Rektor for Folkeuniversitetet: - Vi krydsbefrugter kultur med viden

- Det er fedt at skubbe til folks nysgerrighed i en vidensby som Aarhus. Vi oplever, at festivalkonceptet er en stærk måde at formidle forskning på, fortæller Sten Tiedemann, rektor for Folkeuniversitetet i Aarhus. Foto: Martin Dam Kristensen

Rektor for Folkeuniversitetet: - Vi krydsbefrugter kultur med viden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med vidensfestivaler som Århundredets Festival har Folkeuniversitetet i Aarhus opfundet en nyskabende formidlingsform som også vækker nysgerrighed i udlandet. Kommende festivaler er allerede i støbeskeen.

AARHUS: Når gæsterne er gået hjem fra de sidste arrangementer søndag aften, kan Sten Tiedemann, rektor for Folkeuniversitetet i Aarhus, se tilbage på endnu en veloverstået Århundredets Festival. Den syvende i rækken.

Egentlig var det tanken, at rækken af festivaler skulle kulminere i kulturhovedstadsåret 2017, men når nu konceptet gik så godt, hvorfor så ikke blive ved, selv om der ikke var flere århundreder at dykke ned i.

- Vi blev enige om at fortsætte med navnet, da det var i folks bevidsthed og mange glædede sig hver gang til, at vi kom med vores program. Vi oplevede at, at det, som folk interesserede sig mest for, var den nyere historie, som i høj grad også har rundet os som mennesker og samfund, siger Sten Tiedemann og fortsætter.

- Vi synes, at selve festivalkonceptet er godt. Vi kan komme ud og være nogle andre steder, end vi plejer. Det tiltrækker også et publikum, som måske ellers ikke ville være kommet. Som da vi var på Cykelbanen for nylig, hvor det handlede om cyklen som opfindelse. Der kunne vi se, at der kom en masse mænd, som vi gerne vil have nogle flere af, fordi der ofte er en overrepræsentation af kvinder. De havde et forhold til det at cykle og til Cykelbanen, og på den måde får vi spredt viden ud til andre grupper. Det synes vi er fedt, for vi er folkets universitet, vi skal gøre alt, hvad vi kan for at komme ud med viden, der hvor folk er, forklarer han.

Den ti dage lange festival bliver hver gang besøgt af omkring 30.000 mennesker. Og de efterfølgende tilfredshedsundersøgelser blandt deltagerne taler deres tydelige sprog. Her sætter 97-98 procent kryds i kategorien godt eller meget godt.

Men hvad er opskriften på vidensfestivalernes succes?

- Det er meget det sanselige aspekt. Det at man får en drink eller smagsprøver, at man sidder i en historisk bygning. At man føler, at man kommer tilbage til historien. Det virker stærkt. Vi krydsbefrugter kultur med viden, og det er ikke set andre steder i verden. Ofte er der tale om ren kulturfestival eller en ren videnskabsfestival. Vi skaber et enestående miks og har dermed præsenteret et nyt format, forklarer Sten Tiedemann, der har været rektor på Folkeuniversitetet i Aarhus siden 2001.

Ideen med vidensfestivaler a la Århundredets Festival spirede allerede tilbage i 2009.

- Vi har hele tiden været fascineret af kulturfestivalerne og tænkt, hvordan vi kunne kombinere viden og kultur. Bestyrelsen på Folkeuniversitetet har hele tiden bakket op om vores ambitioner om, at det ikke kun skulle være en lille snæver kreds, der kendte til Folkeuniversitetet, siger Sten Tiedemann.

Missionen må siges at være lykkedes. Siden 2001 er publikum til Folkeuniversitetets forelæsninger generelt vokset fra 7.000 til 75.000 sidste år. I samme periode er det offentlige tilskud halveret.

Folkeuniversitetet er gået fra at være en småstøvet halvanonym institution som foruden det generelle foredragstilbud er katalysator for større begivenheder i byen. Sidste år afholdt Folkeuniversitetet over 4.000 enkeltarrangementer som involverede 1.260 forskere og eksperter.

- I starten var der mig og to kontormedarbejdere. I dag er vi 15-16 faste medarbejdere alt efter, hvor mange projekter vi har i gang. Jeg er meget glad og lykkelig for mit job, siger 50-årige Sten Tiedeman.

Han har siden 1999 boet i bofællesskabet Sol og Vind i Beder sammen med sin kone Mette Jespersen, der lige er startet som rektor på Aarhus Akademi. Sammen har de tre piger på 20, 17 og 10 år.

Fakta
Århundredets Festival er en tilbagevendende begivenhed.

I 2012 satte festivalen fokus på 1700-tallet. I 2013 gik festivalen i kødet på Kærligheden. I 2014 var 1800-tallet tema for festivalen. I marts 2015 blev festivalen om Eksistens afholdt.

I 2016 satte var perioden 1900-1950 i Danmark under lup og i 2017 var der fokus på Europa i perioden 1950-2000.

I 2018 er festivalen gået i dybden med La Belle Époque fra 1871-1914.

Aarhus på landkortet

Sten Tiedemann oplever, at en begivenhed som Århundredets Festival er med til at sætte Aarhus på landkortet.

- Det er noget, der er stor opmærksomhed omkring. Folkeuniversitetet i Sverige har besøgt os med fire forskellige delegationer inden for de senere år for at få inspiration til at lave den form for festival i Sverige. Samtidig kan vi se, at vores deltager kommer længere og længere fra - nogle fra København - for at være med, siger Sten Tiedemann, der om et par uger er udpeget som hovedtaler til et årsmøde for den engelske 'Association for lifelong learning' i Cambridge.

- Det er da en fed anerkendelse, at de også er opmærksomme på det, vi går og laver, siger han.

Festivalerne er med til at binde byen sammen. Der kommer flere og flere samarbejdspartnere til. I år har omkring 50 eksterne partnere i større eller mindre udstrækning været med i festivalen lige fra biografen Øst for Paradis til Hi Five Fitness.

- Den kreative kraft i byen er stor. Det at byen ikke er større er en fordel, folk er ikke længere end en telefon væk, siger Sten Tiedemann.

Med tiden er det også blevet lettere at få samarbejdspartnere, da festivalens brand er blevet genkendeligt for publikum.

- Nu behøver vi ikke skrue charmen så meget på, griner Sten Tiedemann.

- Nu er det i højere grad en udfordring at skulle sige nej nogle gange, fordi vi ikke har tid til alle de projekter, som folk kommer med, men det er positivt. Vi er en organisation, som har kanaler til et stort publikum, og det betyder, at mange synes, det er sjovt at samarbejde med os.

Sten Tiedemann brænder for at lave festivalerne.

-Inspirationen kommer mange steder fra. Det er en kollektivproces. Forelæserne synes også, det er sjovt. Nogle af de vildeste ideer kommer ofte fra dem. De er passionerede i forhold til at komme ud til et bredere publikum. Så der er en god energi hele vejen rundt, siger han.

Århundredets Festival bød blandt andet på arrangementet Danse Macabre på Aarhus Universitet. Foto: Martin Dam Kristensen

Vil gøre folk klogere

Århundredets Festival er blevet sikret de kommende år med en tre-årig bevilling fra Aarhus Kommune på en halv million om året. I 2019 kan publikum se frem til at blive klogere på "Mellemtiden" (1920-1940), mens 2020 står på "Den nye tid" (1970-2000).

- Så må vi se, hvad der sker derfra, siger Sten Tiedemann.

- Vi tænker hele ideen med festivaler, som noget der er meget med til at profilere Aarhus. Vi arbejder videre med andre festivalkoncepter. Til september vender "Hearts & Minds" tilbage for fjerde gang. I juni er vi sammen med Aarhus Kommunes Biblioteker og Aarhus Litteraturcenter om at præsentere, LiteratureXchange, en ny litteraturfestival i Aarhus, fortæller Sten Tiedemann.

- Det med at lave festivaler er noget, vi gør af rent hjerte, og fordi vi har en dyb passion for at hitte på nye koncepter, som kan være sjove for dem, der er med som forskere, som kan tiltrække publikum, som synes, at det er sjovt. Vi er dybt dedikerede til det projekt at gøre folk klogere.

Rektor for Folkeuniversitetet: - Vi krydsbefrugter kultur med viden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce