere. Når man i 2009 gik under de skeletagtige træpavilloner, kunne man høre musik fra perioden omkring 1909 fra højttalere, der var integrerede i skulpturen.
Echo Moment, som den nye skultur hedder, tiltrækker sig stor opmærksomhed med sin placering ved Tangkrogen. Foto: Flemming Krogh
Echo Moment, som den nye skultur hedder, tiltrækker sig stor opmærksomhed med sin placering ved Tangkrogen. Foto: Flemming Krogh

Svævende genfærd

Statens Kunstfond indkøbs- og legatudvalg begrundede belønningen med denne melding:

"Skulpturen er som stedspecifikt værk meget vellykket, idet den på trods af det store skalaspring formår at indtage den enorme plads, den er placeret på, samtidig med at den som et svævende genfærd fremkalder billeder af bygninger og begivenheder, der var knyttet til lokaliteten i en svunden tid."

Karen Land Hansen arbejder med skulptur, installation, akvarel og collage. I værkerne tematiserer hun mennesket - kroppen, erindring og forestillingsevne - i relation til et særligt vidensområde, et specifikt sted eller begivenhed.

Lige nu er kunstneren i Aarhus, hvor hun har overværet, at skulpturen er blevet stillet op.

Smedesvend Rene Petersen haft haft en spændende udfordring med at udfrome og svejse de fire dele af skulpturen samme hjemme på værkstedet i Aarhus. Foto: Flemming Krogh
Smedesvend Rene Petersen haft haft en spændende udfordring med at udfrome og svejse de fire dele af skulpturen samme hjemme på værkstedet i Aarhus. Foto: Flemming Krogh

Fire skulpturer

- Vi har arbejdet på det her i otte-ti år, siger Jørgen Hansen, der er formand for det seks mands udvalg, der står bag projektet. Hansen er blandt andet tidligere direktør for Hustømrerne og bestyrelsesmedlem i Aarhus Bymuseum.

"Echo Monument" består af fire skulpturer, som er meget synlige for de tusindvis af mennesker, som kommer forbi hver dag. Placeringen er hjørnet af Strandvejen og Sumatravej.

Pengene til projektet er skaffet gennem en privat donation fra Fritse og Jens Mejer.

- Den første idé med at markere 1909-udstillingen kom fra Lars Svendsen, formand for Gadeforeningen Strøget. Han mente, at kantstenen skulle males rød og hvid på det område, hvor udstillingen havde været. Det sagde politiet nej til, og så kom Karen Land Hansens skulptur ind i billedet. Heldigvis lykkedes det, siger Jørgen Hansen.

Karen Land Hansen blev for nylig hædret for sin kunst med 100.000 kroner, som kommer fra maleren Anne Marie Telmanyis hæderslegat for kvindelige kunstnere over 40 år.

Permanent kunst

Nu er den københavnske kunster tilbage i Aarhus. Det nyder hun.

- Dejligt at være i Aarhus igen og få lov til at sætte sit aftryk her på Tangkrogen. Ofte er mine kunstværker flygtige og midlertidige, så det er interessant at lave et permanent værk her, lyder det fra Karen Land Hansen, som stående på en stige, iført arbejdstøj, er ved at male de sidste detaljer færdige.

De fire lette tårne, som udgør den nye skulptur, udført i metal, trækker allerede opmærksomhed fra forbipassende, som nysgerrigt følger kunstnerens og et par smedes arbejde med at gøre skulpturerne færdige.

For smedene fra lokale Waldemar Christensen Smedie er det en anderledes opgave.

- Jeg har været med til at arbejde med de fire dele af skulpturen i omkring et par måneder. Det var en sjov opgave, da meget af arbejdet har været helt fra bunden. Det bliver også en oplevelse at køre forbi her i fremtiden, og vide at jeg har været en del af arbejdet med skulpturen. Det er noget andet end at fremstille en standardtrappe i jern, siger Rene Petersen, som sveder sammen med sin kollega Nichlas Lind i disse dage.

Nyt kunstværk markerer Landsudstillingen i Aarhus i 1909

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce