Se illustrationerne: Cronhammar udsmykker kirke- og reflektionsrum på det nye supersygehus i Skejby

Billedhuggeren Ingvar Cronhammar og det århusianske arkitektfirma Gjøde & Povlsgaard Arkitekter Aps står bag den kunstneriske og arkitektoniske udformning af de tre rum. Vand går igen som et element. - Vand påvirker os voldsomt meget i en eller anden retning, gør os lidt højstemte og får os til at træde ind i et mere betydningfuldt rum. Sådan har jeg det i hvert fald, og det tror jeg også, andre har, fortæller Cronhammar. Foto: Lasse Hansen/Ritzau Scanpix

Se illustrationerne: Cronhammar udsmykker kirke- og reflektionsrum på det nye supersygehus i Skejby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En donation fra Salling Fondene har gjort det muligt at skabe tre rum til kirke, tro og fordybelse på det nye Aarhus Universitetshospital i Skejby. Den svensk-danske kunstner Ingvar Cronhammar skal stå for udsmykningen.

SKEJBY: Et kirkerum, et stillerum og et rum til refleksion bliver en del af den kommende bygning Forum på det nye Aarhus Universitetshospital i Skejby. Det bliver et markant byggeri, der skal fungere som én af hospitalets hovedindgange. Foruden de tre åndelige rum vil bygningen også indeholde Steno Diabetes Center Aarhus, et patienthotel og en lang række forskningsfaciliteter.

Bag den kunstneriske og arkitektoniske udformning står billedhuggeren Ingvar Cronhammar og det århusianske arkitektfirma Gjøde & Povlsgaard Arkitekter Aps, der blev udvalgt til opgaven efter en konkurrence i 2017. Firmaet har blandt andet stået bag Den Uendelige Bro.
Cronhammar er taknemmelig, men går også til opgaven med "en vis ærefrygt og bæven", da han ikke har lavet noget lignende før.

- Det er noget specielt, for der er ingen bygning endnu, siger Ingvar Cronhammar.

Kirkelige opgaver er ikke det, han har haft flest af i sit kunstneriske virke, men i øjeblikket arbejder han på fire forskellige opgaver, som alle mere eller mindre direkte forholder sig til kirkelige spørgsmål.

- Det er lidt besynderligt, for det er ikke noget, jeg er gået efter selv, men det er kun positivt. Jeg har før oplevet, at ting med en specifik vinkling af arbejdsområdet har rottet sig sammen, siger han og griner lidt.

Salling Fondene har givet 8,2 mio. kroner til projektet.

- I Salling Fondene arbejder vi for at gøre hverdagen bedre for danskerne, og vi er glade for at kunne medvirke til det gennem denne donation til et projekt, som kommer alle til gode. Vi håber, at rummene kommer både den enkelte og fællesskabet til gavn, hvilket passer til Salling Fondenes formål om at skabe oplevelser og samhørighed i hverdagen, blandt andet gennem donationer til kultur og velgørende formål, lyder begrundelsen fra Karin Salling i en pressemeddelelse.

Fakta om Forum
Donation på 8,2 millioner kroner fra Købmand Herman Sallings Fond til kunstnerisk helhedsbearbejdning af rum til kirke, tro og fordybelse i "Forum" på Aarhus Universitetssygehus Skejby.

Bag projektet står Aarhus Universitetshospital, Skejby-Lisbjerg menighedsråd og Salling Fondene.

Kunstneren Ingvar Cronhammar (f. 1947) og er sammen med det århusianske arkitektfirma Gjøde & Povlsgaard Arkitekter Aps udpeget til udsmykningsopgaven.

Den svensk-danske billedhugger er uddannet ved Aarhus Kunstakademi 1967-71.

Cronhammar er blandt andet kendt for værket "Elia" (1989-2001), der betragtes som hans hovedværk som rumkunstner. Et cirka 32 meter højt symmetrisk opbygget monumentalanlæg ved Herning, som med uforudsigelige mellemrum udspyr høje ildsøjler. Skulpturen blev afsløret i september 2001. (Kilde: Gyldendals Den store danske)

"Forum" i Skejby skal blandt andet rumme Steno Diabetes Center Aarhus, et patienthotel, forskningsfaciliteter. Rum til kirke, tro og fordybelse udgør cirka 1 procent af bygningens areal. Forum forventes taget i brug i 2022.
Salling Fondene har doneret 8,2 mio. kroner til tre rum for kirke, tro og fordybelse som en del af det nye universitetshospital i Skejby. Billedhuggeren Ingvar Cronhammar skal stå for udsmykningen. Her det kommende kirkelige rum. Illustration: Ingvar Cronhammar/Gjøde & Povlsgaard Arkitekter ApS
Salling Fondene har doneret 8,2 mio. kroner til tre rum for kirke, tro og fordybelse som en del af det nye universitetshospital i Skejby. Billedhuggeren Ingvar Cronhammar skal stå for udsmykningen. Her det kommende kirkelige rum. Illustration: Ingvar Cronhammar/Gjøde & Povlsgaard Arkitekter ApS

Vand forener

Ønsket med det nye byggeri har været at etablere rum, så der er et tilbud til alle de mange mennesker, der kommer i berøring med hospitalet.

Derfor er kirkerummet indrettet med alter og døbefont som i det traditionelle kirkerum. Her er både plads til bøn og hospitalspræsternes gudstjenester. Stillerummet retter sig mod troende fra forskellige ikke-kirkelige religioner og kulturer og bliver derfor indrettet uden religiøs symbolik. Refleksionsrummet henvender sig til mennesker, som ikke er troende, men som søger et rum til fordybelse.

Selv om de tre rum har forskellige funktioner, har Ingvar Cronhammar tænkt, at de skulle have et fælles træk.

- Hvad forener de tre? Ja, det er vandet et smukt eksempel på. Vandet er ultimativt livgivende, men det har også en væsentlig betydning inden for det religiøse område og for ateisten. Det er en smuk tanke, at vandet forener de tre anskuelser på livet, troen og verden og fører os sammen, forklarer han.

I kirkerummet bliver refleksioner af vand spejlet og kastet rundt i rummet. I rummet til anden religiøs tænkning løber det som et vandfald ned ad en væg, der brydes af spredte fremspring. I refleksionsrummet løber vandet ned fra loftet som en søjle og ender i et cirkulært bassin i gulvet.

- Det har været kompliceret at lave det multietniske rum, fordi den ene part ikke vil have billeddannelser, mens den anden ikke kan få nok, så det er en balance. Man har forberedt en ramme, som man må forsøge at udfylde i den enkelte situation. Det har givet mange overvejelser, forklarer Ingvar Cronhammar.

Foruden de tre spirituelle rum, skal han også stå for udsmykningen af den nye bygnings ankomstareal.

De tre rum er et tilbud til de mange mennesker, der kommer på sygehuset i Skejby. Der bliver et mere traditionelt kirkerum, et stillerum uden religiøs symbolik, der retter sig mod troende fra forskellige ikke-kirkelige religioner og kulturer, og et refleksionsrum, som henvender sig til ikketroende. Her det rum, som er tiltænkt troende fra andre religioner end den kristne. Illustration: Ingvar Cronhammar/Gjøde & Povlsgaard Arkitekter ApS
De tre rum er et tilbud til de mange mennesker, der kommer på sygehuset i Skejby. Der bliver et mere traditionelt kirkerum, et stillerum uden religiøs symbolik, der retter sig mod troende fra forskellige ikke-kirkelige religioner og kulturer, og et refleksionsrum, som henvender sig til ikketroende. Her det rum, som er tiltænkt troende fra andre religioner end den kristne. Illustration: Ingvar Cronhammar/Gjøde & Povlsgaard Arkitekter ApS

Færdigt i 2022

- Ingvar Cronhammar har skabt tre helt fantastiske rum samt et tværfagligt videncenter for eksistentiel og åndelig omsorg. Rummene kan på hver deres måde anvendes til fordybelse og eksistentiel omsorg og give næring til mennesker med svære livsbetingelser på grund af sygdom og behandling. Kunstneren har formået at samskabe ro og fordybelse i højt kunstnerisk format, som Aarhus Universitetshospital er stolte af at lægge rammer til, udtaler sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen.

Byggeriet af Forum er i udbud hos fem entreprenører, som fremlægger deres forslag 19. juni. Et bedømmelsesudvalg vælger efter en forhandlingsrunde to til videre forhandling.

- Det interessante er, at man først nu skal til at finde arkitekterne til det egentlige byggeri, så det bliver en spændende fase, siger Ingvar Cronhammar.

Vinderprojektet ventes udpeget i slutningen af året. Det nye Forum forventes at stå færdigt i 2022.

Salling Fondene har doneret 8,2 mio. kroner til projektet. Rummet her er tænkt som et sted til fordybelse for ikke troende. Illustration: Ingvar Cronhammar/Gjøde & Povlsgaard Arkitekter ApS
Salling Fondene har doneret 8,2 mio. kroner til projektet. Rummet her er tænkt som et sted til fordybelse for ikke troende. Illustration: Ingvar Cronhammar/Gjøde & Povlsgaard Arkitekter ApS

Se illustrationerne: Cronhammar udsmykker kirke- og reflektionsrum på det nye supersygehus i Skejby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce