Tækker tilbyder kunstnerboliger i Berlin

Det er i denne ejendom i charmerende Kreuzberg, at kunstnere fra hele regionen kan søge ophold. Med til den ene af lejlighederne hører et værkstedsfællesskab. Muligheden for residence i Berlin er opstået i et samarbejde mellem Jørn Tækker og Aarhus Billedkunstcenter. Foto: Ib Sørensen

Tækker tilbyder kunstnerboliger i Berlin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den århusianske ejendomsudvikler Jørn Tækker går nu i partnerskab med Aarhus Billedkunstcenter om at tilbyde østjyske kunstnere residence i den tyske hovedstad.

Kreuzberg-kvarteret bliver kaldt Berlins kulturelle smeltedigel. Hvor det før Murens fald var punkere og immigranter, der rykkede ind, er området i dag super hipt og præget af unge mennesker og børnefamilier, i et grønt område med cafeer, mangfoldige markeder og økologiske madbutikker.

Det er i dette smørhul, at kunstnere fra regionen nu har mulighed for at komme på arbejdsophold.

Tækker AIR Berlin
<p>Ansøgeren skal have tilknytning til Region Midt, men må gerne søge opholdet med en samarbejdspartner fra en anden by eller andet land.</p>

<p>Opholdet er på max en-to måneder.</p>

<p>Kunstneren betaler kun for el/vand/internet: cirka 600 kroner om måneden pr. lejlighed</p>

<p>Lejlighederne ligger i Kreuzberg. I den ene på 70 kvadratmeter deler to kunstnere toilet/bad og køkken, men har hvert sit soveværelse. Desuden har de et 58 kvadratmeter stort værksted lige i nærheden til rådighed. Den anden lejlighed er på 70 kvadratmeter og har soveværelse, arbejdsrum, køkken og toilet/bad.</p>

<p>Første periode går fra 1. september 2014 til februar 2015, og næste periode er fra marts til august. </p>

<p>Der er første ansøgningsfrist 5. august 2014. Den næste er 1. december.</p>

<p>Se mere info på Scenekunstcentrets hjemmeside.</p>

Anja Raithel, leder af Aarhus Billedkunstcenter, og Jørn Tækker har siden marts arbejdet på at skabe en helt ny residence-ordning i Berlin under navnet Tækker AIR Berlin.

Jørn Tækker stiller to lejligheder og et stort atelier i et kunstnerisk miljø til rådighed i Kreuzberg.

Den århusianske ejendomsudvikler opkøbte i 2005-06 125 ejendomme i Berlin og har i dag cirka 3.000 lejligheder i byen, som han er i gang med at udstykke til ejerlejligheder. Det er to af dem, som han nu vil låne ud til kunstnere.

»I min forretning har vi en lang tradition for at lave aktiviteter sammen med kunst og kultur i Aarhus. Det her er så den seneste på stammen,« fortæller Jørn Tækker, der blandt andet har stillet lokaler til rådighed for Huset, da institutionen stod uden tag over hovedet.

»Kunstnerne får mulighed for at komme ned og fordybe sig og får ro til at lave det, de brænder for. Kunstnere har generelt ikke mange penge, blandt andet derfor synes jeg, at det er skægt at involvere mig lidt der, fordi folk er så taknemmelige og glade, når de får en lille smule hjælp,« siger den århusianske forretningsmand.

For alle kunstarter

Alle performere, forfattere og billedkunstnere fra Region Midt har muligheden for at ansøge residence i Berlin.

Det er de tre kunstcentre på Godsbanen, Aarhus Billedkunstcenter, Aarhus Litteraturcenter og Aarhus Scenekunstcenter, der i samarbejde vil bedømme ansøgningerne.

Den første ansøgningsfrist er 5. august, og kunstnerne kan komme på ophold af en-to måneders varighed.

Leder af Aarhus Billedkunstcenter, Anja Raithel, glæder sig over samarbejdet, der vil komme det østjyske kulturliv til gode.

»Det er vigtigt for kunstnere at komme ud at arbejde i et andet land. Vi lever i en tid, hvor man som kunstner skal være internationalt orienteret. Derfor er det rigtig godt med et ophold i residence i udlandet. Det styrker det sociale og faglige netværk for kunstnerne og giver ofte gode forbindelser, hvis man gerne vil udstille i udlandet. Det at være i en anden by giver inspiration i sig selv,« siger hun.

Samtidig er Berlin en magnet, hvor kunstnere fra hele Europa valfarter til i disse år.

»Berlin har et stort udbud af kunst og kultur, så folk er meget velorienterede. Herhjemme skal man tit gøre en stor indsats for at skabe forståelse for samtidskunsten,« siger Anja Raithel, der selv boede i byen i 1997 som studerende.

Værkstedsfællesskab

Til den ene lejlighed, hvor to kunstnere kan opholde sig, hører et værkstedsfællesskab, hvor der i forvejen arbejder danske og tyske kunstnere.

Det er Anja Raithels forhåbning, at et ophold i Berlin også kan give kunstnerne bedre samarbejdsmuligheder i udlandet.

Aftalen om Tækker AIR Berlin løber foreløbig et år, hvor konceptet skal prøves af. Er der interesse for tilbuddet fra kunstnerne, er det Jørn Tækkers overbevisning, at det vil fortsætte.

I løbet af det år kan 20-30 kunstnere komme af sted på et arbejdsophold.

Kunstnerne betaler kun for vand, strøm og internet, hvilket render op i 600 kroner om måneden.

»Det er et meget generøst tilbud. Som kunstner har man ofte ikke en særlig stor indtægt, så det er meget attraktivt at komme af sted, når udgifterne ikke er større,« siger Anja Raithel.

Der er første ansøgningsfrist 5. august.

Tækker tilbyder kunstnerboliger i Berlin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce