Sprogets svære kunst

Sif Ankergård: "Songs from a distant bird" 2014. Pressefoto.

Sprogets svære kunst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad er sprog? Og hvordan former kommunikationshandlingen vores forståelse af budskabet?

Det er komplicerede spørgsmål, som udstillingen Nervous Systems italesætter.

Udstillingen, der er kurateret af Fatima Hellberg og Bárbara Rodríguez Muñoz, tager udgangspunkt i Kathy Ackers manifest »The Language of the Body« og behandler problemstillingen i både tekst, lyd, billede, video og performance.

Nervous Systems - Languages Of Wonder & Denial
<p>Kunsthal Aarhus, 28. juni - 3. august 2014.</p>

Rejse i sprogets grænseland

Udstillingen er visuelt minimalistisk og antager en form, hvor sprogets grænser, og den subjektive fortolkning udforskes i meget litterært orienterede værker: Eksempelvis Patrick Coyles performance, der undersøger erindring og sprogets mellemrum, eller sprogets sammenbrud, der degenererer til en voldens og ødelæggelsens udtryksform i Cinthia Marcelle og Tiago Mata Machados videoværk.

Kroppen som udgangspunkt for den kommunikative handling er et tilbagevendende tema: Performeren Alex Cechetti bringer hele kroppen i spil og illustrerer en fortælling ved at smøre tegn på kunsthallens vægge med knuste brombær. Og danske Sif Ankergårds finurlige værk kredser om krusedullen som et ekspressivt fænomen, der både kan ses som kroppens førsproglige automatskrift, eller en memoteknisk markør. Også det historiske perspektiv er med i form af Cornelius Cardews alternative musikalske partitur, hvor de traditionelle noder erstattes af en grafisk visualisering, hvis intensitet afspejler musikkens udtryk.

Kunsthallens underetage rummer udstillingens bedste del, hvor der opstår en meget vellykket synergieffekt værkerne imellem. Således spiller lydsiden af Marcelle og Machados videoinstallation smukt sammen med Cardews partitur, som igen spejler sig i efterladenskaberne fra Cechettis brombær-performance, der igen trækker på Ankergårds undersøgelse af krusedullen.

Svær formidling

Nervous Systems indeholder en del videoinstallationer og løber derfor ind i de sædvanlige tekniske udfordringer, som mediet medfører.

De fleste værker er gode, men som udstillingsform, er vi på meget traditionelt territorium, og det havde været spændende med en lidt mere kreativ løsning på disse klassiske problemer. Heldigvis kan mange af videoerne også findes online, så der er mulighed for efterfølgende at fordybe sig derhjemme.

Udstillingens største udfordring er på det formidlingsmæssige plan, for der er på godt og ondt tale om en kompleks udstilling, hvor de ledsagende tekster desværre kun giver en meget skitseagtig introduktion. På den ene side skal en udstilling naturligvis ikke være overforklaret. På den anden side kræver de konceptuelle værker en rammesætning for virkelig at folde sig ud. Er man ikke så velbevandret i kunstteori, skal anbefalingen herfra være, at man planlægger sit besøg så det falder sammen med en af kunsthallens gratis omvisninger.

For enhver med en interesse for samtidskunst er Nervous Systems en guldgrube, der graver ned i fascinerende problemstillinger omkring den kommunikative handling.

Det er vigtigt at Aarhus har en platform som Kunsthal Aarhus til at udstille det smalle og vanskeligt tilgængelige. Men for kunsthallen indebærer det også en balancegang, hvor der må gøres noget ekstra ud af formidlingen for at forhindre udstillingen i at lukke sig om sig selv, og blive for akademisk. For temaet er faktisk meget spændende!

Sprogets svære kunst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce