Verdensstjerne kom til Aarhus med sit slæng og to hunde

Julian Schnabel ankommer til Aros med familie og venner. Foto: Flemming Krogh

Verdensstjerne kom til Aarhus med sit slæng og to hunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Amerikaneren Julian Schnabel udnytter de store vægge på kunstmuseet Aros til at lave kæmpeværker.

AARHUS: Han ankommer som en rockstjerne. En halv times tid for sent og med et slæng af folk efter sig. Og to hunde.

Det er ikke nogen hr. hvem som helst, som lige nu viser sine værker på Aros. 66-årige Julian Schnabel fra USA er både filminstruktør og kunstner inden for maleriet. Og han er en stjerne. En af de vigtigste levende kunstnere i dag.

Onsdag fortalte han udførligt om udstillingen, der har fernisering torsdag og åbner fredag.

Årsagen til forsinkelsen: han kom fra Paris, hvor nogle af hans værker lige nu hænger side om side med Picasso. Museum d'Orsay har bedt ham vælge store kunstnere fra deres samling, og de hænger sammen med nogle af hans egne værker.

Om det siger han, at "det er en kraftfuld følelse at få lov at udstille ved siden af ham".

- Hvis jeg ikke var glad for det, ville jeg være dum, siger han.

Julian Schnabel og udstillingen
Udstillingen "Julian Schnabel - Aktion Paintings 1985-2017" kan ses Aros Aarhus Kunstmuseum fra fredag 12. oktober til søndag 3. marts 2019. Flere end 40 værker..

Julian Schnabel er 66 år og bor i New York og Montauk, Long Island. Hans værker findes på verdens førende kunstmuseer, herunder MoMA i New York, Tate i London og Pompidou Center i Paris.

Han er også en stor filminstruktør, der har produceret film som Basquiat (1996), Before Night Falls (2000, Grand Jury Prize på Venedig Film Festival) og The Diving Bell og Butterfly (2007 Golden Globe for bedste udenlandske sprogfilm, Golden Globe for bedste instruktion på Cannes Film Festival).

Lige nu har han også en udstilling på Museum d'Orsay i Paris. Den falder sammen med udgivelsen af filmen om Van Gogh, "At Eternity's Gate" med Mads Mikkelsen. Den bliver vist i weekenden ved 56. New York Film Festival.

I Paris har Schnabel fra Museum d'Orsays samling valgt værker af van Gogh og Gauguin, som han har lavet film om, og Cézanne, Manet, Courbet med flere. Billederne er kendte, men skal opfattes i Julian Schnabels lys.

Ved siden af viser han et udvalg af egne malerier.
Julian Schnabel foran et af de kæmpestore værker. Foto: Flemming Krogh
Julian Schnabel foran et af de kæmpestore værker. Foto: Flemming Krogh

Store lærreder

Åbningen af udstillingen på Aros er rykket en dag frem i forhold til det normale, for dagen efter skal Schnabel til New York Film Festival, hvor hans film "At Eternity's Gate" om Vincent van Gogh bliver vist. Mads Mikkelsen er med, og den havde premiere i september ved Venedigs filmfestival.

Julian Schnabel er begejstret for udstillingen i Aarhus.

- Jeg er ekstremt glad. Det er sjældent, jeg har så store vægge til rådighed, så billederne er valgt og lavet efter det. Der er god forbindelse mellem dem. De taler til hinanden, siger Julian Schnabel, efter at han har vist rundt i den store udstilling på Aros' niveau 1, hvor der absolut er både højt til loftet og albuerum. Det er kæmpelærreder. Et af dem er otte meter langt og tre meter højt.

Interessen er stor. Der er journalister fra Estland, og Süddeutsche Zeitung har været der i sidste uge, hvor Schnabel var på besøg for at godkende placeringen af billederne.

Selve udstillingen så han første gang onsdag.

Julian Schnabel og direktør på Aros, Erlend Høyersten. Foto: Flemming Krogh
Julian Schnabel og direktør på Aros, Erlend Høyersten. Foto: Flemming Krogh

Gemt væk i 22 år

Et af værkerne - det første, publikum møder - har den særlige historie, at det har været gemt væk i 22 år. Schnabel brød sig ikke om det, så han lagde det til side, men som tiden gik, kom han til at kunne lide det. I Florida har det været vist, før det kom til Aros.

Det indeholder blandt andet en kanin og en gulerod, og ved nærmere undersøgelse kan man få øje på fugle.

Billederne er så store, at de må tages ned fra deres rammer og rulles sammen for at blive transporteret. På det nye sted skal de hamres på rammerne igen, og så kan der godt være noget at reparere.

Tre af de store billeder er malet på presenninger fra trucks i Mexico, og når de bliver til, står Schnabel udendørs i sit atelier i Montauk på Long Island.

Fem værker hedder "Hat Full of Rain" og er få momenter malet på store lærreder.

Tre værker med titlen "Rose Painting" viser sig ved nærmere syn at bestå af knuste tallerkner, der er malet grønne, røde og hvide, så det hele ligner en rosenbusk.

Schnabel og hans kæreste havde hver sin hund med. Her rekognoscerer en af dem på museet, mens dens herre forklarer i baggrunden.  Foto: Flemming Krogh
Schnabel og hans kæreste havde hver sin hund med. Her rekognoscerer en af dem på museet, mens dens herre forklarer i baggrunden. Foto: Flemming Krogh

Hundene

Og hundene, der kom ind på museet med Schnabel og hans følge ...?

De tilhører Julian Schnabel og hans kæreste Julie Kugelberg og rejser med rundt i verden.

- De er godt opdraget, siger Julian Schnabel, efter at en af dem var smuttet væk og fundet igen.

Og om Mads Mikkelsen i filmen:

- Han er stor, brillant, utrolig, siger Schnabel.

To af værkerne. Foto: Flemming Krogh
To af værkerne. Foto: Flemming Krogh
Museumsinspektør Rasmus Stenbakken foran to værker, der er malet på presenninger fra mexikanske trucks. Aros. Foto: Flemming Krogh
Museumsinspektør Rasmus Stenbakken foran to værker, der er malet på presenninger fra mexikanske trucks. Aros. Foto: Flemming Krogh
Julian Schnabel forklarer om værkerne. Foto: Flemming Krogh
Julian Schnabel forklarer om værkerne. Foto: Flemming Krogh
"Hat Full of Rain" findes i fem udgaver. Foto: Flemming Krogh

Verdensstjerne kom til Aarhus med sit slæng og to hunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce