Rædselsår for Aros: Besøgstallet styrtdykkede

Direktør Erlend Høyersten erkender, at 2018 var et skuffende år for Aros. Foto:Axel Schütt

Rædselsår for Aros: Besøgstallet styrtdykkede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi har ikke været gode nok til at nå det brede publikum, siger skuffet direktør.

AARHUS: Aros har tilsyneladende ramt meget ved siden af skiven med valget af udstillinger i 2018. Besøgstallet på det århusianske kunstmuseum styrtdykkede, og direktør Erlend G. Høyersten erkender, at året har været skuffende.

Ifølge avisens beregninger har lidt over 500.000 gæster har været inde i Aros' udstillinger i forhold til 658.086 i 2017, da Aarhus var Europæisk Kulturhovedstad, og alle sejl var sat til - også på Aros.

I modsætning til Aarhus' øvrige attraktioner og landets andre kunstmuseer vil Aros ikke opgive det præcise tal for, hvor mange der har været inde for at se museets udstillinger. Aros opgiver - indtil videre - kun tallet for, hvor mange der har bevæget sig inden for dørene på museet. Det er 722.109 mod 980.909 i 2017.

Kulturstyrelsen og Danmarks Statistik har slået fast, at hvis museer tæller publikum på disse måder, skal de aflevere begge tal til de to institutioner. Vi får altså det rene Aros-tal senere - det, der skal bruges, når man vil sammenligne besøgene på de lokale og nationale attraktioner.

Aros havde ikke fat i den brede befolknig i 2018. Egypteren Wael Shawky var en af dem, der ikke rigtig fængede. Hans kunst blev vist fra maj til september. Foto: Flemming Krogh
Aros havde ikke fat i den brede befolknig i 2018. Egypteren Wael Shawky var en af dem, der ikke rigtig fængede. Hans kunst blev vist fra maj til september. Foto: Flemming Krogh

Dårlig timing

På en fornyet forespørgsel om det reelle tal for folk i udstillingerne svarer Aros:

- Vores besøgstal for 2018 er 722.109.

Offentligheden må altså vente på gæstetallet i udstillingerne til senere. Men frem kommer det.

For Erlend Høyersten var besøget i 2018 skuffende og lavere end forventningerne i forhold til det store tal i 2017.

- Vi har ikke været gode nok i forhold til timing og til at nå det brede publikum. Vi har ikke nået de forventede besøgstal i vinter- og efterårsferierne, som betyder meget på bundlinjen. De varme måneder fra april til juli har været udslagsgivende, særligt i forhold til vores lokale publikum, mens vi fortsat har godt fat på turisterne. Selvom det er et skuffende besøgstal for 2018, er det stort i forhold til en by med godt 300.000 indbyggere. Vi fik indløst over 500.000 billetter, og det er vi isoleret set meget stolte af. I 2018 har vi også gjort et stort stykke arbejde med forskellige projekter og samarbejder, som vil få stor indflydelse i de kommende år. På Aros gør vi tingene anderledes og tør tage store chancer. Med en sådan vision, må man også forvente at bølgedale må forekomme, siger museets direktør.

En bundskraber

Mens vi venter på det rene tal, kan vi bruge tidligere års tal for hvor mange, der løser billet til museet, efter at de er gået gennem indgangsdørene.

Det tal svinger mellem 67 og 73 procent.

Gennemsnittet af de to tal på 70 procent vil give et besøgstal på Aros i 2018 på 505.476. Dermed er Aros-tallet virkelig en bundskraber. Det tal er det laveste siden museet fik Olafur Eliassons "Your rainbow panorama" op på taget i 2011. Regnbuen betød fra første år et øget besøgstal på 300.000.

Regnbuen blev åbnet i maj 2011. Den betød, at besøgstallet gik fra 221.755 i 2010 til 532.442 i 2011. Den store ring kostede 62 millioner kroner, som alle blev betalt af Realdania, og efter fem år havde den tjent sig selv ind ved hjælp af det øgede besøgstal.

Rædselsår for Aros: Besøgstallet styrtdykkede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce