Så er den røde løber ude og klar til spurt

Den øverste hæk skal fjernes mellem træerne, og der skal 40 centimeter af den øvrige, yderste hæk, viser administrativ direktør Iben Hofstede. Foto: Hans Petersen


Så er den røde løber ude og klar til spurt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunsthal Aarhus har fået en ny indgang, som bliver indviet lørdag.

Det bliver en usædvanlig kombination af kultur og sport.

Fugle nåede at sætte spor i den bløde tartan, viser tyskeren Ricarda Bross, der er projektleder for »Museum uden vægge«. Foto: Hans Petersen
Fugle nåede at sætte spor i den bløde tartan, viser tyskeren Ricarda Bross, der er projektleder for »Museum uden vægge«. Foto: Hans Petersen

Kunsthal Aarhus får en helt ny indgang. Det bliver en løbebane, som vi kender dem fra stadions, for eksempel stadion i Aarhus.

Ny indgang i Kunsthal Aarhus
<ul><li>Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13, Aarhus. </li><li>Shaped Canvas Track har åbningsceremoni lørdag 25. april klokken 14. </li><li>Husk løbeskoene!</li><li>Den røde løbebane kan opleves indtil 2017 og er det første bestilte kunstprojekt i Kunsthal Aarhus? nye offentlige program »Museum uden vægge« (2015-2017). Hele projektet indeholder en serie af nye kunstværker udviklet specifikt til byrummet samt inddragende projekter udviklet gennem sociale medier.</li><li>Shaped Canvas Track er støttet af Nordea-fonden, Det Obelske Familiefond og Dan Jord A/S.</li></ul>
Sådan snor løbebanen sig uden om huset.
Sådan snor løbebanen sig uden om huset.

Rød, fjedrende tartanbelægning med hvide streger leder os fra i morgen ind i arkitekt Axel Høeg-Hansens næsten 100 år gamle bygning i J. M. Mørks Gade.

Den røde tartan lægges oven på brostenene, ?der fører ind til huset. Foto: Kunsthal Aarhus
Den røde tartan lægges oven på brostenene, ?der fører ind til huset. Foto: Kunsthal Aarhus

Arbejdet er gjort.

Sådan så projektet ud ovenfra, da arbejdet begyndte. ?Foto: Kunsthal Aarhus
Sådan så projektet ud ovenfra, da arbejdet begyndte. ?Foto: Kunsthal Aarhus

Det skal sådan set bare tørre, så de mange gæster til lørdagens officielle åbning ikke sætte mærker i tartanen, som er et kunststof.

Folk fra entreprenørfirmaet Danjord i Aarhus har lagt den røde løber på i denne uge, og en fugl eller to har ikke overholdt forbudet mod at træde på det røde tæppe, så der er mærker af dem lige efter indgangen.

Hollandske vindere

Projektet er en del af det samlede »Museum uden vægge«, som Kunsthal Aarhus introducerer i de kommende år.

Det bliver fejret behørigt med besøg af landstræner i atletik, Lars Nielsen, en hel del løbere og en kæmpe portal med teksten Start og et podie, som vinderen og anden- og tredjepladsen kan stå på.

Med er også direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, som har skæppet i kunsthallens kasse til det samlede projekt.

Den røde indgang, der har den engelske titel Shaped Canvas Track, er designet af den hollandske kunstner- og designerduo Jeroen Bouweriks & Linda Beumer og blev valgt efter en idékonkurrence i sommeren 2013.

Det udvalgte projekt er inspireret af det amerikanske minimalistikon Frank Stella og den danske mellem- distanceløber Wilson Kipketer og kombinerer således kunst og sport.

Banens striber slynger sig omkring den gamle bygning og bliver en hybrid mellem landskabsarkitektur, sport, design og kunst. Der er fire baner, hver 85 centimeter brede.

Helhedsplan følger

Stadsarkitekt ved Aarhus Kommune, Stephen Willacy, er fascineret.

»Der er skabt et midlertidigt kunstprojekt, som guider den besøgende med humor og klar formgivning og samtidig viser den respekt for den eksisterende arkitektur,« siger han.

Netop midlertidigt er projektet.

»Næste fase er at finde et arkitektfirma, som skal lave en helhedsplan for kunsthallen og området,« siger Iben Hofstede, administrativ direktør i Kunsthallen.

Indtil da vil huset åbne sig op mod Christiansgade.

»Vi har netop fået lov af kommunen til at fjerne noget af hækken, der skjuler kunsthallen. Vi rydder hækken mellem to træer og klipper den øvrige del ned med 40 centimeter,« siger Iben Hofstede.

Problemet er, at den gamle indgang fra Mørks Gade kun viser en lille del af museet, som fik en stor udvidelse for nogle år siden. Den skal frem i lyset, så folk, der kommer forbi, finder ud af, at museet er større, end det ser ud til,« siger Iben Hofstede.

Forskellige besøgende

De to kunstnere Jeroen Bouweriks & Linda Beumer, siger:

»Vi tror på den uventede kombination af discipliner, og at det kan medføre en spændende dynamik. Tanken om at gå, løbe med et bestemt mål - i dette tilfælde indgangen - kan blive et spil eller en udfordring. Blandingen af de to verdener kan appellere til forskellige slags besøgende.«

Lars Nielsen, cheftræner for atletiklandsholdet, som har været konsulent på Shaped Canvas Track, forklarer sin interesse i projektet:

»Det forener sport og kunst, og for mig har de to ting meget til fælles. Begge kræver det samme for at nå til tops, og det er commitment, at man kan tænke på nye måder, søge inspiration og bruge andres idéer,"«siger Lars Nielsen.

En ny profil

Projektet markerer starten på en ny fase i omdannelsen af Kunsthal Aarhus, der vil skabe en ny kunstneriske profil.

»Vi gentænker idéen om fremtidens kunstinstitution, og hvordan vi omdanner Kunsthal Aarhus til en mere åben og tilgængelig institution, som er forbundet med omverdenen,« siger Joasia Krysa, kunstnerisk leder i Kunsthal Aarhus.

Så er den røde løber ude og klar til spurt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce