Roman: Skæg fortælling om livets mening

Aleksandar ?ajin. Foto: Gladiator

Roman: Skæg fortælling om livets mening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Roman om en mand med en broget fortid og mange kvinder

Forfatteren Aleksandar Sajin jonglerer elegant med tid, sted og kvinder i sin seneste roman "Ivan Blank". Ivan Blank er en mand med en broget fortid, der flygtede til Danmark under Balkankrigen, men også en mand, som har mødt mange kvindelige bekendtskaber på livets vej.

Det er en pudsig fortælling, historien om manden Ivan Blank. Dels er der noget pudsigt og opsigtsvækkende ved bogens ustrukturerede opbygning, og dels er der også en pudsighed over fortællestilen og sprogets legende karakter. Men selvom man skal holde tungen lige i munden for at følge med, så er det alligevel med en stor nysgerrighed, at siderne vender sig.

Allerede i bogens begyndelse forstår man den sproglige kvalitet, som de næsten 400 sider indeholder. For "Ivan Blank" rummer en poetisk gennemslagskraft. På nogle sider er sætningerne lange og snørklede, andre gange er sproget konkret og koncist. Gloserne både nejer og bukker, når vi følger et jeg, som på en enkelt side kan transformere sig fra en person til en anden. Eksempelvis er vi med Ivan Blank på café, da han ringer til sin kone. Men pludselig er vi med kvinden i den anden ende af røret, nemlig Maria, på arbejde og ser tingene fra hendes perspektiv. Tiderne skifter, et jeg bliver til et du og et du til en tredjepersonsfortæller. Der er konstant skift i tid og sted, og derfor er vi i Aleksandar Sajins historie om Ivan i nutiden og i datiden på én og samme tid.

Aleksandar ?ajin: ?Ivan Blank?. Foto: Gladiator
Aleksandar ?ajin: ?Ivan Blank?. Foto: Gladiator

Mange damer

Gennem fortællingen møder vi Dina, Helena, Magda, Maria, Merete, hende islændingen og hende fra Sugardating.dk. Man kastes som læser rundt imellem Ivan Blanks egen beretning og imellem hans mange damers beretninger om ham. Bogen kan virke kompliceret, for der er mange personer, tider og steder at holde styr på, og man kan få fornemmelsen af, at tingene flyder sammen - men så alligevel ikke helt, for alt er på samme tid ganske nøje opdelt.

Selvom man i et kapitel kan være med Ivan, derefter med hans kone for i næste kapitel at høre om en helt ny en kvinde fra hans fortid, så forstår man rodet. Det hele handler nemlig om Ivan, og kvindernes perspektiv er med til at udfolde hans karakter. Ivans tanker og kvindernes tanker om ham laver en samlet fortælling om, hvem Ivan egentlig er.

Og hvem er Ivan Blank så? Er han blot en midaldrende gut, som troede, "at kærlighed så anderledes ud", og som med denne kærligheds-konklusion in mente konstant har følelsen af, at noget føles hult? Er han en rodløs flygtning, som har nemt ved at forplante sig, men svært ved at slå rod? "Jeg blev gjort tidløs. Før jeg forsvandt fra byen og blev statsløs. Det er sådan, det foregår. Først bliver man tidløs og efter det statsløs. Man bliver flygtning". "Ivan Blank" er en bog, man skal læse koncentreret for at holde styr på tid, sted og kvinder. Men den er hele koncentrationen værd, for det er en vanvittig skæg og indsigtsfuld fortælling om identitet, kærlighed og om livets mening.

Roman:

Aleksandar Sajin: "Ivan Blank".

375 sider, Gladiator

Roman: Skæg fortælling om livets mening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce