Svalegangen: Teateret skal skabe rum til refleksion

Den Reumertvindende dramatiker Thomas Markmann har skrevet stykket "Mæt af dage" til den kommende sæson. Forestillingen sætter fokus på aktiv dødshjælp og gør brug af virtual reality. PR-foto

Svalegangen: Teateret skal skabe rum til refleksion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Scenen i Rosenkrantzgade er klar med en ny teatersæson, der blandt andet byder på humoristisk monolog om prostatakræft og debatskabende dramatik om aktiv dødshjælp.

AARHUS: Kronhjorten på forsiden af teatrets sæsonprogram springer fra skoven til storbyen igennem et splintrende spejl. Væk fra det velkendte habitat til nye omgivelser

- I denne sæson har vi fokus på perspektivskiftet. Vi lever i en polariseret tid, hvor der er fare for, at man kun bliver præsenteret for de samme holdninger, som man selv har på grund af de algoritmer, der ligger bag alle hjemmesider. Derfor er det nødvendigt, at vi som teater faciliterer et perspektivskifte, hvor vi er med til at skabe refleksion, siger Per Smedegaard, direktør og kunstnerisk chef.

En præmis teatret i forvejen har godt fat i, hvis man spørger publikum. En ny undersøgelse, hvor over 1000 af teatrets gæster er blevet spurgt, viser at 75 procent mener, at Svalegangen viser debatskabende teater.

En af sæsonens fire egenproduktioner er skrevet af den fremadstormende dramatiker Thomas Markmann, der seneste kunne opleves på Aalborg Teater med "Drengen der ville være vægtløs". En forestilling som også kan ses på Svalegangen i den kommende sæson.

- Han er en af de mest brugte dramatikere for tiden. Jeg kender ham fra Teaterskolen, hvor jeg underviste ham, når jeg fik lov. Thomas har nogle stænke holdninger og meninger, men vi har en rigtig god dialog, griner Per Smedegaard.

Til Svalegangen har Thomas Markmann skrevet den helt nye forestilling, "Mæt af dage", der rejser debat om aktiv dødshjælp og selvmord, og spørger hvorfor vi ikke vægter fysisk og psykisk sygdom lige.

Karen har et sort sind og ønsker at få hjælp til at sige farvel, men kan kæresten Esben give slip og lade hende dø? Publikum ser historien fra begge synspunkter, og teatret eksperimenterer med brugen af VR-briller (virtual reality, red.).

- Det handler om at kunne skabe et perspektivskifte. Det er ikke teknik for teknikkens skyld, men fordi vi mener, at det er det rigtige greb til at kunne fortælle historien og se verden med deres øjne, siger Per Smedegaard, der har allieret sig med det århusianske produktionsselskab Mannd, som har specialiseret sig i VR.

Fakta
Teatret Svalegangen er klar med programmet for sæsonen 2018/19:Sæsonens egenproduktioner:

"Mæt af dage", danmarkspremiere. 20. okt. - 24. nov.

"Breaking News", danmarkspremiere. 16. feb. - 20. mar.

"En lille smule ubehag", monolog. 23. mar. - 17. apr.

"Grounded", genopsætning. 22. sep. - 6. okt.

Udvalgte gæstespil:

"Lyst #2", pop-up bordel i festugen. 31. aug. - 9. sep.

"Drengen der ville være vægtløs" (Thomas Markmann). 9. - 13. okt.

"K-Teorien", Von Baden. 4. - 15. dec.

"Red Bastard", comedy på engelsk. 18. - 22. jan.

"King Lear", instrueret af Hans Rønne. 5. - 9. feb.

Se mere om resten af programmet på www.svalegangen.dk
Det er vigtigt for Svalegangen at skabe arbejdspladser for lokale scenekunstnere.- Det er en strategi, vores publikum bakker op om. I en ny publikumsundersøgelse er det kun fem procent, som synes, at det er vigtigt, at skuespilleren er kendt fra TV. Folk synes, at de får varen her, forklarer teaterchef Per Smedegaard, der blandt andet kan præsentere den århusianske skuespiller Holger Østergaard i den komiske cancermonolog,
Det er vigtigt for Svalegangen at skabe arbejdspladser for lokale scenekunstnere.- Det er en strategi, vores publikum bakker op om. I en ny publikumsundersøgelse er det kun fem procent, som synes, at det er vigtigt, at skuespilleren er kendt fra TV. Folk synes, at de får varen her, forklarer teaterchef Per Smedegaard, der blandt andet kan præsentere den århusianske skuespiller Holger Østergaard i den komiske cancermonolog, "En lille smule ubehag". PR-foto

Forvrænget mediebillede

Den århusianske instruktør Anne Zacho Søgaard, tidligere leder af Borgerscenen på Aarhus Teater, instruerer sæsonens næste egenproduktion "Breaking News".

- Jeg så hendes forestilling "Skattesagens helte", hvor hun arbejdede med et helt nyt formsprog. Den omhandlede en masse sagsakter, men det havde hun gjort meget elegant og vitalt, siger Per Smedegaard.

Han fik ideen til forestillingen, da han blev frustreret over, at kvindelandsholdet i fodbold fuldstændig stjal mediefladen fra folkedrabet på rohingyaerne i Myanmar. Dramatiker er Brian Wind-Hansen, som tidligere har skrevet forestillingerne "8000" og "Hvad tror du selv" til teatret.

- Hvad er det, der er vigtigt? Medierne er afhængige af, hvor mange klik de får, og vi er som borgere med til at skabe den konstruktion, for det er os, som klikker. Måske er verden bare for kompleks til, at vi kan overskue den, og derfor går vi efter de lette agendaer, de hurtige nyheder frem for perspektivet og analysen, siger Per Smedegaard.

Den Aarhus-baserede skuespiller Holger Østergaard står alene på scenen i "En lille smule ubehag", som Svalegangen har fået oversat til dansk. Det er første gang Holger Østergaard arbejder med en monolog, og han spiller både læge, hustru, patient, tissemand og ringmuskel i denne komiske cancer-forestilling.

- Det er et enormt sjovt manus, som giver en anderledes teateroplevelse, siger Per Smedegaard, der skal instruere.

I sæsonens anden monolog spiller Kaja Kamuk den droneflyvende jagerpilot i den anmelderroste "Grounded", som kan genses på Svalegangen.

"Breaking News" stikker en kæp i hjulet på nyhedsmøllen, og stiller spørgsmålstegn ved nutidens medier og os som medieforbrugere. PR-foto

Hans Rønne og Von Baden

Nogle af Svalegangens faste samarbejdspartnere vender tilbage den kommende sæson.

"K-Teorien" hedder en ny forestilling af den århusianske teatergruppe Von Baden. Den er skrevet af Henrik Vestergaard, som også instruerer, mens Anders Brink Madsen, Patricia Schumann og Frederik Meldal Nørgaard er på scenen.

Teatret Møllen og "Teatret" besøger Svalegangen med en nyfortolkning af Shakespeares klassiker "King Lear". Den århusianske teatermand, Hans Rønne, instruerer, mens musiker og sangerinde Jullie Hjetland Jensen, som senest kunne opleves i forestillingen "Troen & Ingen", står for den musikalske lydside.

Svalegangen får besøg af den århusianske teatermand Hans Rønne, der instruerer en nyfortolkning af Shakespeares klassiker
Svalegangen får besøg af den århusianske teatermand Hans Rønne, der instruerer en nyfortolkning af Shakespeares klassiker "King Lear". PR-foto
Den århusianske teatergruppe Von Baden og Teatret Svalegangen har gennem flere år kørt et kreativt parløb. Denne sæson er ingen undtagelse. Von Baden gæster teatret med
Den århusianske teatergruppe Von Baden og Teatret Svalegangen har gennem flere år kørt et kreativt parløb. Denne sæson er ingen undtagelse. Von Baden gæster teatret med "K-Teorien", der er skrevet af Henrik Vestergaard. PR-foto

Svalegangen: Teateret skal skabe rum til refleksion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce