Striber på ryggen giver sår i sindet

?Se dig ikke tilbage? ? handler om besættelsen, men det er menneskeskæbner, der er kærnen i fortællingen.  

Striber på ryggen giver sår i sindet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Se dig ikke tilbage" er en af Hans Jørgen Lembourns mange oversete bøger i et stort forfatterskab.

Bøger: I 1953 var besættelsen i frisk erindring. Der blev skrevet mange bøger om de fem forbandede år. Og efterhånden som handlingerne kom lidt på afstand, voksede antallet af danskere, der havde været med til at bekæmpe besættelsesmagten.

Forfatteren Hans Jørgen Lembourn var dengang 30 år. Han havde været med. Og romanen "Se dig ikke tilbage" er en lille, spændende og gribende fortælling fra besættelsens sidste år, hvor kampen var intensiveret, og hvor der ikke blev givet pardon. Det er en dejlig bog og en af flere Lembourn-bøger, som absolut ikke fik den opmærksomhed, den fortjente. Måske fordi den stod lidt i skyggen af romanen "Der kommer en dag", som Lembourn udgav året før, og som vel må betragtes som den største roman i forfatterskabet.

Handlingen i "Se dig ikke tilbage" er ret enkel. Det er måden, den bliver fortalt på, der løfter bogen. En yngre, på flere måder desillusioneret modstandsmand er gået "under jorden" i et sommerhus i Nordsjælland. Han hjælper dog stadig med at få flygtninge fragtet over Øresund til Sverige. En dag bliver han bedt om at hente og hjælpe en flygtning, som tyskerne jager. Han tager til den lokale station. Der står kun én rejsende af toget. En kvinde, som modstandsmanden en gang har haft et forhold til. Det er hende, han skal skjule nogle dage, indtil modstandsbevægelsen kan få hende fragtet over sundet.

Og så er det, Lembourn folder skrivetalentet ud i skildringen af dagene ved kysten. På én gang nervepirrende, fordi frygten for, at tyskerne skal dukke op, hele tiden er til stede. Og bevægende, fordi to mennesker, der har en fælles fortid, begynder at fortælle hinanden, hvad der er sket i den mellemliggende periode. Og de må rundt om, hvorfor de ikke holdt fast på hinanden - den gang. De ender i hinanden arme, og den unge modstandsmand bemærker striberne på partnerens ryg - mærkerne efter tyskernes piskeslag. Og han ved godt, at disse mærker på ryggen ikke er de værste. De går nok væk engang. Men sammen med striberne på ryggen kom der sår inde i sindet. De er svære at få væk. Den kvinde, han holder i sine arme, bliver aldrig helt den samme, som hun var en gang.

Undervejs i fortællingen bruger Lembourn en række flash-back og tilfører bogen en masse dejlige, små historier fra en tid, før verden gik af lave. Det medvirker til at gøre fortællingen levende og troværdig. Krigen er rammen om fortællingen. Men mennesker er kærnen. "Se dig ikke tilbage" kan i dag købes antikvarisk via internettet.

Hans Jørgen Lembourn ? en overgang formand for Dansk Forfatterforening og gennem en årrække medlem af Folketinget, valgt for Det konservative Folkeparti. 
Hans Jørgen Lembourn ? en overgang formand for Dansk Forfatterforening og gennem en årrække medlem af Folketinget, valgt for Det konservative Folkeparti. 

Striber på ryggen giver sår i sindet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce