Se billederne: Det gamle Statsbibliotek forvandlet til en 'kongelig' boghave

De øverste rækker med bøger er blot til pynt. De nederste bliver brugt til reserverede bøger. Flemming Krogh

Se billederne: Det gamle Statsbibliotek forvandlet til en 'kongelig' boghave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det århusianske arkitektfirma Arkitema står bag Bibliotekshaven, der er opstået indenfor på en af etagerne i Det Kgl. Bibliotek Aarhus.

AARHUS: Svungne gange og cykelstier frister de studerende på Aarhus Universitet til at tage bøgerne med udendørs. Med de høje træer, græsbeklædte bakker og søen i midten lokker Universitetsparken studerende og folk fra området i den nordlige del af midtbyen til at opholde sig udendørs. Ikke mindst på lune forårsdage som i denne tid.

Ligesom mange andre århusianere nyder arkitekt Anna Kathrine Bisgaard Sørensen fra Arkitema Architects at komme i parken. Stilheden og de smukke linjer tiltaler hende. Og derfor var det oplagt at hente elementer fra naturen ind i en af de karakteristiske, gule murstensbygninger, som rummer Det Kgl. Bibliotek Aarhus, da den lokale tegnestue blev valgt ud til at renovere og nytænke de fire etager, som tidligere blev kaldt Statsbiblioteket.

- Ved at bruge naturmaterialer som for eksempel massiv eg til et af gulvene, og ved at lægge dem i buede mønstre, har vi forsøgt at hente inspiration fra de smukke udendørs rammer, som omgiver biblioteket her. De unikke møbler og reoler, der er bygget til stedet, er udført i egefineret birkekrydsfiner, som også bidrager til et varmt og naturligt indtryk, forklarer Anna Kathrine Bisgaard Sørensen på en kort rundtur i de lyse rammer.

Det er Arkitema Architects, der har tegnet Bibliotekshaven på Det Kgl. Bibliotek, der ligger ved Bogtånet på Aarhus Universitet. Foto: Flemming Krogh

Rum til fordybelse

Den velkendte og populære læsesal, hvor der er stille som i et kirkerum, har arkitekterne brugt som inspiration.

- Vi har spurgte en række studerende, hvorfor de vælger at bruge læsesalen. Reolerne med de smukke bogrygge var noget af det de fremhævede. Det giver en særlig stemning. Det element har vi overført til de andre områder her, ved at lave meterhøje reoler, hvor de ansatte har stillet tusindvis af kasserede med smukt indbundne bøger op. Som en slags dekoration men også som et vidnesbyrd om, at området her grænser op til det høje bogtårn, der er fyldt med bøger.

Bogtårnet, et kendt pejlemærke i Aarhus, har ikke offentlig adgang. Men det er der til biblioteket. Til den smukke Bibliotekshave, hvor grønne planter er rammet ind i bede omgivet af bugtende bænke i træ, beklædt med lækkert skind. Naturligt lys strømmer ind på etagen fra utallige ovenlysvinduer og giver lyst til at sætte sig ned her. For at nyde rummet og stilheden, hvor en klukkende lyd fra et springvand bidrager til et nærmest meditativt rum.

Under etagen med selve Bibliotekshaven er den store kantine bevaret. Tilsat elementer der går igen fra Bibliotekshaven som de smukke reoler. En mindre café er også en del af etagen, hvor studerende og andre besøgende kan holde sig opdaterede i aviser og magasiner.

Som en del af de mange reoler har man bygget særlige 'celler'. Små sidde-nicher beklædt med tykke, lækre hynder hele vejen rundt i de sjove kasser, hvor man kan krybe ind for at lukke sig inde og finde koncentrationen. De velpolstrede celler giver, ud over god siddekomfort, et nærmest lydisoleret rum. På den måde bliver man ikke generet af andre studerende, som arbejder her.

Polstrede 'kasser' er perfekte til at man kan få ro, når man skal koncentrere sig. Foto: Flemming Krogh

Gardiner mod støj

Kælderetagen en noget ganske særligt.

- Før lå et tidsskriftsmagasin her, hvor der ikke var adgang for andre end nogle få ansatte. Nu har vi lavet kælderen om til et unikt område, hvor studerende kan arbejde sammen i grupper, tage et slag bordtennis når de har brug for en pause eller sågar en dyst på en spillekonsol. Kælderen fungerer godt. Her er altid mange mennesker, som mødes for at arbejde, siger Anna Kathrine Bisgaard Sørensen med stolthed i stemmen.

At der nærmest ikke er ledige pladser på en tilfældig hverdag her, understreger arkitektens pointe.

Tunge gardiner i kraftige, lækre uldstoffer er et særligt greb, som arkitekterne har brugt i området her. For at undgå såvel visuel som lydmæssig støj.

- Hvis et par af de unge vil dyste på en Playstation trækker de ind bag gardinet. Så kan de synke ned i sækkestolene. Uden at genere andre. Men den runde 'hule' kan også bruges fagligt. Jeg har oplevet at studerende, der bruger den store skærm her til at præsenere projekter for hinanden. Som et godt sted for fælles samtale om nye projekter.

Blomster og lyden af klukkende vand fra et springvand giver en afslappet stemning i det højtloftede rum. Foto: Flemming Krogh

Kan nydes af alle

Antallet af især unge studerende, der opholder sig på de fire, ny renoverede etager på Det Kgl. Bibliotek vidner om, at Bibliotekshaven og de andre faciliteter er populære og velbesøgte.

- Men stedet er åbent for alle. Jeg håber at århusianere, som ikke er studerende, også har lyst til at kigge forbi her. For at nyde de smukke rum. Du kan jo tage din familie med. Om lørdagen er der brunch her. Det skulle være populært. Flere af mine kolleger har været her for at opleve stedet, lyder det entusiastisk fra den århusianske arkitekt.

- Og når du cykler herfra, skal du køre igennem Uniparken. En af byens smukke grønne åndehuller.

De runde borde og bænkene, der bugter sig i rummet, er populære. Foto: Flemming Krogh

Anna Katrine Bisgaard Sørensen fra Arkitema Architects er 'anker-kvinden' bag projektet med den tagdækkede Bibliotekshave. Foto: Flemming Krogh

Se billederne: Det gamle Statsbibliotek forvandlet til en 'kongelig' boghave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce