"Skulpturen er velegnet til vandet"

Prins Henrik foran sin skulptur på Sculpture by the Sea i Aarhus i 2009. Foto: Kim Haugaard

"Skulpturen er velegnet til vandet"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere Aros-direktør: Prins Henrik er en dygtig kunstner, og "Sirene" er en forstørret udgave af hans første skulptur.

AARHUS: Prins Henrik lavede skulptur i næsten 25 år, inden offentligheden fik det at vide, og "Sirene", som Aarhus bliver beriget med fra på tirsdag, var prinsens allerførste skulptur.

- "Sirene" på Honnørkajen er en forstørret udgave af den, prinsen lavede omkring 1980. Den er lavet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og gjort færdig på Amalienborg, forklarer tidligere Aros-direktør, kunsthistorikeren Jens Erik Sørensen, der har hjulpet Rømerfondet i Aarhus med kontakten til Prins Henrik og aftalen om skulpturen.

Den "Sirene", vi får at se i Aarhus, er cirka to meter høj.

- Den står et meget passende sted ved vandet, fordi den kan minde om en sælhund, en havfrue, et vanddyr, som er hoppet op af vandet og nu sidder på kajen, siger Jens Erik Sørensen.

Valget blev taget, da han var sammen med Prins Henrik i forbindelse med en stor udstilling, prinsen netop har haft på Mallorca - og den åbner i øvrigt på Carl Henning Pedersen-museet i Herning 23. september.

- Da jeg spurgte Prins Henrik, hvilken skulptur, det kunne være, svarede han, at vi kunne vælge frit, forklarer Jens Erik Sørensen.

Han var også manden, som sørgede for, at Prins Henrik var med på Sculpture by the Sea i 2009, hvor han lidt uden for udstillingens præmisser fik lov at udstille sin skulptur på græsset ved Helnan Hotel Marselis.

- Jeg var meget overrasket over dens kvalitet, siger Jens Erik Sørensen.

Prins Henrik har lavet mange skulpturer siden den lille udgave af "Sirene".

- Det er blevet til cirka 30. I begyndelsen var de figurative, for eksempel afrikanske dyr og fantasidyr, og siden blev de abstrakte, hvoraf vi kender torsoerne. Det var Prins Henriks debut, da vi udstillede torsoen ved Sculpture by the Sea, så der gik mere end 25 år, før offentligheden fik at vide, at Prinsen lavede skulpturer. Han havde gået med det i hemmelighed, siger Jens Erik Sørensen.

Han siger, at prinsens skulpturer har et "fantastisk højt niveau".

- Han er jo ikke en skolet kunstner, så det var dristigt af ham at springe ud som skulptør. Det er et svært medie, fordi det er tredimensionalt. Prinsen er tilmed vokset op i Frankrig med meget dygtige skulptører, for eksempel Auguste Rodin, så det er en udfordring at prøve sig på det felt, siger Jens Erik Sørensen.

Han forklarer det dristige valg med, at Dronning Margrethe maler, og Prins Henrik ville ikke gå ind på hendes område.

 

"Skulpturen er velegnet til vandet"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce