Sjældent interview med Nik & Jay: Vi er nogle loyale væsener

Niclas Genckel Petersen (t.v.) og Jannik Brandt Thomsen - bedre kendt som Nik & Jay - gav fredag aften folket en fest på Bork Havn Musikfestival i Vestjylland. Foto: Martin Fastrup

Sjældent interview med Nik & Jay: Vi er nogle loyale væsener

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ved at være 16 år siden, at Niclas Genckel Petersen og Jannik Brandt Thomsen debuterede med albummet "Nik & Jay". De er selvlærte i popmusikkens skole og nyder fortsat at skabe party i provinsen, men det kreative makkerpar stiller kun sjældent op til interview. Avisen Danmark mødte eksklusivt Nik & Jay på Bork Havn Musikfestival i en sen aftentime.

Interview: Hvordan føles det egentlig at synge "boing-boing, hendes røv går op og ned som en fjeder", når man er tæt på de 40.

Og måske tænker mere over satsen på et fastforrentet obligationslån end på, hvad indholdet skal være i den næste drink.

Det ved Niclas Genckel Petersen og Jannik Brandt Thomsen en hel del om. De ved det bedst.

De er begge 37. Og mest af alt kendte for at være de to fyre i pop-duoen Nik & Jay.

Det er fredag aften i den sidste time inden midnat. Vi sidder backstage Bork, som man siger her på egnen, hvor der hvert år i starten af august - lige på kanten af Ringkøbing Fjord - bliver skabt en folkefest, der strækker sig over en håndfuld dage.

Her er pariserhjul, tivoligøgl og bankospil, men det centrale omdrejningspunkt er 45 koncertnavne fra alle niveauer på amagerhylden.

På 2018-udgaven af Bork Havn Musikfestival er Nik & Jay at finde øverst på plakaten - i selskab med Carpark North, Sivas og det britiske veteran-orkester Status Quo.

Det kreative makkerpar, der i sin tid mødtes downtown Værløse for at lufte hvert sit skateboard, har lige været på scenen i Det store Koncerttelt i næsten halvanden time.

Nogle gange kan du godt komme til et punkt i dit liv, hvor du har brug for at bedøve alle dine sanser og dit tænkende væsen så meget, at du ikke kan mærke noget. Men det er jo for at komme igennem noget og komme ud på den anden side.
Niclas Petersen, Nik & Jay
Nik & Jay
Niclas "Nik" Genckel Petersen og Jannik "Jay" Brandt Thomsen debuterede 5. september 2002 med deres selvbetitlede album.Ni måneder senere rundede debutalbummet 100.000 solgte eksemplarer.

De er begge 37 år.

I 2003 vandt duoen priserne "Årets nye danske navn" og "Årets danske hit" ved Danish Music Awards.

Ved Danish Music Awards i 2011 blev Nik & Jay hædret med en særlig ærespris - samme år modtog de også "Publikumsprisen" ved showet.

Da der i 2013 blev uddelt Gaffa-priser, blev Nik & Jay hædret som "Årets danske band."

På deres igangværende sommertour har Nik & Jay tre koncerter tilbage: 25. august i Viborg, 31. august i Vejle og 8. september i Esbjerg.

"Det skal nok blive godt"

Det er stadigvæk især hjerterne på teenagepigerne og de unge mødre, der går i hastig galop, når Nik & Jay i selvsikker stil serverer hits som "Endnu en", "Boing!", "Lækker" og "En dag tilbage", men man spotter også nemt nogle fra generation 50-plus, der - lidt tilbagetrukket godt nok - står og vipper med i takt til rytmerne.

Og oppe fra scenen giver Nik & Jay folket en fest. Seks røgkanoner fyres af igen og igen, og det digitale bagtæppe ligner noget, der har kostet en million.

Efter anden sang i festival-repertoiret tager Nik ordet:

- Vi har været her en del gange. I behandler os godt, og vi behandler jer godt. Det skal nok blive godt det hele.

Helt oppe foran scenen står hundredvis af unge presset op mod det stålhegn, der sikrer, at publikum holder sig på behørig afstand af stjernerne. Nogle af pigerne holder sig travlt beskæftiget med at tage billeder på deres iPhone, og så er der alle dem, der blot lader sig forføre, lader sig glide med i strømmen af ord: "Hva' der med dem, ka' de ikk' score chicks? / Så må daddy hellere lære dem nogle tricks...."

Det er ungdommelig selvtillid sat på vers, og beatet er dope:

"Så vi' stadig på farten / Og vi' stadig dem, de andre ikk' må lege med lige som Larsen / Nogen ka' li' Nik & Jay, andre tænker fuck dem / Men pigerne fortæller mig, jeg' hottere end Justin...."

Fem ting, du - måske - ikke vidste om Nik & Jay
Niclas Genckel Petersen voksede op i Værløse med to yngre brødre - Jannik Brandt Thomsen voksede op som den ældste af fire brødre.I karrierens spæde start havde de begge småjob ved siden af det primære med musikken - Niclas har arbejdet som flaskedreng i Irma, mens Jannik har gjort rent i en børnehave og været postbud.

Inden, de slog igennem, forsøgte Niclas og Jannik sammen med to andre fyre at komme med i Dansk Melodi Grandprix - deres sang blev nummer 11, og kun ti gik videre til det store tv-show.

Da Casper Christensen i vinteren 2002 var vært ved et Zulu Awards show, præsenterede han den ukendte duo "som nogle drenge, der er værd at holde øje med."

Nik & Jay har godt 138.000 følgere på Facebook.

"Vi er loyale væsener"

Når de står deroppe i det flerfarvede lys, fremstår de som den ægte vare. Nik og Jay ligner unægteligt et par fyre, der virkelig nyder det.

Og svaret er ja, hvis man spørger dem:

- For at virke oprigtigt kan det kun være oprigtigt. Og det er det, siger Niclas Petersen og tilføjer:

- Nogle gange er det meget intenst og en form for aktiv meditation. Og nogle gange er det utrolig hårdt, og et sæt kan føles meget langt. Nogle gange er det virkelig morsomt - som her i aften. Vi hyggede os og havde det virkelig grineren. Det var super sjovt.

Jannik Thomsen er enig:

- Vi er dårlige til at fake, som man siger. Det er ægte følelser, man får. Der har været et lille break på vores tour, da vi ikke spillede i sidste weekend, så vi var ekstra oplagte og ekstra varme.

Under interviewet står det hurtigt klart, at Niclas Petersen er den mest talende af de to, og han tager gerne ordet:

- Jeg tror, der er et ret simpelt svar på dit spørgsmål: Vi er nogle loyale væsener. Dem, som behandler os godt, og dem, som er rare - publikum og folk omkring os på sådan en festival - dem behandler vi også godt, siger han.

Poppede op ved Zulu-show

I vinteren 2002 blev den ukendte duo præsenteret ved et Zulu Awards-show, og derfra kiggede Nik & Jay sig stort set ikke tilbage. Livet var en fest, og det gav god mening at synge "natten er ung og pigen er smuk". Igen og igen.

Men det var som sådan ikke sjovere dengang i nullerne:

- Nej, vi er til stede lige nu og her. Jeg synes, det vil være en sørgelig skæbne at gå og hige efter noget, der var for ti år siden. Der er en grund til, at der er noget, der var før, og der er en grund til, at der er noget, der først er i morgen. Det er jo kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der sker i morgen, siger Niclas Petersen.

Han afviser, at det i dag er sværere at synge en sang som "Boing!" - den med "hendes røv går op og ned som en fjeder" - der i 2006 blev præsenteret som anden skæring på albummet "Fresh - Fri - Fly":

- Nej, jeg vil ikke sige, det bliver sværere. Engang imellem får en sang som "Boing!" nogle indsprøjtninger. For eksempel holder vi som regel bunden, som stadig lyder god den dag i dag. Men vi kan ændre noget i musikken, og vi kan lige som tilføre noget af den vibe, som man har i dag. Selvfølgelig er teksten og hovedelementerne de samme.

"Jeg kan ikke mærke noget"

En fest har det med at slutte. Og det gjorde den i august 2009 for Nik & Jay. I hvert fald for en stund - efter et ellers vellykket show foran en massiv folkemængde på Danmarks næststørste festival i Skanderborg.

I en større artikel fra oktober 2011 i magasinet Euroman beskriver journalist Jonas Langvad Nilsson, hvordan Nik & Jay omme backstage efter koncerten bare står og kigger tomt ud i luften. Én af dem siger, at "jeg kan ikke mærke noget."

Den aften gør de to venner noget, de aldrig har gjort før i karrieren. De tager hjem, hedder det i Euroman-fortællingen.

Jannik Thomsen erindrer det her ni år senere:

- Det vil ske på et eller andet tidspunkt i livet, at du bare ikke kan mærke ting. Man kan ikke bare sådan jagte alt muligt og have det godt hele tiden. Det kan man ikke styre. Man kan ikke bare bestemme som menneske, at nu vil jeg have det godt og være lykkelig. Det kan man jo ikke, siger han og uddyber:

- Det var i en periode, hvor vi var havnet i to forskellige situationer - med det til fælles, at vi følte, at vi ikke kunne stå på den scene den aften. Det var rigtig, rigtig svært, for der var 40.000 mennesker, der følte rigtig meget for musikken. Og det var ikke fordi, vi gik ind og fakede eller noget, for da det først kørte, så var vi jo bare i det. Men bagefter: shit! Jeg mærkede det ikke på den måde, det skulle mærkes.

Og så var det på tide at vende blikket bort og trække stikket:

- For at finde ud af, hvad fanden der så skulle ske derfra. For sådan dér måtte det ikke være. Man kan ikke være lige lykkelig på scenen hver gang, og man kan ikke føle det lige meget hver gang. Men hvis det bliver, som det var dér i 2009, så er det på tide at stå af og ikke bare køre videre, pointerer Jannik Thomsen.

Ud på den anden side

I Euroman-fortællingen bliver det fortalt, at Niclas Petersen ret hurtigt efter nedsmeltningen i Skanderborg ser sig nødsaget til at konsultere en psykolog, der - ifølge artiklen - blandt andet siger dette til popstjernen: "Du har et valg. Hvis du vil have, at de stemmer, du har i hovedet lige nu, ikke skal være permanente, så skal du stoppe med at drikke."

Årene er gået, og ordet alkohol er slettet i Niclas Petersens personlige vokabularium:

- Jeg har ikke drukket i mange, mange år. Jeg kan ikke tåle det. Det sluttede dér.

Men det vil for altid også være en del af historien om Nik & Jay:

- Nogle gange kan du godt komme til et punkt i dit liv, hvor du har brug for at bedøve alle dine sanser og dit tænkende væsen så meget, at du ikke kan mærke noget. Men det er jo for at komme igennem noget og komme ud på den anden side, siger Niclas Petersen og fortsætter:

- Men når man går i en længere periode og ikke ved, hvad der er op og ned, og hvor man bare synes, det hele er fladt og ligegyldigt - hvilket er noget af det, alkohol og stoffer gør ved én - så er det nødvendigt at stoppe op. Men det var også nødvendigt for os begge at have festet så meget. Og det var nødvendigt at nå den stilstand og tage stilling til en masse ting. Og det var nødvendigt at komme videre. Både som mennesker og kunstnere skulle vi hver især igennem nogle forskellige kapitler.

I Euroman-artiklen bliver det fortalt, at Jannik Thomsen dengang også søgte professionel hjælp og fik nogle redskaber til at håndtere sine symptomer på angst.

Har overvejet at sige stop

Niclas Petersen og Jannik Thomsen har holdt tiltrængte pauser fra musikken undervejs gennem karrieren, og et par gange har de overvejet helt at skrue ned for Nik & Jay. Lukke og slukke:

- Men altså, enten har du det i blodet, eller også har du det ikke. Det er jo ikke op til os, sådan er det. Hvis du har fået en gave, og der kommer nogle ting ind i dig, og at du føler, det skal ud, jamen, så er det sådan, det er, siger Niclas Petersen og tilføjer:

- Men det er også klart, at det jo er en meget grum ting det med ikke at kunne mærke noget. Når man er vant til, at alt vibrerer, og alt er i bevægelse. Når det stagnerer, så er der jo ikke noget liv.

Sjældent interview med Nik & Jay: Vi er nogle loyale væsener

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce