Venneløs i døden og en farverig fantasiverden

Marianne Arluind Jensen har skabt dette grafiske værk af 56 efterlysninger af pårørende til afdøde. Foto: Hans Petersen

Venneløs i døden og en farverig fantasiverden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Århus Kunstakademi fylder 50 år og sender et nyt hold kunstnere ud i verden.

Efterlysninger af afdøde personers pårørende er blevet til et kunstværk. For at minde os om ensomhed og for at få os til at tænke over, hvordan vi lever med hinanden, siger kunstneren.

En af efterlysningerne fra Marianne Arlund Jensens værk. Født i Aarhus, død på Valby Langgade. Uden pårørende.
En af efterlysningerne fra Marianne Arlund Jensens værk. Født i Aarhus, død på Valby Langgade. Uden pårørende.

Hun er en kvinde med livserfaring, den 53-årige Marianne Arlund Jensen, som er en af ti afgangselever fra Århus Kunstakademi.

De er med
<p>Med på afgangsudstillingen 2014 på Århus Kunstakademi er: Tine Keller (grafik), Birthe Thy (grafik), Marianne Arlund Jensen (grafik), Charlotte Overgaard Christensen (keramik), Susanne Græsdal Johansen (keramik), Tove Jensen (keramik), Meta Mortensen (keramik), Lene Haaning (skulptur), Karin Madsen (skulptur) og Birthe Severinsen (maleri). </p>

<p>Århus Kunstakademi, Vestergade 29, Aarhus. Udstillingen er åben alle dage kl. 11-17 16.-25. maj. www.aarhuskunstakademi.dk</p>
Tove Jensen har skabt denne store, farverige fantasiblomst i keramik. Hun udstiller i alt 11 værker. Foto: Hans Petersen
Tove Jensen har skabt denne store, farverige fantasiblomst i keramik. Hun udstiller i alt 11 værker. Foto: Hans Petersen

Fra i dag og til 25. maj kan du opleve de værker, de har lavet til eksamen.

56 efterlysninger

Marianne Arlund Jensens er et stykke grafik.

Det består af 56 efterlysninger fra aviser, samlet over et år, klippet ud, trykt, klæbet op på hvert sit ark og samlet i ét stort værk.

Det er folk af forskellig alder, som er døde uden pårørende, og så bliver familie, venner, bekendte eller bare nogen... efterlyst for at gøre boet op.

»Jeg er overrasket over antallet. Alle er fra København, hvor 300-350 hvert år dør uden pårørende. Nogle bliver altså fundet, men mange er tilbage i total ensomhed efter et liv uden sociale netværk. For mig står de 56 annoncer stærkt, og de danner en beretning om nærvær og fravær,« siger Marianne Arlund Jensen.

Hun har malet en del før, men fik interesse for grafikken på Kunstakademiet, hvor hun har uddannet sig over fire år.

»Jeg har tidligere arbejdet med HR som administrationschef og konsulent, så der har det handlet om mennesker og deres relationer,« siger hun, der bor i Aarhus.

»Mit værk handler ikke om død, men om, hvordan vi lever sammen. Flere af de afdøde har haft Facebook-profiler, men altså ingen venner, når det kom til stykket,« siger hun.

En af annoncerne er en efterlysning af Lise-Lotte Naur, født i Aarhus 8. februar 1949. Død på Valby Langgade i København sidste år. Punktum for et venneløst liv.

Keramik med liv

Der er anderledes livsbekræftende momenter i Tove Jensens afgangsværker.

Hun har 11 stykker keramik med, heriblandt farverige blomster og et vulkankrater.

»Det er elementer fra et fantasiunivers, en pendant til virkeligheden. Folk drages af farver og glasur. Der er sanselighed i værkerne, som man kan gå på opdagelse i,« siger Tove Jensen, 43 år, århusianer og med job i softwareindustri og økonomi.

»At blive kunstner er en gammel drøm for mig. Det er noget med en indbydende drejeskive, vi ikke måtte bruge i skolen,« siger hun, der begyndte på aftenskolen på kunstakademiet i Vestergade i Aarhus og siden har taget en tre-årig uddannelse i dagtimerne.

Hun vil gerne være kunstner på fuld tid, men erkender, at det er svært at leve af det.

Jubilæum

Udstillingen af kunsten markerer ikke alene, at eleverne er færdige med uddannelsen, men også at Århus Kunstakademi kan fejre 50 års jubilæum.

Det skal forstås sådan, at det er 50 år siden, akademiet fik sit nuværende navn.

Det har sin særlige historie:

I sommeren 1964 blev Århus Kunstakademi delt i to efter uenigheder. Derved opstod Det jyske Kunstakademi, som har hjemme i Mejlgade i dag, så nu kan kunstnere vælge forskellige veje ind i dette univers.

Århus Kunstakademi markerer 50 års jubilæet for navnet og selvstændigheden ved en stor kunstevent Academy Talks - Århus Kunstakademi 50 år.

Der er kunstnertalks, underholdning og udstillinger i huset.

»Vi ønsker at sætte fokus på nogle af de mange anerkendte og ambitiøse kunstnere, som har været på akademiet,« siger rektor Marianne Gasbjerg.

Der kommer kunstnere udefra til samtalerne, for eksempel Ingvar Cronhammar, Mogens Gissel, Karen Gabel Madsen, Jette Gejl, Helle Bjerregaard og Lea Nielsen.

Venneløs i døden og en farverig fantasiverden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce