Øland - in memoriam

Anne Øland mindes i Musikhuset på den dag, hvor hun kunne være fyldt 67 år. Arkivfoto: Linda Kastrup/Scanpix


Øland - in memoriam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pianisten og professoren Anne Øland havde planlagt sin fødselsdagskoncert i januar, men døde inden da. Nu gennemfører hendes elever koncerten i respekt for den afdøde mester.

Anne Øland ville på lørdag, 16. januar, være fyldt 67 år, om ikke hun var død 12. september sidste år.

Tabet af professoren og koncertpianisten var stort, og derfor har hendes elever valgt at gennemføre den fødselsdagskoncert, som hun selv havde planlagt på dagen, kl. 16 i lille sal i Musikhuset Aarhus.

Anne Øland - posthum fødselsdagskoncert
<ul><li>Musikhuset Aarhus, Lille Sal.</li><li>Lørdag 16. januar klokken 16.</li><li>Gratis adgang</li></ul>

Ølands intention var, at koncerten skulle bestå af værker for to klaverer. De studerende - nuværende og tidligere - har imidlertid udvidet konceptet, sådan at første del af koncerten rummer værker for firhændigt klaver, mens anden del præsenterer værker for to klaverer. På programmet er musik af Ravel, Rachmaninoff, Schubert, Chopin, Poulenc, Brahms og Nielsen.

Hvad angår sidstnævnte - Carl Nielsen - var Anne Øland den eneste danske pianist, der indspillede samtlige klaverværker af komponisten, ligesom hun var eneste dansker, der indspillede alle Beethovens 32 klaversonater. Det var i 2002, og hun optrådte med alle sonaterne over syv aftener i Tivolis koncertsal i København. Beethovens musik stod i særlig grad hendes hjerte nær, men hun indspillede også Rued Langgaards værker for violin og klaver og opnåede - ganske usædvanligt - at optræde som solist for alle danske symfoniorkestre.

Mens mange musikere enten udmærker sig som solister eller som pædagoger, favnede Anne Øland begge dele, og for det modtog hun i 2013 som den første P2's ildsjælepris.

Ved Anne Ølands død sagde formanden for Dansk Musiker Forbund, Anders Laursen:

»Anne Øland var en af landets mest fremadskuende klaverpædagoger - men allermest og allerførst en stor musiker og solist. Hun kunne begejstre et publikum med sin virtuositet og få det bedste ud af sine elever - om de var fire år gamle, om de var konservatoriestuderende, eller om de var professionelle musikere. At være både en enestående pianist og en fabelagtig dygtig pædagog er kun de færreste forundt. Anne havde det hele. Derfor er det et enormt tab for dansk musikliv, at hun er gået bort. Vi vil savne hendes varme, venlige person og hendes store dedikation og hengivenhed over for kommende generationer.«

Elev af Herman D. Koppel

Anne Øland var elev af pianisten og komponisten Herman D. Koppel og debuterede fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 1977. Efterfølgende studerede hun hos Guido Agosti i Rom, Hans Leygraf i Salzburg og Nikita Magaloff i Genève.

Hun begyndte sin karriere som docent ved Det kgl. Danske Musikkonservatorium i 1980, flyttede i 2004 til Aarhus, til Det Jyske Musikkonservatorium, hvor hun blev udnævnt til professor i 2007.

Ved fødselsdags- og mindekoncerten på lørdag i Musikhuset medvirker Eskild Skovbakke Winding, Maria Eshpai, Jakob Alsgaard Bahr, Emil Gryesten Jensen, Vitalija Gurviciute, David Munk-Nielsen, Francisco Esteban Camacho Pérez, Anita Hyldgård Samsing og Jens Kjær Riemer. Der er gratis adgang.

Øland - in memoriam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce