Roman: Brillant Belfast noir-krimi


Roman: Brillant Belfast noir-krimi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordirske Adrian McKinty brager ind på krimiscenen på dansk med "Det kolde våde land". Det gør han så godt, at romanen uden problemer kandiderer til årets bedste krimiudgivelse.

McKintys roman om den irske kriminalassistent Sean Duffy har potentiale til at blive en krimiklassiker. "Det kolde våde land" er en noir-roman, der sitrer af nerve, begær, sort humor, frygt og desperation. En bog, der med rette fortjener stor opmærksomhed. Det kan godt være, at Adrian McKinty ikke ender med at blive solgt fra Europaller i Bilka, men han er til gengæld "the real deal". Han er alt andet end krimi som badeferieunderholdning. En slet og ret eminent dygtig forfatter.

"Den kolde våde jord" udkom tilbage i 2012 og er den danske debut - fremragende oversat af Søren K. Barsøe. McKinty har en lang række romaner bag sig, seks i serien om kriminalassistenten Sean Duffy. Ikke nok med, at den unge Sean er betjent, en af "peelerne". Han er katolsk betjent i Nordirlands politikorps, Royal Ulster Constabulary, og er flyttet ind i et protestantisk boligområde i Carrickfergus. Samme by, hvor McKinty voksede op under "The Troubles", konflikten i Nordirland.

Belfast, 1981. Den kolde, våde by. Det regner og regner. Og regner mere. McKinty teleporterer os tilbage, så vi kan se, smage, lugte, føle byen. Denne slagmark af vold, brutalitet og kaos. Lyslevende hverdag i byen.

"Der var ballade i den i Belfast igen. Blussende kaliumnitrat ned over den tusmørke himmel. En Gazellehelikopter lavt hen over fjorden. Småunger, der var på vej forbi politistationen konkurrerede i at vise hinanden den bedste teknik til at få smidt en molotovcocktail over hegnet. Gudfader, mand, for et mareridt. Det her var en by, der var korsfæstet under sin egen beskydning. Det var en by, der forgiftede sine egne brønde, saltede sine egne marker. Gravede sin egen grav."

I det berygtede Maze-fængsel sultestrejker IRA-medlemmer. Udenfor fænslet er byen omdannet til en krigszone. En heksekedel, et Hieronymus Bosch-maleri anno 1981. Midt i det hele dukker pludselig to lig op, der ikke har de sædvanlige sekteriske kendetegn fra katolsk eller protestantisk side. Noget tyder på, at en seriemorder er på spil, og morderen går efter homoseksuelle. Duffy finder hurtigt ud af, at er der noget, som kan forene katolikker og protestanter, så er det deres foragt for homoseksualitet, der i 1981 var "forbudt at praktisere" i Nordirland. Det kan være sprækken ind i de ellers lukkede fraktioner.

Romanen er et stilistik sansebombardement, hvor vi med indædt spænding oplever, hvordan Duffy gradvist krakelerer, mens alt bliver mere og mere højspændt rundt om kriminalassistenten.

McKinty er en dybt original og raffineret stemme, som vil være et pejlemærke for krimilitteraturen i de kommende år. Så kære forlag, lad os få meget mere McKinty.

Adrian McKinty: "Det kolde våde land"

Oversat af Søren K. Barsøe, 344 sider, 299,95 kroner, Forlaget Olga

Roman: Brillant Belfast noir-krimi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce