Pragtværk om rovfugle: En enestående bog om de flyvende dræbere

Et af Gejls prægtige fuglefotos - en udvokset havørn, der nu kan opleves mange steder i den danske natur.

Pragtværk om rovfugle: En enestående bog om de flyvende dræbere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lars Gejl har skabt et pragtværk om alle rovfugle-arterne i Europa, og billederne er lige så fantastiske, som teksten er klog.

Bøger: Fugle i almindelighed og rovfugle i særdeleshed har været en glæde, grænsende til en besættelse siden drengeårene. Jeg har godt et par hundrede fuglebøger i biblioteket. Den ene skønnere end den anden. Men nu tror jeg, der er kommet en bog, som slår dem alle sammen.

Ornitologen, naturmennesket og fotografen Lars Gejl har med "Rovfugleguiden" skabt en enestående bog om de smukke, flyvende dræbere.

Det er en bog, der på en gang fortæller om de 40 forskellige rovfugle, der yngler i Europa, og samtidig er en hidtil uset hjælp for alle, der gerne vil opleve rovfugle - og gerne vil have hjælp til at artsbestemme dem. Det gør oplevelsen med fugle langt større, hvis man ved, hvad man ser. Den kombination af tekst og billeder, Lars Gejl præsenterer i "Rovfugleguiden", mindes jeg simpelthen ikke nogensinde at have set i samme kvalitet. Det er en fuglebog uden for kategori.

Af de 40 forskellige rovfuglearter, som yngler i Europa, er nogle meget sjældne. Nogle er forholdsvis almindelige, og de fleste er om ikke almindelige, så dog så udbredte, at der er gode muligheder for at støde på dem, hvis man kommer ud i de områder, hvor de lever. Derfor er Gejls nye bog også en pragtfuld del af håndbagagen, når man tager på ferie.

Den kan gøre en tur til Kreta, til Alperne eller til Spanien til en endnu større oplevelse. Fordi man har en mulighed for at finde ud af, hvilke fugle man ser. Det at se "en stor, flot fugl" er ikke nær så godt som at vide, at man ser en lammegrib.

Der findes 40 rovfuglearter, som yngler i Europa. Her ses en slangeørn. Bemærk fuglens grå ben. De fleste ørne har gule ben. Foto: Yoram Shpirer
Der findes 40 rovfuglearter, som yngler i Europa. Her ses en slangeørn. Bemærk fuglens grå ben. De fleste ørne har gule ben. Foto: Yoram Shpirer

Gode staldfiduser

Lars Gejl er en trænet skribent med en række bøger bag sig.

I "Rovfugleguiden" er han skarpslebet i sproget og formen. Og hans karakteristika af de enkelte arter er præcise og holdt på et imponerende pædagogisk plan. Det er derfor, denne fuglebog er så brugbar. For det er en kæmpeopgave at beskrive de mange rovfuglearter på en måde, så alle os, der IKKE er eksperter, kan få glæde af bogen.

Men Gejl deler rundhåndet ud af staldfiduserne. Bogen rummer en række tips til mennesker, der kan lide at færdes i naturen og se på fugle.

Gejl fortæller, hvordan man kan kende en fiskeørn på måden, den flyver på - hvordan kroppen og vingerne tager sig ud. Han skitserer, hvordan der er en mulighed for at se forskel på lille og stor skrigeørn, og på hvor let det er at se forskel på en kongeørn og en havørn - begge arter, der nu er danske ynglefugle.

Dertil kommer, at Gejl i denne bog når længere i skildringen af de enkelte arter på de forskellige alderstrin, end jeg nogensinde har set. Der ligger et kæmpestort research-arbejde forud. For de forskellige rovfugle ser meget forskellige ud undervejs fra unge-stadiet til udvokset ynglefugl. Hos flere af arterne er der også betragtelige forskelle på de to køn. Gejl har det hele med.

Lars Gejl - ornitolog og fotograf med flere bøger bag sig. ?Rovfugleguiden? er en fuglebog i særklasse. Foto: Gyldendal
Lars Gejl - ornitolog og fotograf med flere bøger bag sig. ?Rovfugleguiden? er en fuglebog i særklasse. Foto: Gyldendal

Forrygende illustrationer

De informative beskrivelser suppleres så med det mest enestående billedgalleri af rovfugle, der nogensinde er leveret i en dansk bog. Gejl er selv en eminent fotograf, men for at gøre denne bog komplet har han samarbejdet med en række ligesindede over det meste af Europa. Resultatet er blevet en rovfuglebog i særklasse. Lige så smuk som oplysende og lærerig.

Moderne fototeknik og moderne bogtrykkunst har gjort det muligt at lave en bog som "Rovfugleguiden".

For bare en snes år siden ville det ikke have været økonomisk muligt at skabe en rovfuglebog med så mange og knivskarpe fotografier. En række af datidens - i øvrigt ofte gode fuglebøger - benyttede tegnede illustrationer. Det var smukt. Men det er ikke til at komme uden om: Et knivskarpt fotografi viser virkeligheden på en måde, en illustrativ tegning aldrig kan gøre.

Tegningerne er dog også taget med i "Rovfugleguiden". Bogen rummer en række tavler, hvor man ser silhuetter af rovfugle. Det er en praktisk måde for at vise forskellene mellem arterne.

Der er hundredvis af fantastiske rovfuglebilleder i denne bog. Langt de fleste af dem tjener et oplysende formål. De viser arterne på forskellige stadier i livet, viser forskellen på kønnene og viser jagtteknik osv. Alt sammen billeder, der tjener til at udvide fortællingen om rovfugle. Men derudover rummer bogen også en række skønfotos af fuglene i deres miljø. Derude, hvor de skal ses. Når man har fået viden om arterne.

Eneste minus, hvis det er et minus: Gejl har ikke "skrevet nedad" - hans bog er for mennesker, der vil gøre en indsats for at blive klogere på de fascinerende, flyvende dræbere.

Lars Gejl

"Rovfugleguiden"

306 sider, eksklusivt illustreret

Flot udstyr. Gyldendal

?Rovfugleguiden? er ikke alene oplysende. Det er også en meget smuk bog.
?Rovfugleguiden? er ikke alene oplysende. Det er også en meget smuk bog.

Pragtværk om rovfugle: En enestående bog om de flyvende dræbere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce