Sculpture by the Sea: Aros bragte prins Henriks kunst frem i lyset

Prins Henrik ser på Sculpture by The Sea sammen med tidligere direktør på kunstmuseet Aros Jens Erik Sørensen. På billedet ses også Enan Galaly (th). Arkivfoto: Kim Haugaard

Sculpture by the Sea: Aros bragte prins Henriks kunst frem i lyset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Først efter 25 år afslørede prins Henrik sine kunstneriske evner for offentligheden, og det skete i Aarhus.

AARHUS: Jens Erik Sørensen, tidligere direktør på kunstmuseet Aros, var manden, der for første gang bragte prins Henriks kunst frem i lyset for alvor.

Det var under Sculpture by the Sea langs kysten i Aarhus, at Jens Erik Sørensen pludselig sneg en ekstra skulptur med ind på udstillingen. Prins Henriks "Torso 1" var slet ikke planlagt til at være med og havde ikke deltaget i censureringen, men Aros-direktøren fandt en rigtig god anledning til at vise den på plænen foran Hotel Marselis.

- Jeg kendte intet til prins Henriks kunst på det tidspunkt, da kronprins Frederik spurgte, om jeg havde set den skulptur, hans far netop havde fået sendt til Marselisborg Slot. Vi tog hen for at se den. Jeg blev meget imponeret og tvivlede i første omgang på, om det overhovedet kunne være prins Henrik, som havde lavet denne fantastiske skulptur. Det viste sig, at prinsgemalen i 25 år havde lavet skulpturer uden at vise vi andre dem, fortæller Jens Erik Sørensen.

Siden har Aros-direktøren på flere måder været involveret i prins Henrik kunst.

- Det har været meget interessant at møde prins Henrik på tæt hold omkring kunsten. Jeg havde ikke forestillet mig, at han ville arbejde med kunst og være kreativt skabende, men det faldt altså første gang i mit lod ved Sculpture by the Sea i 2009, hvor jeg tog mig den frihed at vise "Torso 1", siger Jens Erik Sørensen.

Prins Henrik foran skulpturen Torso ved Sculpture by the Sea i 2009. Foto: Kim Haugaard

Pas de Deux Royal

Siden har Aros-direktøren stået for et par udstillinger med prins Henriks kunst - og dronning Margrethes.

Den helt store var "Pas de Deux Royal - et kunstnerisk møde", den kongelige udstilling på Aros i 2013. Den blev et tilløbsstykke. Alene ved pressemødet i forbindelse med åbningen 11. oktober 2013 var der over 70 deltagere, heraf mange udlændinge, og selve udstillingen havde kæmpebesøg og blev forlænget med en uge.

- I udstillingen havde vi fået lavet et område, der lignede området ved Fredensborg Slot med en kæmpe fotostat. Der stod prins Henriks skulptur, og han var i et vældigt humør og smilede stort af glæde, da han så det, forklarer Jens Erik Sørensen, der havde lånt et pænt udpluk af prinsens mange skulpturer til udstillingen, hvor dronningen blandt andet viste sine malerier og decoupager.

- Ikke for at undervurdere dronningen, men det vakte stor interesse, at det var første gang, prins Henrik trådte ind på scenen med mange af sine værker, siger Aros-direktøren.

Mallorca

Jens Erik Sørensen blev også hyret til at skabe en udstilling i familien Asbæk kulturcenter i d'Andratx på Mallorca i 2016.

- Det var prinsens skulpturer sammen med billeder af maleren Carl Henning Pedersen, og før udstillingen mødtes prinsen og jeg hos en bronzestøber i Italien. Her skulle de sidste skulpturer gøres klar, og støberen var godt undervejs med de store forme af ler. En af dem var prinsen ikke helt tilfreds med, så pludselig smed han jakken og begyndte at modellere på den. Det tog en times tid, og imens stod kammertjeneren og jeg og så det sammen med et par andre. Prinsen stoppede først, da han var tilfreds med skulpturen, siger Jens Erik Sørensen.

Sirene på havnen

Jens Erik Sørensen var rådgiver, da Rømerfondet i Aarhus skulle finde den skulptur, som fondet ønskede at stille op på Honnørkajen på Aarhus Havn. Det skete i september sidste år.

- Blandt alle skulpturerne fik vi lov at vælge, hvilken det skulle være. Det gjorde prinsen glad, at vi valgte Sirene, for det var hans allerførste skulptur. Vi syntes, den var flot og passende til Honnørkajen. Desværre kunne prins Henrik ikke selv deltage ved afsløringen, men han havde været der og set og godkendt stedet, siger Jens Erik Sørensen.

Sculpture by the Sea: Aros bragte prins Henriks kunst frem i lyset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce