Ungdomsforestilling om stress: Når summen af det hele bliver for meget

I forestillingen "Det Går Ned" bliver Caroline ramt af stress i 9. klasse. - Vi har opbygget et samfund, hvor der er enormt mange muligheder. Udfordringerne er nogle andre end tidligere. Vi voksne forsimpler ofte, hvad det vil sige at være ung - for det kan da ikke være så svært. Men vi skal som voksne lytte til, hvis de unge synes, det hele bliver for meget, siger teaterleder i Teateriet Apropos, Marion Vick. Foto: Daniel Bevensee

Ungdomsforestilling om stress: Når summen af det hele bliver for meget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teateriet Apropos' nye forestilling "Det Går Ned" undersøger, hvad der sker blandt unge, når presset rammer og flaget går ned, allerede inden det er hejst.

AARHUS: De er en generation, der udadtil skal virke ressourcestærke, præstere godt og til alle tider være "den bedste udgave af sig selv", selvom de ofte føler sig udmattede og ude af stand til at leve op til egne og andres ambitioner.

Teateriet Apropos og Filuren har i samarbejde taget fat i det højaktuelle emne stress og præstationsangst blandt unge med forestillingen "Det Går Ned", som spiller på Filuren.

Forestillingen er skrevet af dramatiker Henrik Szklany, der senest er kendt for 2017-forestillingen "Røde Orm" på Moesgaard.

Teateriet Apropos har tidligere produceret forestillinger for unge om sex, mobning på sociale medier med mere, så da Henrik Szklany foreslog emnet, lå det fint i tråd med deres profil.

- Vi er særligt interesserede i at få de unges blik på et emne og tager altid deres synspunkt. Derfor har vi også tidligere i forløbet haft en reading for to 7. klasser fra Elise Smiths Skole. De kommer også til generalprøven, fortæller Marion Vick.

De unges input til forestillingen er vigtige for det århusianske teater og er en lakmusprøve på, om forestillingen rammer målgruppen.

- Vi ved, hvordan man laver godt teater, men vi er ikke alvidende på alle emner og slet ikke på, hvordan det er at være 15 år. Deres blik og tanker er vigtige for, at forestillingen taler ind i deres virkelighed, forklarer Marion Vick.

Og noget tyder på, at Teateriet Apropos rammer de unge. Det er i hvert fald de tilbagemeldinger, de får, når de har været ude på landets skoler.

- For nylig blev jeg kontaktet af en lærer, som fortalte mig, at eleverne stadig refererede til forestillingen "#Bitch #Kælling #Backstabber", som klassen havde set for et par år tilbage. Jeg tror, at en af grundene til, at det får den betydning, er, at vi forsøger at bringe deres egen stemme ind i det, for det er vigtigt for os, at det er deres verden, vi formidler og forvalter, siger hun.

Det Går Ned
"Det Går Ned" er skrevet af dramatiker Henrik Szklany.

Forestillingen er en co-produktion mellem Teateriet Apropos og Teaterhuset Filuren. Spiller på Filuren 8. marts - 23. marts. Den er for 13-16-årige.

Medvirkende: Sara Line Møller Olsen og Matias Hedegård Anderse

Instruktion: Leiv Arne Kjøllmoen. Scenografi: Nadia Nabil Korsbæk. Dramaturg: Janicke Branth

Forestillingen er støttet af Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Wilhelm Hansen Fonden og Spar Nord Fonden.

Et vigtigt budskab

I "Det Går Ned" er hovedpersonen Caroline allerede stresset, da publikum møder hende i forestillingen. Hun kommer ud af en ressourcestærk familie, hun har alle muligheder for at sige fra og er omgivet af kærlige mennesker, men alligevel går det galt.

- Hun går i 9. klasse og skal lære at finde sine strategier i forhold til at navigere i det store udbud af tilbud. I historien er der ikke nogen syndere, der bærer det fulde ansvar. Hverken skolen, forældre eller fritidsliv. Det er summen af det hele, der gør, at det bliver svært og for meget for hende. Det er et vigtigt budskab, mener Marion Vick.

Teatret har forud for forestillingen arbejdet sammen med lektor i pædagogisk psykologi Laila Colding Lagermann fra DPU ved Aarhus Universitet, der forsker i unges stressniveau. Hun udgav 2017 e-bogen "Stress i gymnasiet", der er en undersøgelse af, hvad der stresser gymnasieelever, og hvordan det kan forebygges.

- Hun siger blandt andet, at de unge er enormt dygtige til at opretholde glansbilledet, derfor har de voksne omkring også et ansvar for at gå i dialog og opretholde en samtale om, hvordan det går, og at det er ok også at fejle engang imellem, forklarer Marion Vick.

Forestillingen er for 13 år og opefter. Den spiller til og med 23. marts for skoleklasser. Der er billetter i løssalg til 14. marts og 21. marts kl. 19 på Filurens hjemmeside.

Ungdomsforestilling om stress: Når summen af det hele bliver for meget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce